Maaginen tomaattikeitto lisukkeineen

torstai 31. lokakuuta 2019



Tomaattikeitto, kuten kaikki kasviskeitot, maistuu niin paljon paremmalta kun muistat kaksi asiaa. Nimittäin 1) kasvikset paahdetaan ensin uunissa ja 2) valmis keitto jätetään kylmään ainakin yön yli. Näin kaikki ihanat maut ehtivät kehittyä maksimaalisesti ja keittoon tulee syvä umaminen maku. Lisukkeet tuovat hivenen luksusta ja saat mahtavan lounaskeiton aikaiseksi. Paistoin viimeiset kantarellit ja hieman chorizokuutioita ja sekoitin myös voipapuja ja fetajuustoa omaan ja mieheni keittoon. Mieheni muuten totesi, että tämä oli paras tomaattikeitto mitä hän on koskaan syönyt!



Muutama viikko sitten oli korkea aika poimia kaikki vihreät tomaatit talteen. Keittiössä ne pikku hiljaa muuttuivat kauniin punaisiksi ja makukin oli sopivan makea. Näitä pieniä söpöläisiä käytin tietysti nyt tähän syksyiseen keittoon.




Ainekset neljään annokseen:

1 kg tomaatteja
1 punainen paprika
iso pala juuriselleriä
3 keltasipulia
4-5 valkosipulinkynttä
runsaasti tuoretta timjamia
oliiviöljyä
hieman sokeria
noin 5 dl vettä (enemmän jos haluat ohuempaa keittoa)
kasvisliemipulveria/fondia
suolaa
mustapippuria

Lisukkeet:
paistettuja chorizokuutioita
paistettuja pieniä kantarelleja
voipapuja/valkoisia papuja
fetajuustokuutioita yrttiöljyssä

1. Halkaise tomaatit. Leikkaa paprika isoiksi paloiksi, kuorittu juuriselleri paksuiksi viipaleiksi ja kuoritut sipulit lohkoiksi. Siirrä kaikki kasvikset uunipellille valkosipulikynsien ja timjamin kanssa. Suolaa ja lorauta päälle hieman oliiviöljyä. Paahda 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Avaa luukku ja päästä höyryjä ulos aina välillä.



2. Poista timjaminvarret mutta jätä kuivatut lehdet kasviksien sekaan, kun siirrät ne kattilaan. Aja suht koht sileäksi sauvasekoittimella, lisää pari teelusikallista sokeria, vettä, hieman kasvisliemipulveria tai fondia ja kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla. Käytä chilipippuria, jos haluat keittoosi tulisuutta. Jos mahdollista, niin jätä keitto maustumaan kylmään seuraavaan päivään. Vasta silloin maku on huipussaan ja voit maustaa lisää jos niin haluat.



3. Tarjoile ruokaisia lisukkeita sopassa. Leipäkrutonkeja, valkoisia papuja, paistettuja sieniä, chorizokuutioita, fetaa, yrttejä, yrttiöljyä, parmesaania tai mitä ikinä keksitkään.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti