Syksyinen vihanneskavalkadi

maanantai 23. lokakuuta 2017



Kylmät yöt tekevät tuloaan, joten täytyy kiirehtiä syömään keittiöpuutarhan satoa. Siispä tämänkertaisen kokkaussession päättyessä lautasilta löytyi seuraavaa: sienipunajuurilihaburgerit, palsternakkaperunakakut ja hernerucolacrème. Vei vallan kielen mukanaan!

Sienipunajuurilihaburgerit:

200 g raakaa punajuurta
250 g sieniä
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 rkl sinappia
marokkolaista maustesekoitusta/oma suosikkisi
mustapippuria
suolaa

1. Jos käytät kuivattuja sieniä, niin hienonna ne jauhelihan joukkoon. Jos taas käytät tuoreita tai pakastettuja sieniä, niin paista ne ensin paloiteltuina.


2. Raasta punajuuret. Kuullota punajuuriraastetta, sieniä ja sipulia pannulla hetki. Lisää ne jauhelihan joukkoon muiden ainesten kanssa ja muotoile burgereita tai pullia.


3. Paista ne voissa ja tarjoa esimerkiksi palsternakkakakkujen tai muusin kanssa.


Kuvassa tuplasatsi.


Palsternakkaperunakakut:
noin 10 kpl

400 g jauhoisia perunoita
250 g palsternakkoja
2 rkl voita
2-3 rkl parmesaaniraastetta
1/2-1 rkl raastettua inkivääriä
suolaa ja mustapippuria


vehnjäjauhoja

3 rkl ruokaöljyä

1. Kuori perunat ja palsternakat ja paloittele. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi pois.

2. Soseuta juurekset ja lisää voi, juustoraaste sekä inkivääri. Mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä.

3. Jaa juurestaikina noin kymmeneen osaan, pyöritä palloiksi, litistä ne kakkusiksi ja pyöritä jauhoissa. Paista kakkuset öljyssä kullanruskeiksi molemmin puolin.

4. Kakkuset voi valmistaa etukäteen ja lämmittää ennen tarjoamista kuumassa uunissa.

Kommentti: Käytin 500 g perunaa ja 500 g palsternakkaa ja pyöritin ne polentassa vehnäjauhojen sijaan. Taikinasta tuli hieman löysä ja pallojen teko oli hankalaa. Ehkä kananmunan lisäys olisi auttanut asiaa. Polentajauhot antoivat rapsakan kuoren kakkusille. Söimme osan taikinasta muusina, ja se maistui hyvältä näinkin. 





Hernerucolacrème:

2 pientä salottisipulia, hienonnettuina
1-2 valkosipulin kynttä, hienonnettuina
3 dl vihreitä herneitä
2 kourallista rucolaa
2 rkl kanafondia/kasvifondia
1 rkl vermuttia
1 rkl vettä
1/2 dl crème fraîchea

Sekoita blenderissä kaikki ainekset ryynimäiseen kastikkeeseen. Tarkista maut. Hernekastike oli herkullinen sekä punajuuripihvien että palsternakkakakkujen kanssa.







Jos sinäkin olet palsternakan ystävä, suosittelen testaamaan tätä ankkareseptin lopussa olevaa palsternakkalisuketta:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti