Portobello Italian väreissä + viinivinkki

perjantai 30. marraskuuta 2018



Kun kaupassa vastaan tulee tuoreita kauniita portobellosieniä, minun on erittäin vaikeata vastustaa niitä … vaikka kaapit ovat täynnä kuivattuja sieniä. Ehkä niiden houkutus piilee siinä, että ne ovat kokonsa puolesta helppoja täyttää vaikka millä herkuilla. Muista kuitenkin valita napakoita sieniä, joiden pinnat näyttävät virheettömiltä. Uunipahdetut täytetyt portobellot ovat mainio tapas-/anitipastiherkku tai vegetaarinen lounas/päivällinen. Mielestäni portobellot tulevat parhaiten oikeuksiinsa kun ne täyttää vihanneksilla ja yrteillä. Ja sitten aivan välttämättä (raastettua) mozzarellaa/muuta juustoa täydentämään makuja. Älä unohda lorauttaa päälle hyvää yrttiöljyä paistamisen jälkeen!


Neljään portobellosieneen/isoihin herkkusieniin tarvitset:

8-10 kirsikkatomaattia, paloina
1 oksa rosmariinia, pilkottuna
4 isoa salvian lehteä, revittyinä
1 iso valkosipulin kynsi, raastettuna
(1 tl chilitahnaa/1 hienonnettu tuore chili)
1 kourallinen pinaattia
mustapippuria
suolaa
extra virgin rypsiöljyä/oliiviöljyä
1 iso mozzarellapallo/5-6 pientä palloa/raastettua mozzarellaa
1 tl misotahnaa sekoitettuna pieneen tilkkaan kuumaa vettä/soijaa

yrttiöljyä/persiljaöljyä

savustettua sormisuolaa (Maldon)


1. Sekoita tomaatit, yrtit, chili, pinaatti ja pippuri misoveden tai soijan kanssa. Lisää hieman öljyä ja mahdollisesti suolaa.

2. Poista sienten jalat (älä heitä niitä pois, vaan käytä täytteeseen tai esimerkiksi keitoissa) ja laita sienet hattupuoli alaspäin pellille. Suolaa ja pippuroi ne. Täytä kolot tomaattiseoksella. Minä käytin pieniä mozzarellapalloja siivuina, mutta herkullisin tulos syntyy mozzarellaraasteella.

3. Paista 200-225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

4. Ota sienet uunista ja lorauta yrttiöljyä niiden päälle. Ja viimeisenä silauksena hieman sormisuolaa ja mustapippuria.



Tarjoilin uunipaahdettuja pieniä lilan värisiä porkkanoita sienien kanssa. Muistin nimittäin, että olin jättänyt ne kasvimaahan ja minulle tuli kiire nostaa ne ennen yöpakkasia. Nekin saivat niskaansa persiljaöljyä tultuaan uunista ulos.

Tämä italialainen punaviini on mielestäni hyvä valinta paljon makua sisältäville kasvisruoille, kuten myös liharuoille. 



Kikhernepastagratiini pakastimeen

tiistai 27. marraskuuta 2018



Suosin yleensä kikhernepastaa tehdessäni pastaruokia. Välttelen tavallista gluteenipitoista pastaa, koska siitä tulee useimmiten turvonnut olo. Lempääläläinen Tervens on onnistunut mainiosti yrityksessään tehdä maustettua fusillia ja makaronia kikherneistä. Oma suosikkini on chilimaustettu, tietty. Tämäntyyppistä gratiiniruokaa kannattaa tehdä iso satsi kerralla ja pakastaa sopivan kokoisiin rasioihin. Aika pienet lapsetkin osaavat käyttää mikroa turvallisesti ja pystyvät lämmittämään itselleen annoksen terveellistä ja proteiinipitoista ruokaa. Jos haluat voit vaihtaa lihan kanaan tai kalaan. Saat hyvänmakuisen vegetaarisen gratiinin lisäämällä kasviksia ja jättämällä lihan pois. Et varmaan oikeastaan tarvitse edes reseptiä tähän gratiiniin, mutta laitan nyt kuitenkin omani tänne inspiraatioksi. Sitten vain muuntelemaan sitä omalla tavallasi.  

Noin viiteen yhden litran rasioihin tarvitset:

2 pakettia Tervens makaronia/fusillia

runsas 800 g jauhelihaa
1 kesäkurpitsa
3 isoa keltasipulia
1-2 (suippo)paprikaa
4 isoa valkosipulin kynttä
(2 kuivattua chiliä murskattuina)
mustapippuria
2 lihaliemikuutiota
2 rkl tomaattipyrettä
1 tölkki kirsikkatomaatteja
1-2 rkl kuivattua yrttisekoitusta
2 dl (chilikaura)kermaa
noin 5-6 dl raastettua juustoa

Munakermaseos: 3 kananmunaa + 2 dl (sipulikaura)kermaa + 1 dl vettä; voit tarvita lisää nestettä.



Pilko kasvikset pieniksi paloiksi ja ruskista jauhelihan kanssa pienessä öljymäärässä. Sekoita mukaan mausteet, liemikuutiot, tomaatit ja vesi ja hauduta 10-15 minuuttia. Lisää kerma ja enemmän vettä, jos haluat. Kastike saa olla löysää. Keitä pasta kastikkeen poreillessa.



Annostele keitetty pasta rasioihin. Lisää kastiketta ja sekoita. Laita 175 asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi. Lisää munakermaseos ja juustoraaste ja gratinoi vielä 10-15 minuuttia.

Lisää nestettä, jos gratiinit kuivuvat liikaa.


Jäähdytä gratiinit mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi ulkosalla ja pakasta kun ne ovat täysin kylmät.

Linkitän kaksi muuta maukasta ruokaa, missä olen käyttänyt Tervensin kikhernepastaa:




Chilijuttuja

sunnuntai 25. marraskuuta 2018



Muutama runsassatoinen chilikasvi on saanut muuttaa kasvihuoneesta verannalle kylmien ilmojen tultua. Toivottavasti suurin osa hedelmistä ehtii kypsyä ennen kuin joulusiivous alkaa … vaikka en kyllä ole niin tarkka sen siivouksen kanssa. Muutama viikko takaperin tein satsin chilihilloa ja nyt tein omena-sipuli-chilichutneyta, josta tuli sopivan tulista kaikkien nautittavaksi. Tarkoitus olisi tarjota sitä ankan ja riistan seuraksi. Joulukinkkukin varmaan tykkää siitä.

Jamie Oliverin säilöttyjä chilejä olen tehnyt aikaisemmin ja ne vievät kielen mukanaan. Esimerkiksi juustoleivän tai hampurilaisen välissä ne ovat aika kovaa kamaa. Kannattaa käyttää pitkiä chilejä, jos ostat kaupasta, koska niitä on helpompi käsitellä ja ne ovat kauniimman näköisiä. 

Aasialainen chilitahna on superväkevä; muutama tilkka riittää maustamaan kastikkeen tai salaatin. Itse käytän sitä majoneesiin, wokkiruokiin, chili con carneen, bouillabaisseen jne.  Ainoastaan chiliaddikteille!

Muista käyttää kertakäyttöhanskoja aina kun käsittelet chilejä!


Chilichutney

Kahteen keskikoiseen lasipurkkiin:
noin kilon verran ruokaomenoita
5 (tai enemmän) väkeviä chilejä
2 salottisipulia
1 lime
2 rkl omenasiideriviinietikkaa
2,5 dl hillosokeria
1-1,5 dl vettä

Kuori ja lohko omenat. Poista siemenet chileistä ja pilko hedelmät pieniksi. Pilko myös salottisipulit. Purista limestä mehu. Laita omenat, chilit, sipulit ja hieman vettä kattilaan. Kiehauta ja vähennä lämpöä ja anna omenien sulaa. Sekoita välillä ja lisää vettä jos tarve vaatii. Paina lohkot rikki kauhan avulla. Lisää limen mehu, viinietikka, hillosokeri ja vähän vettä. Anna kiehua hiljaa viitisen minuuttia ja siirrä chutney steriloituihin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä.


Jamien säilötyt chilit

Kuvan kahteen purkkiin:
200 g vihreitä chilihedelmiä (käytin sekä punaisia että vihreitä; vihreä on miedomman makuinen)
5-10 kokonaista mustapippuria
3-5 laakerinlehteä
1-2 rkl korianterin siemeniä
2 tl suolaa
2-3 kukkurallista rkl sokeria
0,4 dl valkoviinietikkaa tai riisiviinietikkaa

Leikkaa chilit auki ja poista siemenet raapimalla lusikalla. Kaada kiehuvaa vettä chilien päälle, anna olla viitisen minuuttia ja kaada sitten vesi pois. Tällä menetelmällä jäljellä olevat siemenet irtoavat. Laita mustapippurit, laakerinlehdet, korianterin siemenet, chilit ja suola purkkeihin. Kaada sokeri ja viinietikka kattilaan ja lämmitä kunnes sokeri on sulanut kokonaan. Kun neste vielä on kuuma, muttei kiehuva, kaada se chilien päälle purkkeihin. Anna jäähtyä ja kierrä kannet kiinni. Säilytä purkkeja jääkaapissa; kahden viikon päästä ne ovat valmiita nautittavaksi. Chilit säilyvät ainakin 4 kuukautta jääkaapissa.


Väkevä chilitahna

Kahteen keskikokoiseen lasipurkkiin:
200 g pieniä väkeviä chilihedelmiä
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
4 tl viinietikkaa
4 tl öljyä (ei oliivi)

Poista chilien kannat ja laita kokonaiset chilit siemeneineen pieneen kattilaan veden kanssa ja kiehauta. Vähennä lämpöä, laita kansi puoliksi päälle ja hauduta 15 minuuttia. Anna hieman jäähtyä.

Kaada chilit ja neste monitoimikoneeseen; lisää suola, sokeri, viinietikka ja öljy. Anna koneen käydä kunnes saat sileän massan. Säilytä tiiviskantisessa purkissa jääkaapissa. Säilyy ainakin 2-3 viikkoa jääkaapissa.

Tämä tahna antaa sopivasti potkua pastakastikkeisiin, wokki- ja pataruokiin, riisiin, munakkaisiin, majoneesiin jne. Muista aloittaa pienenpienellä määrällä … 


Viimeisessä kuvassa näkyy osa tänä vuonna tekemistäni säilykkeistä. Oikealla koukuttava chilihillo, etuvasemmalla karhunvatukkamarmeladi, sitten päärynämarmeladi saksanpähkinöillä ja sahramipäärynähillo. Niiden takana kesäkurpitsasäilyke ja superhyvät kurkut.



Kukkakaalikeitto thai

keskiviikko 21. marraskuuta 2018



Hivenen tulinen aasialainen keitto, joka sisältää rutkasti vihanneksia, mausteita ja kookosmaitoa. Sopii piristämään mieltä ja kroppaa talven kynnyksellä. Keitto säilyy hyvänä 3-4 päivää jääkaapissa, mutta ehdottaisin kyllä tekemään tuplasatsin pakastimeen. Sen verran koukuttava tämä soppa on. Resepti on Ulrika Davidssonin käsialaa.

Keittoon (4 annosta):
1 iso kukkakaali
300 g porkkanoita
2 valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 kevätsipulia
2 rkl oliiviöljyä
1 maustemitta suolaa
1 maustemitta mustapippuria
6 dl vettä
2 vihannesliemikuutiota
1 tölkki kookosmaitoa
2 rkl currytahnaa
2 tl hunajaa
1 limehedelmä

1. Huuhtele ja pienennä kukkakaali. Säästä 4 kukintoa koristeluun.

2. Kuori ja pilko porkkanat, valkosipuli ja inkivääri. Huuhtele ja viipaloi kevätsipuli.

3. Kuumenna öljy kattilassa ja paista kaikki vihannekset siinä; pari minuuttia riittää. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.

4. Lisää vettä ja lientä. Kaada joukkoon kookosmaitoa, currytahnaa, hunajaa ja limemehua. Keitä noin 10 minuuttia.

5. Surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Ohenna tarvittaessa vedellä. Tarkista maku ja lisää mahdollisesti suolaa ja pippuria.

6. Annostele kulhoihin ja koristele paistetuilla kukkakaalikukinnoilla, maapähkinöillä, kevätsipulilla, korianterilla ja chilillä.

Päälle:
4 kpl kukkakaalikukintoa, öljyssä paistettuina
4 rkl kevätsipulia, renkaina
1/2 ruukku tuoretta korianteria (jätin pois)
1/2 chilipippuri, renkaina
1 dl maapähkinöitä
1 rkl oliiviöljyä