Paahdetut porkkanat nuoc cham -kastikkeella

maanantai 16. lokakuuta 2017



En ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi, että tätä vietnamilaista nuoc cham-kastiketta voi käyttää näinkin. Ihmeellistä! Yleensä nuoc chamia käytetään dippi-kastikkeena esimerkiksi vietnamilaisille kesärullille. Tässä reseptissä kastike sekoitetaan blenderissä ja se saa pienen twistin majoneesista. Kastike voidaan valmistaa 3 päivää etukäteen ja säilyttää jääkaapissa. Kannattaa heti tehdä tupla- tai triplasatsi, koska se on niin herkullista, että nytkin kuolaa melkein valuu. Kastike sopii mainiosti myös burgereille, lohelle tai salaateille. Resepti osui silmiini Bon Appétit-sivustossa.

1 kg hyvin pestyjä porkkanoita (käytin keltaisia ja oranssinvärisiä, jotka olivat kasvaneet kieroon ja tosi isoiksi)
2 rkl + runsas 1/2 dl ruokaöljyä
sormisuolaa
1 pieni salottisipuli, ohuina siivuina
2 punaista (tulista) chiliä, siivuina
4-5 cm kuorittua ja ohuesti siivutettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä, ohuina siivuina
2 rkl kalakastiketta
2 rkl vettä
2 rkl limen mehua
1-2 rkl majoneesia 


1. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Sekoita porkkanat ja 2 rkl öljyä uunipellillä ja mausta sormisuolalla. Paahda uunissa, käännä niitä välillä, kunnes ovat al dente. Tämä kestää noin 20 minuuttia jos käytät kokonaisia porkkanoita. 

2. Kiehauta sipuli, chili, inkivääri, valkosipuli, kalakastike, sokeri ja 2 rkl vettä pienessä kattilassa keskilämmöllä. Keitä noin 5-8 minuuttia, kunnes ainekset pehmenevät. Nestettä ei redusoida. Anna jäähtyä.

3. Kaada kastike blenderiin, lisää limemehu ja majoneesi ja surauta kunnes saat sileän kastikkeen. Anna blenderin käydä ja lisää hitaasti loput öljyt ja surauta kunnes kastike hieman paksuuntuu. Mausta suolalla.

4. Kaada kastike porkkanoiden päälle tarjolle viedessäsi.




Söimme porkkanat lisukkeena täytetylle kevätkananpojalle.

2 kommenttia:

  1. Paahdetut, makeat porkkanat ovat herkullisia. Laitan reseptin talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis jos tykkäät nuoc cham-kastikkeesta muuten, niin tämä on aivan superhyvä käyttö sille. Kannattaa ehkä valita pitkiä solakoita porkkanoita jos haluaa kauniimman annoksen!

      Poista