Arancini eilisestä risotosta

maanantai 19. marraskuuta 2018
Uppopaistetut lihapullankokoiset riisipallerot Sisiliasta tunnetaan nimellä arancini. Niiden tekeminen onnistuu parhaiten ylijäämärisotosta, joka on viettänyt yön jääkaapissa. Italialaiseen tapaan kuuluu laittaa mozzarellajuustoa palleron keskelle, mutta koska risotossani oli valmiiksi monta herkkua jätin tämän vaiheen pois. Olen kerran aikaisemmin yrittänyt tehdä arancineja pelkästä keitetystä risottoriisistä, mutta pallerot eivät kerta kaikkiaan suostuneet pysymään koossa paistamisen aikana. Päätin jo silloin että jonain päivänä teen uuden yrityksen ja nyt se päivä koitti paremmalla lopputuloksella.  Täältä voit lukea lisää arancineista


Risottoa varten käytin sienirisottoreseptiäni, sillä muutoksella että jätin pois kuivatut sienet ja käytin tuoreita mustia torvisieniä ja valkosipulimakkaraa. Lopuksi lisäsin kevätsipulia ja uunipaahdettuja tomaatteja, mutta ne vaikeuttavat hieman arancinien tekoa. Eli jos haluat täydellisen pyöreitä palleroita, niin tee mahdollisimman pientä silppua risoton aineksista.Nautimme risottoa päivälliseksi ja jämät laitoin jääkaappiin yön yli. Seuraavana päivänä ryhdyin riisipalleroiden tekoon. Tein lihapullan kokoisia arancineja ja laitoin ne jääkaappiin tunniksi (ainakin) ennen kuin upotin ne muna-maito-vesitaikinaan ja sitten kierittelin niitä korppujauho-pankosekoituksessa. 

Taikinaan:
1 kananmuna
noin 1,75 dl vettä (niin paljon että saat lättytaikinaa muistuttavan sekoituksen)
hieman suolaa

kuivattuja leivän muruja/korppujauhoja ja hieman suolaa (+pankoa)

öljyä uppopaistamiseen (kolmasosa kattilasta)

Upota pallerot taikinaan lusikan ja haarukan avulla, niin että ne ovat kauttaaltaan taikinassa. Kierittele niitä sen jälkeen korppujauhoissa ja uppopaista heti kuumassa öljyssä. Tarkista öljyn lämpötila upottamalla leipäkuutio siihen. Jos öljy sihisee leipäkuution ympärillä, niin se on sopivan kuuma. Uppopaista 4-5 arancinia kerralla. Käännä ne parin-kolmen minuutin päästä ja paista vielä pari minuuttia kunnes ne ovat kauniin värisiä. Siirrä ne talouspaperille valumaan. Arancinit ovat hyviä myös kylminä. Jonkinlainen dippikastike tekee niistä vielä herkullisempia.

Buon appetito!

P.S. Ostin valkosipulikestomakkaran ja kastikkeet Turun viini- ja ruokamessuilta.

2 kommenttia:

  1. Hyvä idea, täytynee kokeilla. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva ett joku innostui. Pidetään peukkuja että onnistuvat! Ja tietysti että tykkäät!

      Poista