Munakoiso- & granaattiomenasalaatti

tiistai 31. lokakuuta 2017



Tämä välimerellinen viettelevä salaatti sisältää kahta tämän hetken suosikkiani; munakoisoa ja granaattiomenaa. Salaatti sopii upeana ruokahalun nostattajana ennen varsinaista dinneriä. Nautimme sitä lounaalla uunituoreen leivän kanssa. Jos luulet että munakoisojen kypsentäminen uunissa on vaikeata, niin olet väärässä!

Ainekset: 
2 keskikokoista munakoisoa
1 granaattiomena
1 sipuli
1 tomaatti
1 valkosipulin kynsi
2 persiljan oksaa
2 mintun oksaa
2 rkl oliiviöljyä
1/2-1 dl kreikkalaista jugurttia/crème fraîchea
suolaa
karkeata suolaa
mustapippuria


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese munakoisot ja laita ne kokonaisina uuniin. Paista 20 minuuttia, kunnes ovat oikein kypsiä. Anna jäähtyä hieman, halkaise ne ja koverra liha lusikalla. Laita liha siivilään ja ripottele päälle 1 rkl karkeata suolaa. Anna seistä 15 minuuttia, jotta ylimääräinen neste poistuu.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Freesaa niitä muutama minuutti tilkassa öljyä, niin maku pehmenee. Jos haluat voit käyttää raakaa sipulia ja valkosipulia, mutta silloin vaihtaisin keltasipulin punasipuliin. Kuori tomaatti ja kuutioi malto. Hienonna yrtit. Halkaise granaattiomena ja ota talteen siemenet.

3. Hienonna munakoisoliha haarukalla ja lisää tomaattikuutiot, valkosipuli, sipuli ja yrtit. Sekoita mukaan oliiviöljy ja jugurtti. Varovasti suolaa ja pippuria. Sekoita kunnolla ja siirrä salaatti tarjoilukulhoon. Sirottele granaattiomenan siemenet päälle.












Täältä löydät Maalaisbistron muut munakoisoreseptit:








Bouillabaisse & rouille

sunnuntai 29. lokakuuta 2017


Lähde Ranskan Marseilleen, jos haluat tietää miltä bouillabaissen pitää maistua. Yksinkertainen kalakeitto päivän saaliista ilman mitään kommervenkkejä. Vähän tuoretta leipää ja ehkä rouillemajoneesia kaveriksi. Kalat keitetään kokonaisina ja niistä ah niin tärkeä liemi saa hienon makunsa. Kalat tarjoillaan yleensä erikseen. Jos on aikaa jätetään kalat liemeen seuraavaan päivään. Suosikkiruokani. Oma keittoni on aika kaukana tästä ihanuudesta, mutta silti mukiin menevä. Siitä muodostuu joka kerta hieman erilainen riippuen vihanneksista ja kaloista, joita käytän. Tärkein elementti on kuitenkin liemipohja: sen pitää olla keitetty kalan- tai merenelävänperkeistä. Mutta käytä ihmeessä kuutiolientä ellei sinulla ole muuta! Näillä aineksilla tein viimeksi bouillabaissen ja  siitä tuli oikein hyvää .

Keittoon:
1 pieni kesäkurpitsa
1 porkkana
1/3 purjoa
1 keltasipuli
valkosipulia
2 perunaa
1 pieni fenkoli
hieman lehtiselleriä
tuoretta timjamia


noin 1litra rapulientä http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/09/liemi-ravunkuorista.html
1 purkki murskattuja tomaatteja
0,4 g jauhettua sahramia
kalafondia pullosta
muutama dl valkoviiniä
pippuria

500 g lohifilettä
500 turskafilettä
suolaa
simpukoita (tällä kertaa pakastettuja venussimpukoita)
katkarapuja


1. Aloita kalasta: leikkaa fileet sopiviksi paloiksi ja ripottele suolaa niiden päälle. Sekoita ja laita sivuun siksi kunnes laitat ne keittoon.

2. Valmistele merenelävät: putsaa ja keitä simpukat. Simpukat voi myös lisätä keittoon noin viisi minuuttia ennen kuin se on valmis, jos haluaa päästä helpommalla. Heitä pois ne simpukat, jotka eivät avaudu keitettäessä. Pakastettuja mereneläviä ei keitetä, koska ne muuttuvat silloin sitkeiksi.

3. Valmistele vihannekset: leikkaa ne pienimpiin paloihin. Freesaa vihanneksia öljyssä pari minuuttia. Sirottele päälle sahrami, sekoita ja freesaa vielä pari minuuttia. Kaada päälle kala/mereneläväliemi, murskatut tomaatit, timjami, valkoviini ja pippuri. Anna kiehua hiljaa kunnes vihannekset ovat al dente, noin 10 minuuttia riittänee. Tähän pisteeseen asti voit esivalmistaa.

4. Jos käytät tuoreita simpukoita, niin laita ne mukaan keittoon tässä vaiheessa ja sitten lopuksi kalanpalaset. Kalanpalat kypsyvät noin 3-5 minuutissa. Varo etteivät mene muusiksi. Ota kattila liedeltä ja lisää katkaravut ja valmiit simpukat(jos käytät sellaisia). 

Rouillemajoneesia voi tehdä monella eri tavalla. Viimeksi tein näin:
2-4 valkosipulin kynttä
1 viipale kuivattua vaaleata leipää
hieman keittolientä
1 munankeltuainen
runsas 1 dl rypsiöljyä
hieman jauhettua sahramia
hieman cayennepippuria/pimentónia
suolaa

1. Leikkasin leipäviipaleesta reunat pois ja pehmensin leivän kalaliemessä. Puristin viipaleen kuivaksi ja pienensin sen blenderiin. Lisäsin keltuaisen, raastetun valkosipulin, sahramin ja pippurin.

2. Lisäsin öljyä vähitellen kun blenderi oli käynnissä. Lisäsin niin paljon öljyä, että sain täyteläisen ja paksun majoneesin. Lisäsin myös hiukan oliiviöljyä maun vuoksi. Lopuksi sopivasti suolaa.

3. Rouillen on hyvä levätä hiukan ennen käyttöä. Se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän.









Kommentti: Ellet viitsi tai jaksa tehdä omaa rouillea voit käyttää Hellmann'sin valmista majoa ja maustaa Srirachalla tai chipotletabascolla tai jollain muulla chilimausteella. Aiolin saat helposti kun valmiiseen majoon lisäät raastettua valkosipulia ja ehkä hieman sitruunamehua. Kokeilemalla selviää mistä itse tykkäät. Teen yleensä ison satsin bouillabaissea ja lämmitän loput seuraavana päivänä. Mielestäni se on vielä parempaa näin ... kunhan muistaa lämmittää keittoa varovasti. Jos haluat voit sipaista rouillea/aiolia leivän päälle ellet halua laittaa majoneesia keittoosi. Bon appétit!



Suklaa-chilikakku & kandeerattu chili

torstai 26. lokakuuta 2017



Ihanan helppotekoinen ja valtavan hyvä suklaakakku sopii jälkiruoaksi tai ihan muuten vaan, kun suklaahimo iskee. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin luumupyrettä (vauvanruokapurkki) ja hienonnettua chiliä. Tällä kertaa vaihdoin ne punaiseen chilihillooni ja lopputulos oli oikein onnistunut. Aikaisemmin olen käyttänyt omenahilloketta, johon olen sekoittanut tuoretta mangoa ja chiliä - sekin oikein hyvää. Periaatteessa voit siis vaihtaa luumupyreen johonkin muuhun, mitä kaapistasi löytyy. Saat lisäksi kaksi erilaista kandeeratun chilin teko-ohjetta. 

Kakkuun tarvitset:
100 g tummaa suklaata
200 g voita

1-2 punaista chiliä (noin 1-2 rkl hienonnettua)
1 pieni vauvanruokapurkki luumupyrettä (135 g)
tai chilin ja pyreen tilalle runsas 1 dl chilihilloa

3 kananmunaa
3 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhoja
1 tl suolaa

Kuorrutus:
2 1/2 dl pölysokeria
3-5 rkl vettä
3-4 rkl kaakaota

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata voi kattilassa alhaisella lämmöllä. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita voihin suklaapalaset. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.

2. Puolita chilit, poista siemenet ja hienonna ne. Sekoita luumupyreen joukkoon.

3. Vaahdota munat ja sokeri kunnolla. Sekoita suklaavoiseos ja luumupyree. Jos puolestaan käytät chilihilloa, niin sekoita se suklaaseokseen. Sekoita lopuksi mukaan munaseos.

4. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Sihtaa jauhoseos suklaaseokseen ja sekoita kunnolla. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjaisen vuokaan (halkaisijaltaan noin 24 cm ). Kypsennä uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä.

5. Sekoita kuorrutuksen ainekset ja levitä kakun päälle. Koristele kandeeratuilla chileillä.

Annan kaksi reseptiä kandeerattua chiliä varten. Ensimmäinen on karamellimainen ja miedomman makuinen ja toinen on todellisille chiliystäville. Kokeilkaa vaikka jäätelön kanssa!

Kandeerattu chili 1:
2 punaista chiliä
1 dl sokeria
1 rkl vettä

Halkaise, poista siemenet ja hienonna chilit. Sulata sokeri ja vesi kattilassa. Keitä kunnes karamelli on kullanruskea. Lisää chilit ja sekoita. Nosta chilit pois karamellista leivinpaperille. Anna jäähtyä.

Kandeerattu chili 2(resepti varastettu Chilovers.nu blogista):
chiliä
2 dl omenasiiderietikkaa
7 dl sokeria
0,5 dl vettä

Käytä kertakäyttöhanskoja. Viipaloi tai puolita chilit. Poista kaikki siemenet. Laita chilit puhtaaseen kannelliseen purkkiin. Täytä purkki piripintaan, koska chilit kutistuvat hieman liemessä. Sekoita omenasiiderietikka, vesi ja sokeri kattilassa. Kuumenna varovasti kunnes sokeri on liuennut. Kaada liemi lasipurkkiin chilien päälle. Laita kansi kiinni ja anna jäähtyä.




Kommentti: Käytin lemon drop chilejä ja punaisia paksuja ja pitkulaisia chilejä, joiden nimi on unohtunut. Tein siis kahta eri sorttia: toinen keltaisilla ja toinen punaisilla chileillä. Liemessä on paljon sokeria ja siksi säilyvät varmasti ikuisuuden jääkaapissa. Liemi riitti kahteen keskikokoiseen purkkiin (katso kuva ylhäällä).






Ravintola Tiiliholvi, Tampere

keskiviikko 25. lokakuuta 2017



Ravintola Tiiliholvi löytyy Kauppakadulta, Tampereen keskustasta. Silmäilin ravintolan menyytä netissä ja silmiini osui sana mustekala. Se oli siinä, varasin pöydän. Tiiliholvi on yli 40-vuotias kellariravintola jugendtalossa: lämminhenkinen, tunnelmallinen, hämyisä ja klassinen valkoisine pöytäliinoineen. Keittiömestarin maistelumenu ja yllätysmenu kuulostivat kyllä houkuttelevilta, mutta päätimme kuitenkin valita ainoastaan alkuruoat, pääruoat ja yhteisen jälkiruoan tänä iltana.


Heti alkuun saimme maistaa kaksi erilaista leipää: spelttileipä ja fantastisen maukas mustikkaleipä. Voihin oli sekoitettu oliiviöljyä pehmeäksi tahnaksi. Erinomaista.



Häränhäntäconsomméssa oli härkärilletteä, juuresterriiniä ja pitkään keitettyä häränhäntälientä, jota kaadettiin lautaselle viime hetkellä. Maukas pieni alkuruoka.




Seepiaa, meritursasta, paprikapyreetä, sipuli- valkosipulipiirakkaa sekä merileväsalaattia. Kaunis annos ja mustekalan ystävälle aivan huippua. Maku ja koostumus erinomaisia. Iso annos, mikä tässä tapauksessa oli pelkkää plussaa.



Ensimmäinen pääruoka koostui ylikypsästä karitsanniskasta, sitruunapolentasta, karitsansydänruusukaalisalaatista ja parmesaanikekseistä. Kokki oli suolannut runsaalla kädellä, mikä oli harmillista, koska suolaisuus peitti kaikki muut maut. Todella ikävää koska liha ja sydän olivat hyvin valmistettuja. 



Toisen pääruoan esillepano oli erittäin onnistunut. Ruijanpallasta, peruna-tryffelipyrettä, tillinsiemenkastike ja kalaliemessä kypsytettyä persiljanjuurta. Tämäkin ruoka oli ylisuolattu, varsinkin pyrettä jäi lautaselle. Mieluummin kannattaisi tuoda sormisuolaa pöytään, niin jokainen saisi maustaa oman mieltymyksensä mukaan. 



Tilaamamme jälkiruoka oli oikea makuelämys: suklaabavaroise, karviaissorbet, tähtianiskanelimarinoituja karviaisia, inkiväärigeeliä ja kaakaomousse. Jumalainen suklaa-karviaiskombo. Karviaissorbettia en ollut syönyt aikaisemmin ja se oli kyllä täyden kympin arvoinen.



Viinivalinta osui Mendozalaiseen viiniin, joka oli täyteläinen, lämmin, intensiivinen ja makeahko. Bodega Renacer on kuulemma ainoa argentiinalainen viinitarha, joka valmistaa tällaista Amarone-tyypistä viiniä. Viini löytyy Alkon valikoimasta.
Tarjoilu pelasi moitteettomasti; tarjoilija oli osaava, hymyilevä ja avulias ja ruoat tulivat sopivalla aikavälillä.





27 ja 28 lokakuuta 2017 sinulla on mahdollisuus osallistua "Sadan kynttilän illat" illalliseen. Ja 31.10 on luvassa "Illallinen pimeässä". Toivotaan että suolan käyttö on kohdallaan siihen mennessä!

Syksyinen vihanneskavalkadi

maanantai 23. lokakuuta 2017



Kylmät yöt tekevät tuloaan, joten täytyy kiirehtiä syömään keittiöpuutarhan satoa. Siispä tämänkertaisen kokkaussession päättyessä lautasilta löytyi seuraavaa: sienipunajuurilihaburgerit, palsternakkaperunakakut ja hernerucolacrème. Vei vallan kielen mukanaan!

Sienipunajuurilihaburgerit:

200 g raakaa punajuurta
250 g sieniä
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 rkl sinappia
marokkolaista maustesekoitusta/oma suosikkisi
mustapippuria
suolaa

1. Jos käytät kuivattuja sieniä, niin hienonna ne jauhelihan joukkoon. Jos taas käytät tuoreita tai pakastettuja sieniä, niin paista ne ensin paloiteltuina.


2. Raasta punajuuret. Kuullota punajuuriraastetta, sieniä ja sipulia pannulla hetki. Lisää ne jauhelihan joukkoon muiden ainesten kanssa ja muotoile burgereita tai pullia.


3. Paista ne voissa ja tarjoa esimerkiksi palsternakkakakkujen tai muusin kanssa.


Kuvassa tuplasatsi.


Palsternakkaperunakakut:
noin 10 kpl

400 g jauhoisia perunoita
250 g palsternakkoja
2 rkl voita
2-3 rkl parmesaaniraastetta
1/2-1 rkl raastettua inkivääriä
suolaa ja mustapippuria


vehnjäjauhoja

3 rkl ruokaöljyä

1. Kuori perunat ja palsternakat ja paloittele. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi pois.

2. Soseuta juurekset ja lisää voi, juustoraaste sekä inkivääri. Mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä.

3. Jaa juurestaikina noin kymmeneen osaan, pyöritä palloiksi, litistä ne kakkusiksi ja pyöritä jauhoissa. Paista kakkuset öljyssä kullanruskeiksi molemmin puolin.

4. Kakkuset voi valmistaa etukäteen ja lämmittää ennen tarjoamista kuumassa uunissa.

Kommentti: Käytin 500 g perunaa ja 500 g palsternakkaa ja pyöritin ne polentassa vehnäjauhojen sijaan. Taikinasta tuli hieman löysä ja pallojen teko oli hankalaa. Ehkä kananmunan lisäys olisi auttanut asiaa. Polentajauhot antoivat rapsakan kuoren kakkusille. Söimme osan taikinasta muusina, ja se maistui hyvältä näinkin. 





Hernerucolacrème:

2 pientä salottisipulia, hienonnettuina
1-2 valkosipulin kynttä, hienonnettuina
3 dl vihreitä herneitä
2 kourallista rucolaa
2 rkl kanafondia/kasvifondia
1 rkl vermuttia
1 rkl vettä
1/2 dl crème fraîchea

Sekoita blenderissä kaikki ainekset ryynimäiseen kastikkeeseen. Tarkista maut. Hernekastike oli herkullinen sekä punajuuripihvien että palsternakkakakkujen kanssa.







Jos sinäkin olet palsternakan ystävä, suosittelen testaamaan tätä ankkareseptin lopussa olevaa palsternakkalisuketta:








Sienileipä uppomunalla

perjantai 20. lokakuuta 2017



Sienet, tamarindi, tabasco, vermutti, valkosipuli, pinaatti ja smetana ovat tämän herkkuleivän kulmakiviä. Pohjalle tarvitset hyvää leipää ja päälle uppomunan. Siis sienileipä pienellä twistillä. Valuva uppomuna muodostaa sienihöystölle erittäin maukkaan kastikkeen. Sopiva lounasvaihtoehto tai miksei iltanami.

4-6 leivän ainekset:
noin kilon verran sieniä (sekoitin herkkutatteja, kantarelleja, torvisieniä ja suppilovahveroita)
2 rkl voita
2 valkosipulin kynttä
3-4 tl tamarinditahnaa
tabascoa maun mukaan
suolaa
mustapippuria
4 rkl vermuttia
5-6 rkl smetanaa

Uppomunat:
1 litra vettä 
1 rkl etikkaa
1 rkl merisuolaa
4-6 munaa

250 g tuoretta pinaattia
4-6 viipaletta hyvää leipää

1. Paloittele sienet ja paista niistä kosteus kuivalla pannulla. Silppua valkosipulinkynnet ja kuullota silppu kevyesti voissa. Lisää sienet, tamarinditahna, tabasco, suola ja mustapippuri. Kuumenna aineksia 4-5 minuuttia, kunnes niistä haihtuu neste. Lisää vermutti ja paista vielä hetki. Sekoita mukaan smetana.

2. Valmista uppomunat. Kiehauta vesi ja lisää siihen suola ja etikka. Riko munat kuppiin. Pyöräytä vettä kauhalla niin, että siihen syntyy pyörre. Liu'uta munat (2-3 kerralla) varovasti kiehuvaan veteen. Älä koske niihin sen jälkeen, vaan anna kypsyä poreilevassa vedessä noin 4 minuuttia, jos haluat löysähkön munan. Nosta munat reikäkauhalla kattilasta.

3. Kuumenna pinaatti ja mausta se suolalla (1/2 tl) ja sokerilla (1/2 tl) sekä voinokareella. Paahda leipäviipaleet. Nosta kullekin leipäviipaleelle pinaattia, sienipaistosta ja uppomuna. Rouhaise päälle vähän mustapippuria ja sormisuolaa/chilisuolaa/sienisuolaa.








Jos olet vailla hyviä sienireseptejä voin lämpimästi suositella  seuraavia:

Uuniomenat ja ranskalainen karamellikastike

keskiviikko 18. lokakuuta 2017



Meillä on ihana vanha omenapuu, joka antaa runsaasti satoa tänä vuonna. Sopivan happamia, kauniita punaisia omenoita, jotka soveltuvat sekä popsimiseen sellaisinaan että ruoanlaittoon. Tässä todella kaikin puolin vetävä omenajälkiruoka, joka sisältää puolukoita, mausteita ja omenoita kruunattuna fantastisen makuisella karamellikastikkeella. Ja helppo tehdä!

Neljälle hengelle:
4-6 happamia (ruoka)omenoita
2 rkl voita
2 rkl sokeria
kanelia
inkivääriä
vaniljasokeria
korianteria
puolukoita


1. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja voitele uunivuoka. Leikkaa hattu omenoista. Poista siemenkota. Sekoita täytteeseen voita, sokeria, puolukoita, jauhettua inkivääriä ja kanelia ja murskattuja korianterin siemeniä (tai jauhettua korianteria). Täytä omenoiden reiät sekoituksella.
2. Paista omenat uunissa kunnes pehmenevät. Tämä kestää ainakin 15 minuuttia omenoiden koosta riippuen.

Ranskalainen karamellikastike:
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl voita
1 rkl crème fraîchea

Keitä sokeri, vesi ja sitruunamehu ja sekoita kunnes liuos muistuttaa konjakin väriä. Tähän menee aikaa 5-10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja vatkaa siihen ruokalusikallinen voita ja ruokalusikallinen crème fraîchea. Todella helppoa! Kannattaa kerralla tehdä tuplasatsi, koska menekki voi olla kova. Bon appétit!













Maalaisbistron omenajälkkäri löytyy täältä

Paahdetut porkkanat nuoc cham -kastikkeella

maanantai 16. lokakuuta 2017



En ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi, että tätä vietnamilaista nuoc cham-kastiketta voi käyttää näinkin. Ihmeellistä! Yleensä nuoc chamia käytetään dippi-kastikkeena esimerkiksi vietnamilaisille kesärullille. Tässä reseptissä kastike sekoitetaan blenderissä ja se saa pienen twistin majoneesista. Kastike voidaan valmistaa 3 päivää etukäteen ja säilyttää jääkaapissa. Kannattaa heti tehdä tupla- tai triplasatsi, koska se on niin herkullista, että nytkin kuolaa melkein valuu. Kastike sopii mainiosti myös burgereille, lohelle tai salaateille. Resepti osui silmiini Bon Appétit-sivustossa.

1 kg hyvin pestyjä porkkanoita (käytin keltaisia ja oranssinvärisiä, jotka olivat kasvaneet kieroon ja tosi isoiksi)
2 rkl + runsas 1/2 dl ruokaöljyä
sormisuolaa
1 pieni salottisipuli, ohuina siivuina
2 punaista (tulista) chiliä, siivuina
4-5 cm kuorittua ja ohuesti siivutettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä, ohuina siivuina
2 rkl kalakastiketta
2 rkl vettä
2 rkl limen mehua
1-2 rkl majoneesia 


1. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Sekoita porkkanat ja 2 rkl öljyä uunipellillä ja mausta sormisuolalla. Paahda uunissa, käännä niitä välillä, kunnes ovat al dente. Tämä kestää noin 20 minuuttia jos käytät kokonaisia porkkanoita. 

2. Kiehauta sipuli, chili, inkivääri, valkosipuli, kalakastike, sokeri ja 2 rkl vettä pienessä kattilassa keskilämmöllä. Keitä noin 5-8 minuuttia, kunnes ainekset pehmenevät. Nestettä ei redusoida. Anna jäähtyä.

3. Kaada kastike blenderiin, lisää limemehu ja majoneesi ja surauta kunnes saat sileän kastikkeen. Anna blenderin käydä ja lisää hitaasti loput öljyt ja surauta kunnes kastike hieman paksuuntuu. Mausta suolalla.

4. Kaada kastike porkkanoiden päälle tarjolle viedessäsi.




Söimme porkkanat lisukkeena täytetylle kevätkananpojalle.