Romainesalaatti pekonilla ja sinihomejuustolla

torstai 28. kesäkuuta 2018



Rapsakka salaatti, jossa erilaiset elementit täydentävät toisiaan mitä herkullisimmalla tavalla: karpaloiden makeus, saksanpähkinöiden rouskuvuus, suolainen rapea pekoni, pehmeä juusto ja mieto balsamicodressing. Alkuruoka, lisuke tai iltapala. Resepti tulee Allt om Mat-lehdestä.

4-6 annosta:
2 romainesalaattia
1 paketti pekonia (140 g)
1 dl saksanpähkinöitä
75 g sinihomejuustoa, esim. Danablue tai St Agur
1/2 dl kuivattuja karpaloita

Dressing:
1 pieni valkosipulin kynsi
1 maustemitta suolaa
1 tl valkoviinietikkaa (omenasiiderietikkaa)
1 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl balsamicoa
3 rkl oliiviöljyä
1 maustemitta vastajauhettua mustapippuria

Koristeluun: ruohosipulia

1. Laita uunin lämmöksi 200 astetta. Purista/raasta valkosipuli ja muussaa se suolan kanssa. Lisää viinietikka ja jätä seisomaan noin 10 minuutiksi. Vispaa mukaan loput dressingin ainekset.

2. Levitä pekoni pellille ja paista se rapeaksi uunin keskiosassa, 10-15 minuuttia. Laita se talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään. Laita saksanpähkinät uuninkestävään vuokaan ja paahda niitä uunin keskiosassa kymmenisen minuuttia.

3. Leikkaa jokainen salaatti kahtia ja huuhtele. Valuta hyvin ja leikkaa vielä jokainen osa kahtia pituussuunnassa. Levitä lehdet isolle vadille.

4. Murustele päälle juusto ja karpalot. Leikkaa tai revi pekoni paloiksi ja lisää salaattiin. Sekoita kastike ja lorauta sitä päälle. Koristele ruohosipulilla ja tarjoile leivän kanssa. 






Parsaa appelsiinin, mantelien ja rakuunan kera

tiistai 26. kesäkuuta 2018



Hienostunut mutta helppotekoinen parsaruoka, jossa jokaisella aineksella on tärkeä tehtävänsä. Söimme tämän alkuruokana, mutta se sopii yhtä hyvin lisukkeeksi tai jopa pääruoaksi. Parsan pitää olla valkoista ja rakuunan ranskalaista, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Resepti löytyy Myllymäen kirjasta: Kasvikset, lisukkeena ja pääruokana. Omat muutokseni suluissa.

4 pientä annosta:
8 valkoista parsaa (10)
100 g voita (50-70 g riittää)
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 dl paahdettuja manteleita (käytin lastuja)
1/2 dl riivittyä rakuunaa (ranskalaista)
suolaa

Kuori parsat tarkkaan ja varovasti niin, että niihin ei jää yhtään kuorta. Leikkaa tyviosa pois. ( Leikkasin parsat kahtia.) Sulata voi paistinpannulla ja ruskista se. Lisää pannulle parsat ja paista 3-5 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Sekoita joukkoon appelsiinin raastettu kuori ja mehu. Ripota pinnalle mantelit ja rakuuna. Mausta suolalla.






Ehdotuksia juhannusviikonloppuun

maanantai 18. kesäkuuta 2018


Odotettu Juhannus kaikkine perinteineen lähestyy taas pikavauhtia. Ruokaa ja juomaa hamstrataan ja menut lyödään lukkoon. Selaillessani blogin reseptiarkistoa löysin monta kivaa ja kesäistä reseptiä, joista voisi olla hyötyä, jos olet suunnittelemassa juhannus- tai kesäjuhlia. Moni resepteistä soveltuu myös nyyttikesteihin. Ole hyvä, toivon että silmäsi osuu johonkin käyttökelpoiseen reseptiin! 

1. Alkuruoat

forrecuisine.blogspot.com/2017/08/gaspacho-meloni-kookos-lime.html

forrecuisine.blogspot.com/2017/04/silakkaceviche.html

forrecuisine.blogspot.com/2017/06/grillattuja-marinoituja-paprikoita.html

2. Lisukkeet ja vihannekset








3. Kala








5. Liha








6. Jälkiruoka










Ota rauhallisesti siivouksen ja ruoanlaiton kanssa näin juhannuksen kynnyksellä … eihän kaiken ole oltava tip top. Pääasiahan on, että kaikki ovat hyvällä tuulella ja nauttivat hyvästä ruoasta ja juomasta perheen ja ystävien kesken … sää olkoon sitten minkälainen tahansa. Sillehän emme todistetusti mahda mitään.

HYVÄÄ JUHANNUSTA!




Lammas, kukkakaali, karhunlaukka, musta valkosipuli + viinivinkki

torstai 14. kesäkuuta 2018



Turun kauppahallista on vuosien saatossa tullut suosikkipaikkani piipahtaessani Turussa. Sieltä löytyy ruokapaikkoja joka lähtöön: kala-, vege-, kotiruoka- ja etnisiä ravintoloita. Viime käynnillä söin elämäni parhaan caesarsalaatin tonnikalalla täällä http://www.s-wallin.fi/. Sen jälkeen lammasostoksille Jokisen lihakauppaan https://www.lihaliike.fi/, mistä aina saa huippulihaa. Tällä kertaa lammaskyljyksiä ja lampaankareeta grillausdinneriin. Grillattua kukkakaalia, karhunlaukkakastiketta ja majoneesia fermentoidulla/mustalla valkosipulilla lampaan kavereiksi. Ja kukkona tunkiolla italialainen punaviini Venetosta.

Karhunlaukkakastike:
noin 10 isoa karhunlaukkalehteä tai salaattisipulin varsia + hieman valkosipulia + hieman ruohosipulia
noin 0,5 dl oliiviöljyä
noin 50 g voita
suolaa

Hienonna karhunlaukan lehdet. Lämmitä öljy kattilassa. Lisää sitten karhunlaukka. Sen maku kehittyy paremmin lämpimässä öljyssä. Ole tarkkana ettei se kiehu. Lisää voi ja anna sen sulaa. Lisää suola.

Majoneesi mustalla/fermentoidulla valkosipulilla:
1-2 dl Hellmannsin majoneesia tai kotitekoista
3-4 kynttä mustaa valkosipulia
suolaa

Musta valkosipuli on fermentoitu ja maku on mieto ja makeahko. Niin hyvää, että sitä voi syödä sellaisenaankin. Ostin purkin Ruotsista pari vuotta sitten, mutta ilmeisesti sitä saa nykyään Suomestakin erikoisliikkeistä. Muussaa valkosipuli haarukalla ja sekoita majoneesin joukkoon. Lisää suolaa maun mukaan ja säilytä viileässä.

Lammas:
Tein lampaankyljyksille seuraavan marinadin: rosmariinia, öljyä, pimentónia (espanjalainen savupaprika), suolaa, mustapippuria ja hieman sitruunamehua. Jätin kyljykset marinadiin kahdeksi tunniksi. Voivat hyvin olla siinä vaikka yön yli. 
Lampaankareen suolasin ja pippuroin tuntia ennen grillausta.

Kukkakaali:
Leikkasin 4 paksua kiekkoa kukkakaalista ja suolasin, pippuroin ja sivelin öljyllä noin 2 tuntia ennen grillausta.







Grillasin kyljyksiä kovalla lämmöllä noin 3 minuuttia/puoli. Kokonaisen kareen grillausaika oli noin 10 minuuttia/puoli. Ensin pintaväri kovalla lämmöllä ja sitten mieto lämpö kunnes mittari näytti 55 astetta (rosee). Annoin kareen levätä hetki ja leikkasin  sen sitten viipaleiksi luiden välistä. 
Karhunlaukkakastike sai tehdä seuraa kukkakaalille ja kareelle. Majoneesia nautittiin kyljysten kanssa. Hyviä yhdistelmiä.



Elegantti italialainen punaviini, joka maultaan muistuttaa Bordeaux-viinejä: varmaan siksi että molemmat sisältävät cabernet franc rypälettä. Tämä rypäle ei ole kovin yleinen italialaisissa viineissä. Maku on täynnä kuivattua hedelmää, vaniljaa, suklaata ja makeaa mausteisuutta. Viini on täyteläinen ja tasapainoinen. Se sisältää 4 g jäännössokeria, joka antaa viinille pyöreyttä muttei liikaa makeutta. Maku on mehevä mutta samalla hapokas. Jälkimaku on pitkä, intensiivinen ja elegantti. Viiniä suositellaan pataruokien, grilliruokien ja lampaan kumppaniksi. Hinta: 19,49. Huippuviini, joka Viinilehti valitsi vuoden viiniksi 2017.


Briejuusto & vihreä parsa - mikä kombo!

tiistai 12. kesäkuuta 2018



Nyt tuli tehtyä yllättävä killeriyhdistelmä! Brie ja parsa valmistaikinan päälle ja uuniin, ja hetken päästä voit tarjota suussa sulavia snackseja vaikka drinkin seuraksi. En osannut lainkaan aavistaa, että sulanut Brie korostaisi parsan makua näin miellyttävällä tavalla. En taaskaan viitsinyt tehdä omaa galette-taikinaa, kun kerran suosikkini puff pastry löytyi jääkaapista. Että toimiiko?

Tarvitset:
1  puff pastry-rulla tai muu valmis voitaikina
1 nippu vihreää parsaa, mielellään aika ohutta
1 isohko pala Brie-juustoa, mikä tahansa käy
oliiviöljyä
sormisuolaa
mahdollisesti mustapippuria ja kuusenkerkkiä

Rullaa taikina uunipellille. Aseta ohuita siivuja Brie-juustoa taikinan päälle. Juuston kuorta ei tarvitse poistaa. Laita sitten puhdistetut ja kuoritut parsat tiiviisti juuston päälle. Paina niitä hieman. Muutama kierros pippurimyllystä ja sormisuolaa päälle. Viimeiseksi muutama tippa oliiviöljyä. Paista 200-225 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa sopiviin paloihin. Tarjoile sellaisinaan tai kylmäsavu-/graavilohen tai parmakinkun seuraksi.









Ravintola Periscope, Tampere

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018


Vähän aikaa sitten osallistuin dinneriin Tampereen ehkä trendikkäimmässä ravintolassa. Voit lukea tarkemmin paikasta täältä https://www.ravintolaperiscope.fi/ .
Meitä oli 12 ja valitsimme monta pientä jaettavaa annosta ja muutaman ison. Täytyy sanoa, että melkein kaikissa tilaamissamme ruoissa olivat tarkasti mietityt ja onnistuneet makuparit. Kivoja napakymppiyllätyksiä joukossa. Vihannesruoat ansaitsevat erikoiskiitosta kekseliäisyydestä. Päivä oli valitettavasti tuulinen, joten käynti kattoterassin baarissa jäi lyhyeksi.  
Palvelu oli erinomaista ja ruoat mielenkiintoisia. Käydessäsi Tampereella kannattaa ainakin käväistä kattoterassilla ihailemassa maisemia drinkin ajaksi. Ja jos on aikaa niin maistella niitä pikku-annoksia Global flavours-listalta. 


Yksi suosikeistani: endiivi, roquefort & pancetta


Lohi, maa-artisokka & piimä

Maapähkinällä ja vaahterasiirapilla glaseerattua kevätkananpoikaa


Aasialaisia ribsejä

Entrecôte & chimichurri

Misoglaseerattua porsaanposkea, sienidashia, selleriä ja mustaa valkosipulikaramellia
Toinen suosikki.


Palsternakka x 3: suolakuoressa, fermentoitu ja karamellisoitu rakuuna-macadamiapähkinävinaigretillä
Kolmas suosikkini.








Kattoterassilta on huikeat kaupunkinäköalat. Suosittu drinkki- ja kokoontumispaikka aurinkoisina päivinä.