Pieni riistadinneri + viinivinkki

sunnuntai 14. lokakuuta 2018



Tämä riista-ateria on siinä mielessä mieleen painuva että olen ihan itse paloitellut kauriin, josta liha on lähtöisin. Ensin harjoittelin oppimestarin (lankoni) tiukan silmän alla peuralla. Se sujui muita mutkitta, kun seurasin silmä tarkkana hänen paloitellessaan ensimmäistä puolta. Paloittelin perässä toista puolta. Muutama päivä myöhemmin ryhdyin toimeen kauriin kanssa. Paistien kohdalla oli pientä epäröintiä, mutta sain ne loppujen lopuksi suht koht ehjinä talteen. Olin tietysti kovin tyytyväinen lopputulokseen ja naamani loisti kuin Naantalin aurinko. Tähän illalliseen kahdelle käytin yhtä paahtopaistia, jonka paino oli noin 300 g ja minimaliset sisäfileet. Lisukkeeksi tein uunissa paahdettua bataattia ja mustakaalia inkiväärillä. Valmistin lisäksi metsäsienikastikkeen, johon lisäsin kermaa ja Pernod anisviinaa. Siitä kauris tykkäsi kovasti.

Uunipaahdettu bataatti ja mustakaali inkiväärillä:
noin 500 g bataattia
1 rkl mustia seesaminsiemeniä
1 rkl valkoisia seesaminsiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
1-2 tl suolaa
200 g mustakaalia

Kastike:
2-4 rkl oliiviöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
1-2 puristettua valkosipulinkynttä


Laita uunin lämmöksi 225 astetta. Kuori ja leikkaa bataatti yhden sentin paksuiksi viipaleiksi ja puolita. Levitä ne uunipellille. Sekoita seesaminsiementen, öljyn ja suolan kanssa. Laita pelti uuniin 10-15 minuutiksi. Puhdista, huuhtele ja leikkaa kaali pieniksi paloiksi. Ota pelti uunista ja sekoita kaali bataatin joukkoon. Paahda uunissa vielä 5-10 minuuttia. Sekoita kastikkeen ainekset. Kaada kastike vihannesten päälle ja sekoita. Reseptin bongasin ICAn sivuilta.



Kauriin paahtopaisti:
Mausta paahtopaisti kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Ruskista se joka puolelta voissa, johon olet lisännyt muutaman timjaminoksan. Siirrä paahtopaisti 150-asteiseen uuniin kunnes sisälämpötila on 58-60 astetta. Anna paistin levätä lämpimässä noin 10 minuuttia ennen kuin leikkaat sen. Sisäfileet maustoin ja paistoin nopeasti voissa. Se riitti.


Sienikastike:
Ruskistin sekasieniä (herkkutatteja ja voitatteja) voissa, jossa oli mukana timjaminoksia. Sitten kaadoin hieman Pernod anisviinaa ja kermaa joukkoon ja maustoin suolalla ja mustapippurilla. Kastike sai kiehua kokoon pari minuuttia ja sitten se oli valmis tarjoiltavaksi kauriin kanssa.



Viinivinkki:
Luomuviini Château Haut Lariveau tulee Bordeaux'sta ja on tehty kokonaan Merlot rypäleistä. Viini on täyteläinen ja tummasävytteinen. Tuoksussa voi aistia mustaherukkaa, hapankirsikkaa, luumua ja maaperäisiä vivahteita. Mausta löytyy näiden lisäksi yrttejä, lakritsaa ja nahkaisuutta. Pitkässä jälkimaussa hieman kardemummaakin. Rustiikki punaviini, jota suositellaan voimakkaille liharuoille ja riistalle. Ruokaviini, joka ei oikein sovi seurusteluun. Hinnaltaan 18 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti