Nämä päärynät tulevat Flemish Beauty-päärynäpuusta, joka viihtyy latomme lämpimällä eteläseinustalla. Tänä vuonna laskin 9 isoa päärynää heinäkuussa, mutta niistä linnut saivat 4 ja meille jäi 5 ehjää päärynää. Halusin tehdä niistä jonkun kivan jälkkärin, kun meille oli sopivasti tulossa päivällisvieraita. Tastemade-sivustolta osui silmiini tämä hyvältä kuulostava ja kaunis resepti ja koska Maalaisbistron jääkaapista löytyy aina puff pastrya, päätin testata tätä suklaista hedelmäjälkkäriä. Ei ollut huono valinta.
Ainekset 4-5 päärynään:
4-5 isoa päärynää
noin 7,5 dl vettä
noin 2,5 dl punaviiniä
3,5 - 5 dl sokeria (reseptin 5 dl on mielestäni liikaa, käytin 3,5 dl ja sekin on aika paljon)
2-2,5 dl hunajaa (käytin puoliksi vaahterasiirappia ja vähensin tässäkin määrää)
1 sitruuna, puolitettuna
3 kanelitankoa
noin 6-8 neilikkaa
hieman vaniljauutetta/vaniljatanko
1 rulla puff pastrya/ohutta voitaikinaa
noin 100 g hakattua suklaata, niin paljon kun mahtuu päärynäkoloihin (käytin Fazerin 70%)
1 kananmuna + hieman vettä
kinuskikastiketta tarjoiluun (käytin Pirkan valmista kastiketta),
vaniljajäätelöä, mascarponekermaa tai sorbettia (katso kommenttini lopussa)
1. Aloita kuorimalla päärynät. Poista alhaalta päin siemenkodat, niin että varret säilyvät ehjinä.
2. Kiehauta vesi, viini, sokeri, hunaja, sitruuna, kaneli, neilikka ja vanilja kasarissa. Lisää päärynät ja keitä ne miedolla lämmöllä nipin napin kypsiksi. Riippuen päärynälajikkeesta siihen menee 10-15 minuuttia. Anna päärynöiden jäähtyä kokonaan liemessä. (Laitoin ne ruokakellariin seuraavaan päivään.)
3. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä taikina ja leikkaa siitä 4-5 ympyrää. Leikkaa lopusta taikinasta nauhoja.
4. Täytä jokainen päärynä suklaalla ja aseta päärynät taikinaympyröiden päälle, jotta suklaa pysyy niiden sisällä. Kierrä taikinanauhat päärynöiden ympärille ylös asti. (Katso kuvasarjaa niin ymmärrät mitä tarkoitan.)
5. Laita päärynät pakastimeen 15 minuutiksi ennen paistoa. (Itse unohdin tämän, mutta en tiedä miten se vaikutti lopputulokseen.)
6. Voitele päärynät muna-vesiseoksella (egg wash).
7. Paista uunissa noin 20 minuuttia kunnes taikina on kullanruskea.
8. Ota uunista ja tarjoile kinuskikastikkeen kera. Tarjoile heti jos haluat nauttia lämpimästä sulasta suklaasta päärynöiden sisällä.
Kommentti: Meidän mielestämme tämä jälkkäri oli makeimmasta päästä, ehkä johtuen kinuskikastikkeesta. Siksi suosittelisin päärynöiden kaveriksi vaniljajäätelöä, mascarponekermaa tai sorbettia ellei tykkää kovin makeista jälkiruoista. Keiton tai salaatin jälkeen mainio lopetus aterialle. Meillä oli kalatäytteinen bouillabaisse pääruokana. Alkuruokaa ei tarvittu.
Lisäsin linkit arkiston päärynäresepteihin tänne alle:
forrecuisine.blogspot.com/2017/09/timjamipunaviinipaarynoita.html
forrecuisine.blogspot.com/2017/10/suklainen-ja-pahkinainen-paarynacrumble.html
forrecuisine.blogspot.com/2018/09/herkkuja-paarynasadosta.html
forrecuisine.blogspot.com/2017/10/suklainen-ja-pahkinainen-paarynacrumble.html
forrecuisine.blogspot.com/2018/09/herkkuja-paarynasadosta.html
Oi, mikä ihastuttava jälkiruoka. Niin näyttäväkin. Nam!
VastaaPoistaKiitos Kaura! Olihan se hyvä.
Poista