Pieni raparperikaunotar - gluteeniton ja laktoositon

perjantai 31. toukokuuta 2019



Emme oikeastaan ole jälkiruokaihmisiä, mutta silloin tällöin kaipaamme jotain ei liian makeaa ruoan päätteeksi. Eilen lounaan jälkeen iski tällainen kaipuu yhtäkkiä, joten ei kun raparperipuskan kimppuun. Halusin tehdä gluteeni- ja laktoosittomia piiraita, joten sekoitin mantelijauhoja, pähkinöitä, sokeria ja kanelia. Täytin ensin pienet tulenkestävät annosvuoat raparperikuutioilla ja sen jälkeen jauhoseoksella. Piirakoista tuli superherkullisia ja juuri sopivan makeita. Pallo riisivaniljajäätelöä kylkeen (suosikkini, katso kuva alhaalla) ja olimme tyytyväisiä. Jos haluat enemmän makeutta voit lisätä pienen lorauksen mangosiirappia tai vastaavaa.

4 pientä annosvuokaa:
250-300 g raparperia, kuorittua ja kuutioitua
1 dl mantelijauhoja
1/2 dl (sekalaisia) pähkinöitä, pilkottuina
(1 rkl psylliumia)
1/2 dl ruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kanelia
noin 2 rkl voita

Voitele pienet vuoat, tai yksi iso, voilla. Jaa raparperikuutiot vuokiin. Sekoita muut ainekset paitsi voi. Laita sekoitus raparperin päälle. Laita pieniä voinokareita viimeiseksi. 
Paista piirakoita 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti kaunottarista jäätelön/vaniljavispin ja kahvin/teen kanssa.

Kuvien jälkeen olen linkannut arkiston muut raparperiohjeet, jos tarvitset inspiraatiota ja uusia ideoita. Otan kiitollisena vastaan kaikki risut ja ruusut!















Fantastinen kastike ankalle tai linnulle:

Tämä aasialaistyyppinen kastike on superihana vaikka grillatun/paistetun lohen kanssa:

Raparperikompotti suklaisen jälkkärin kaverina on kuin unelma:

Raparperi yhdistettynä mangoon ja vadelmaan on myös varteenotettava yhdistelmä. Ohje on gluteeniton:



Helppo ja hyvä valkopapudippi

tiistai 28. toukokuuta 2019



Tämän terveellisen dipin tekemiseen menee korkeintaan noin 10 minuuttia. Se sopii raakojen vihannesten dipiksi yhtä hyvin kuin lihan, kalan tai linnun lisukkeeksi. Leivän päälläkin se on todella hyvää esimerkiksi tomaattien kera. Ensimmäisenä päivänä tarjosin dippiä savustetun makrillin, mustan riisin sekä paistettujen retiisien ja parsojen kanssa. Seuraavana päivänä se sai toimia dippikastikkeena kurkku-, selleri- ja porkkanatikuille. Kannattaa tehdä tätä dippiä pari päivää etukäteen, koska maku sen kun paranee.


1 purkillinen valkoisia papuja (isoja tai pieniä, ei ole väliä), noin 400 g
noin 0,6 dl oliiviöljyä
noin 0,4 dl limen mehua
2-3 hienonnettuja valkosipulin kynsiä
1/2-1 rkl hienonnettua rosmariinia
suolaa
mustapippuria
(pimentónia/papprikapulveria)

Kaada huuhdellut pavut monitoimikoneeseen öljyn, sitruunamehun, valkosipulin ja rosmariinin kanssa. Lisää 1/2-1 tl suolaa tai enemmänkin maun mukaan. Anna koneen käydä kunnes olet tyytyväinen tahnan koostumukseen. Mausta mustapippurilla ja pimentónilla, jos haluat. Voit hyvin käyttää muitakin mausteita.







Grillatut lohi-kesäkurpitsavartaat & parsa-fenkolisalaatti

perjantai 24. toukokuuta 2019



Kesäruokaa minun mieleeni: valmistuu melkein kokonaan grillissä ja muutamilla lisukkeilla siitä syntyy varsinainen juhla-ateria. Lohikuutiot imevät mausteiden makuja sillä aikaa, kun teet muut esivalmistelut. Salaatti on erittäin raikas ja mitä mainioin lisuke kalavartaille. Kylmä crème fraîche-pohjainen kastike ja pinaatti-/yrttiöljy sopivat myös loistavasti tähän makumaailmaan. Ehkä hieman mustaa riisiä tai grillattua perunaa nälkäisimmille. Reseptin (pienin muutoksin) nappasin Allt om Mat-sivustolta.

Neljälle hengelle:

Vartaisiin:

600 g lohifileetä, nahatonta ja ruodotonta
1-2 tl fenkolin siemeniä
1 tl chiliflakes
sormisuolaa
mustapippuria
2 kesäkurpitsaa (500 g)
2 rkl oliiviöljyä

1. Leikkaa lohesta 3 x 3 sentin kokoisia kuutioita. Sekoita niiden joukkoon fenkolin siemeniä, chiliflakes-maustetta, suolaa ja pippuria. Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi  viipaleiksi pituussuunnassa mandoliinilla tai juustohöylällä. Sivele viipaleet molemmin puolin öljyllä ja mausta sormisuolalla ja pippurilla. Laita lohikuutiot ja kesäkurpitsat vuorotellen grillivartaisiin.


Salaattiin:
250 g vihreää parsaa
1 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria
2 sitruunaa
1 fenkoli
50 g pinjan siemeniä

2. Laita parsa vadille ja sekoita joukkoon öljyä, sormisuolaa ja pippuria. Grillaa parsat siksi, kunnes ne saavat hieman väriä. Puolita sitruunat ja grillaa ne leikkuupinta alaspäin. Viipaloi fenkoli ohuelti, mieluummin mandoliinilla. Laita viipaleet jääkylmään veteen, niin niiden rapeus säilyy.
3. Paahda pinjan siemenet keskilämmöllä kuivalla paistinpannulla.
4. Valuta fenkoliviipaleet. Siirrä ne lautaselle parsan ja sitruunan kanssa. Ripottele päälle pinjan siemenet.



5. Grillaa lohi-kesäkurpitsavartaat kunnes ne saavat väriä, noin 8-10 minuuttia. Ole varovainen ettei lohesta tule liian kuivaa. Tarjoile vartaat salaatin kera, mahdollisesti pinaattiöljyllä/yrttiöljyllä ja majoneesi-/crème fraîchekastikkeella.







Grillattu kukkakaali tahinikastikkeella

maanantai 20. toukokuuta 2019



Kaikista kaalilajeista tulee mahtavan makuisia grillissä. Tällä kertaa viipaloin kokonaisen kukkakaalin, sitten esikeitin ja grillasin viipaleet. Jugurtti-tahinikastike sai happoa sitruunasta ja sumakista ja lopputulos oli terveellinen ja maistuva lisuke/lounas.

1 kukkakaali paksuina siivuina
1-1,5 dl jugurttia
1-2 tl tahinia
1/4 sitruuna, raastettu kuori ja mehu
1tl sumakkia
suolaa
mustapippuria
1-2 rkl oliiviöljyä
1 rkl seesamin siemeniä
minttua 

Leikkaa kukkakaalista paksuja viipaleita, niin että kukinnot eivät mene rikki. Keitä niitä kevyesti suolatussa vedessä noin 2 minuuttia. Vatkaa yhteen jugurtti, tahini, sitruunan kuori ja mehu, sumakki. Mausta suolalla ja pippurilla. Sivele kukkakaalin leikkuupinnat öljyllä ja grillaa viipaleita 3-4 minuuttia/puoli. Siirrä vadille. Valele kastikkeella ja sirottele päälle mintun lehtiä, seesamin siemeniä ja syötäviä kukkasia, jos niitä sattuu kasvamaan nurkan takana.







Parsa ranskalaisittain yrttien, sitruunan ja parmesaanin kera

keskiviikko 15. toukokuuta 2019



Parsahulluus iskee aina tähän aikaan vuodesta, eikö niin? Joka kaupassa käynnillä nippu tai pari tarttuu sormiin. Minun oli pakko testata tätä ranskalaista reseptiä (Cuisine et Vins de France) saadakseni tietää, oliko se yhtä herkullinen kuin miltä se kuulosti. Syntisen hyvä alkuruoka. Vinegrettikastikkeeseen tulee sitruunaa, oliiviöljyä, tuoretta minttua, basilikaa ja persiljaa. Ja siihen voi vielä lisätä hieman pilkottua säilöttyä sitruunaa. Viimeiseksi höylättyä parmesaania. Kirpeä vinegretti, mieto parsa ja suolainen juusto on taivaallinen yhdistelmä. Kannattaa kokeilla!

Alkuruoka kahdelle:
1 nippu vihreää parsaa
merisuolaa
1 pieni sitruuna
1 pieni lohko säilöttyä sitruunaa
5-6 rkl oliiviöljyä
10 basilikan lehteä
6 mintun lehteä
4 oksaa sileälehtistä persiljaa
suolaa 
mustapippuria
höylättyä parmesaania


1. Hienonna säilötty sitruunan lohko. Hienonna myös yrtit. Purista mehu puolikkaasta sitruunasta. Aloita pienellä määrällä sitruunaa (ellet halua voimakasta sitruunan makua), lisää suolaa, pippuria ja oliiviöljyä. Vatkaa emulsioksi haarukalla ja lisää säilötty sitruuna ja yrtit. Tarkista maku ja lisää sitruunamehua, tai pieni määrä parsan keitinvettä jos kastike tuntuu liian kirpeältä.

2. Kiehauta kattilallinen vettä. Lisää hieman karkeaa merisuolaa ja keitä putsattu parsa kypsäksi. Nosta pois vedestä ja valuta hyvin.

3. Siirrä  lämmin parsa tarjoiluvadille ja kaada päälle yrttivinegretti. Viimeistele parmesaanilastuilla ja tarjoile heti.


Arkistosta löytyy monta parsaohjetta etiketillä "parsa". Tässä kolme ihan ehdotonta suosikkia:





Venäläinen luumupuumme kukkii täysillä tämän viikon … sitten eletään runsaan sadon toivossa alkukesä. Kaksi vuotta sitten hukuimme keltaisiin luumuihin, mutta viime vuonna jäimme valitettavasti ilman isompaa satoa. 


Assarini rakastaa luumuja ja hän hallitsee niiden syömisen sataprosenttisesti: luumu poimitaan maasta suuhun, muusataan ja kivi syljetään ulos. Viisas herkkusuulabbis. Vaikka kuvassa hän saa tyytyä ruohoon luumuja odotellessa.