Makunystyrät eivät pety nauttiessaan tätä libanonilaista kalaruokaa. Maaginen yhdistelmä mehukasta lohta, kreemimäistä tahinikastiketta, kirpeää persiljasalaattia ja rouskuvia saksanpähkinöitä. Hurahdimme täysin tähän makuyhdistelmään. Mitä parhain kesä- ja noutopöytäruoka! Resepti on napattu Zeinas Kitchen-blogista.
Kuudelle hengelle tarvitset:
HUOM! Tein vain puolet reseptin määrästä, siis kolmelle, mutta ilmeisesti ahmittiin oikein kunnolla kahden kesken, koska jäljelle ei jäänyt mitään tätä superherkullista ruokaa!
Lohi:
noin 1,2 kg lohifilettä
1 tl jeeraa
1tl cayennepippuria (voi jättää pois ellei halua tulisuutta)
0,5 tl paprikapulveria (käytin pimentónia)
1 sitruuna
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Laita lohi uunivuokaan. Mausta jeeralla, cayennella, paprikalla, suolalla ja pippurilla. Hiero mausteet varovasti loheen. Purista sitruunamehua ja lorauta oliiviöljyä lohen päälle. Jätä huoneenlämpöön kun valmistat muut komponentit.
Persiljasalaatti:
noin 2 dl hienonnettua persiljaa
1 punainen paprika
1-2 kpl punaista chiliä (valinnallinen)
1/2 punasipuli
1 sitruuna
1 rkl sumakkia (kirpeä mauste)
suolaa
mustapippuria
Tee paprikasta ja punasipulista pieniä kuutioita. Hienonna chili. Sekoita persilja, punasipuli, paprika, chili, sitruunan mehu, sumakki, suola ja pippuri. Jätä sekoitus huoneenlämpöön kun valmistat lohifileen.
Tahinikastike:
3/4 dl tahinia (mieluummin vaalea ja ohut; siitä on helpompi tehdä kastike kuin tummasta ja paksusta. Jos haluat miedompaa tahinin makua kannattaa käyttää vain 1/2 dl, jos taas haluat voimakkaampaa makua käytät 1 dl)
1 dl turkkilaista jugurttia
1 valkosipulin kynsi
1 sitruuna
1 rkl sumakkia
suolaa
mustapippuria
3/4 dl tahinia (mieluummin vaalea ja ohut; siitä on helpompi tehdä kastike kuin tummasta ja paksusta. Jos haluat miedompaa tahinin makua kannattaa käyttää vain 1/2 dl, jos taas haluat voimakkaampaa makua käytät 1 dl)
1 dl turkkilaista jugurttia
1 valkosipulin kynsi
1 sitruuna
1 rkl sumakkia
suolaa
mustapippuria
Laita tahini, sitruunan mehu, valkosipuli ja suola kippoon. Vatkaa seosta käsivispilällä tai haarukalla. Tahini muuttuu silloin kreemimäiseksi. Lisää jugurtti ja sekoita. Mausta suolalla ja laita jääkaappiin hetkeksi.
Koristeluun:
1 dl karkeasti pilkottuja saksanpähkinöitä (tai 1/2 dl pinjan siemeniä)
kirpeää granaattiomenasiirappia ( tai balsamicoa + ekstraa sitruunamehua lohen päälle)
Tee näin:
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita lohifilee uunin keskiosaan noin 15 minuutiksi. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.
1 dl karkeasti pilkottuja saksanpähkinöitä (tai 1/2 dl pinjan siemeniä)
kirpeää granaattiomenasiirappia ( tai balsamicoa + ekstraa sitruunamehua lohen päälle)
Tee näin:
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita lohifilee uunin keskiosaan noin 15 minuutiksi. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.
2. Levitä tahinikastike tasaisesti lohen päälle.
3. Seuraavaksi persiljasalaatti ja saksanpähkinät. Koristele granaattiomenasiirapilla ja vie tarjolle.
Kaunista herrkkua, kokeiluun!
VastaaPoistaMinunkin mielestä tämä lohi oli niin kaunis että sitä halusi ihailla pitkään ennen suuhun laittamista. Väripommi maistui todellakin yhtä hyvältä kuin se näytti.
VastaaPoista