Lammasköftet ja harissakastike + viinivinkki

perjantai 3. toukokuuta 2019



Nämä marokkolaiset lammaspötkylät kuuluivat pääsiäisen ruokatarjontaan. Harissajogurttikastike ja grillatut vihannekset täydensivät maukasta ateriaa. Oikeastaan söimme uunipaahdettuja juureksia pääsiäisköfteiden kanssa, mutta ottamani kuvat epäonnistuivat. Yritin metsästää lampaan jauhelihaa pääsiäisen jälkeen tehdääkseni uuden satsin, mutten onnistunut, joten minun piti tyytyä nautaan. En ymmärrä miksen ostanut possua, koska siinä olisi ollut sopivasti rasvaa. Nautaköftet jäivät turhan kuiviksi, mutta kuvat onnistuivat tällä kertaa, joten laitoin ne tähän postaukseen. Reseptin löysin hurmaavasta "Andalusian auringossa" keittokirjasta.

Koosta riippuen 12-16 kpl:
1 sipuli, hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä, hienonnettuna
3 rkl ras el hanoutia (marokkolainen väkevä mauste)
kourallinen persiljaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
500 g lampaan jauhelihaa
öljyä paistamiseen

Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä, kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää ras el hanout-maustesekoitus ja jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, sekoita joukkoon hienonnettu persilja, suola ja pippuri. Vaivaa seos jauhelihan joukkoon.
Jos sinulla on aikaa, anna taikinan maustua kylmässä puolisen tuntia. Tee koepyörykkä, paista se ja tarkista ovatko mausteet kohdillaan. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria.
Pyörittele massa haluamasi kokoisiksi pötkylöiksi ja grillaa tai paista pannulla öljyssä nelisen minuuttia per puoli.


Tarjoile harissajogurttikastikkeen kanssa:
3 dl turkkilaista jogurttia
3-4 tl harissatahnaa, maun mukaan (käytin harissapulveria)
2 tl tomaattipyrettä
1,5 tl sitruunankuorta, hienoksi raastettuna
1,5 tl tuoretta minttua, hienonnettuna
1/2 tl suolaa

Sekoita ainekset tasaiseksi kastikkeeksi. Anna maustua hetken jääkaapissa ja tarjoile.




Grillasin valkokaalilohkoja, ensin kaikki pinnat suoralla lämmöllä ja sitten epäsuoralla kunnes lohkot olivat pehmeitä sisältä.


Grilliin laitoin vihreää parsaa, pimientos de padroneja ja ohuelti viipaloituja (mandoliinilla) kesäkurpitsoja. Tein vihannesten seuraksi yrttiöljyä.


Viinivalintani oli argentiinalainen La Mascota. Se tulee Mendozasta ja rypäle on Syrah ja näin ollen viini on melko täyteläinen. Siinä on tammisuutta ja mausteisuutta. Miellyttävä yrttinen ja paahteinen jälkimaku. Ruokasuositukset ovat tummat liharuoat ja riista sekä kovat ja suolaiset juustot. Hinta 11,30 euroa.
La Mascota saa nyt kunnian liittyä "talon viini"-ryhmään pitämään seuraa portugalilaiselle Quinta das Setencostas-viinille. Koska  pystyin juomaan jopa kaksi lasillista kärsimättä päänsärystä seuraavana päivänä...mikä on tosi harvinaista nykyään. Viini minun makuuni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti