Italialaiset munakoisokääröt

torstai 29. kesäkuuta 2017


Nämät pienet italialaiset paketit sisältävät tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa kiedottuna munakoisosiivuihin. Grillattaessa ihanat maut tulevat paremmin esille, kun juusto sulaa. Tätä kestosuosikkia tein ensimmäistä kertaa juhannukseksi 2009 ja se sai aikamoiset suosionosoitukset silloin.


Ainekset:
2 isoa ja pitkää munakoisoa
225 g mozzarellaa
2 tomaattia
noin 16 isoa basilikan lehteä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria


Kastikkeeseen:
4 rkl oliiviöljyä
1 tl balsamicoa
1 rkl aurinkokuivattua tomaattitahnaa
1 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
2 rkl paahdettuja pinjan siemeniä
tuoretta basilikaa

1. Leikkaa mandoliinilla 5 mm pitkiä siivuja munakoisoista. Osta niin pitkiä munakoisoja kuin löydät.
2. Kiehauta vettä kattilassa, suolaa ja keitä siivut noin 2 minuuttia. Ota heti pois kun ovat pehmenneet. Valuta ne ja kuivaa talouspaperilla.
3. Leikkaa mozzarella kahdeksaan siivuun. Leikkaa jokainen tomaatti kahdeksaan siivuun.
4. Ota kaksi munakoisosiivua ja muodosta niistä risti. Laita siivu tomaattia keskelle, mausta, basilikan lehti, mozzarellasiivu, basilikan lehti, tomaattisiivu, mausta.


5. Tee paketti taittamalla munakoisosiivut. Toista paketin teko lopuilla aineksilla. Sinun pitäisi saada kahdeksan pakettia. Laita ne jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
6. Tee tomaattikastike sekoittamalla oliiviöljy, viinietikka, aurinkokuivattu tomaattitahna ja sitruunamehu. Mausta runsaalla suolalla ja mustapippurilla. 
7. Sivele paketit oliiviöljyllä ja grillaa kuumalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Käännä paketit kerran. Tarjoile lämpiminä kastikkeen kera ja sirottele päälle pinjan siemeniä ja basilikan lehtiä.





Portugalilainen punaviini maistui meille ... kun ei ollut italialaista.


Raikas aasialainen kurkkusalaatti

tiistai 27. kesäkuuta 2017


Raikkaasti rouskuva kesäinen kurkkusalaatti on tehty avomaankurkuista. Maustettu aasialaisittain riisiviinietikalla, seesamiöljyllä, soijalla, seesamin siemenillä, chilillä ja korianterilla. Ja sitten hieman sichuanpippuria antamaan erilaista poltetta. Täydellinen kesäsalaatti lisukkeeksi kaikkeen mahdolliseen.

Ainekset:
noin puoli kiloa kurkkuja
suolaa
sokeria

Kastikkeeseen:
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 tl seesamiöljyä
2 tl (thai)soijaa
2 valkosipulin kynttä

(1 tl sichuaninpippureita, paahdettuja ja murskattuja)
chiliflakes
seesamin siemeniä
korianteria



1. Huuhtele kurkut ja kuivaa ne. Puolita ne ja koverra sisus. Käännä ne kuoripuolet ylöspäin ja murskaa hieman kädellä. Leikkaa ne pitkulaisiksi paloiksi. Katso kuvia ylhäällä.

2. Laita palat siivilään ja kaada päälle hyppysellinen suolaa ja hyppysellinen sokeria. Laita paino päälle ja anna seistä 15-30 minuuttia tai kauemmin.

3. Tee kastike: Sekoita suola, sokeri ja riisiviinietikka pienessä kulhossa. Sekoita kunnes sokeri ja suola on liuennut. Sekoita mukaan raastetut/prässätyt valkosipulit, seesamiöljy ja soija.

4. Poista ylimääräinen neste kurkuista ja siirrä ne kulhoon ja kaada päälle kastike. Sekoita. 

5. Sichuaninpippuri on jännän voimakkaan makuinen. Ellet ole tottunut makuun aloita 1/2 teelusikallisella. Sirottele päälle seesamin siemeniä, chiliflakeseja ja tuoretta korianteria. Käytin huhmareessa hienonnettuja korianterin siemeniä tuoreen korianterin sijaan. Satun nimittäin rakastamaan niitä. Salaatti maistuu parhaiten jääkaappikylmänä.

6. Vie tarjolle heti.





Kurkkusalaatin kera nautimme paistettuja kanaburgereita. Löydät reseptin täältä jos haluat kokeilla:


 Kurkkujen sisukalut käytin maustamaan juomaveteni.

Pesto porkkanan naateista & grillattuja porkkanoita

sunnuntai 25. kesäkuuta 2017



Nuorilla luomuporkkanoilla on ihanan makuiset naatit, joista teen pestoa aina silloin tällöin. En seuraa mitään tiettyä reseptiä, joten maku vaihtelee kerrasta toiseen. Tällä kertaa tein näin:

Otin 3 dl hienonnettuja porkkanan naatteja ja muutaman thaibasilikan lehden. Laitoin ne huhmareeseen 1/2 dl auringonkukan siemenien ja 1/2 dl pinjan siemenien kanssa. Lisäsin vielä 2 valkosipulin kynttä ja oliiviöljyä. Lisäsin vähitellen öljyä kunnes paksuus oli sopivanlainen. Jos paahdat siemenet ensin niin maku tiivistyy. Suolaa ja pippuria mielen mukaan. 


Grillasin kokonaisia pieniä porkkanoita ja vihreätä parsaa al denteksi. Leikkasin myskikurpitsan siivuiksi ja paahdoin uunissa. Tein myös valkosipulimajoneesin. Porkkananaattipesto on monikäyttöinen: leivän päällä, pastasalaateissa, pastakastikkeena tai kastikkeena grillatuille ruoille.





Täytetyt uunitomaatit

tiistai 20. kesäkuuta 2017


Herkulliset ja terveelliset täytetyt tomaatit. Rakastan kaikkia täytteen aineksia: sipulia, kvinoaa, pestoa ja pinaattia. Tomaatit voi nauttia sekä kylminä että lämpiminä, mielestäni ne maistuvat parhaalta hieman lämpiminä. Jos haluat, voit valmistaa ne etukäteen ja vaikka viedä nyyttikutsuille. Kätevää!

Tarvitset seuraavaa:
8 keskikokoista tomaattia
1 iso keltasipuli, hienonnettu
oliiviöljyä
runsas 2 dl kvinoaa
1/2-1 dl pestoa (oma tai ostettu)
1-2 tlk kuivattua yrttisekoitusta
suolaa
mustapippuria
50-100 g tuoretta pinaattia
hieman kevätsipulia (vihreä osa)


Valmistin pestoni näin: 5 dl tuoretta basilikaa ja korianteria, noin 1 dl oliiviöljyä, noin 1/2 dl paahdettuja pinjan siemeniä, 2 valkosipulin kynttä, merisuolaa/Maldonia, mustapippuria. Käytin huhmaretta ja laitoin siihen kaikki ainekset ja lisäsin vähitellen öljyä kunnes peston rakenne oli sopiva. Voit tietysti käyttää blenderiä mutta mielestäni maku kärsii hiukan silloin.

1. Leikkaa tomaateilta hattu pois. Käytä terävää lusikkaa, jotta saat sisukset poistettua kunnolla. Käännä tyhjät tomaatit ylösalaisin talouspaperin päälle ja kuivaa ne myös sisältä.
2. Laita tomaatit seisomaan oliiviöljyllä voideltuun uunivuokaan. Sirottele hieman suolaa ja pippuria niiden päälle.
3. Paista sipuli oliiviöljyssä kunnes se on läpikuultavaa. Lisää keitetty kvinoa, pinaatti, pesto, yrttisekoitus, suola ja pippuri. Sekoita ja anna muhia muutama minuutti. Tarkista maku.
4. Täytä tomaatit ja laita niille hattu päähän. Leikkasin hiukan kevätsipulin varsia mukaan ja ylimääräiset pinjan siemenet sirottelin vielä päälle.
5. Paista 200:ssa asteessa noin 10 minuuttia kunnes tomaatit rypistyvät.




Grillasimme entrecôtea tomaattien seuraksi, mutta kala tai kana sopisi myös erinomaisesti. Itse asiassa täytetyt kauniit tomaatit ovat yhtä herkullisia ilman seuraa. Tässä vinkki entrecôten grillaukseen.

http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/05/entrecote-grillausvinkki-taydellisyyteen.html

Nautimme Viinimestarien välittämää Côte Rôtieta 2014 ruoan kanssa vaikka vuosikerta ei vielä ole parhaimmillaan ... mutta uteliaisuus voitti. Kellariin jäi muutama pullollinen, joita yritämme säästää myöhempään ajankohtaan. Côte Rôtien  tilat ovat pieniä, viinit ovat ihanan paahteisia ja täyteläisiä, joskin usein hieman hintavia.

www.viinimestarit.com

Nauttikaa Juhannuksesta ja olkaa varovaisia vesillä liikkuessanne!
Hyvää Juhannusta herkkuruokien parissa toivottavat Anne ja apukokki Bany!

Raparperi-, vadelma-, mangojälkiruoka mantelijauholla

sunnuntai 18. kesäkuuta 2017


Gluteeniton, nopeatekoinen, erikoishyvä ja melkein sokeriton (1/2 dl kookossokeria) jälkkäri, joka upposi smetanan kanssa alta aikayksikön. Jäätelöfanit nauttikoot tätä herkkua vanhanajan vaniljajäätelön kera!

Tarvitset:
3 dl raparperikuutioita
2 dl (pakaste)mangokuutioita
2 dl (pakaste)vadelmia
Levitin hedelmät voideltuun piirakkavuokaan ja annoin niiden sulaa. Sillä aikaa sekoitin "täkin".

1 dl mantelijauhoja
1/2 dl kookossokeria
1 rkl psylliumia
1 tl vaniljapulveria

Sirottelin tämän sekoituksen hedelmien päälle ja vuolin hiukan voita päällimmäiseksi. 225 asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Sitten raastoin noin 20 g valkosuklaata piirakan päälle ja laitoin uudestaan uuniin 5 minuutiksi (ylälämpö). Suklaa palaa nopeasti, joten kannattaa kurkata uuniin kolmen minuutin kuluttua. Tarjoilin tämän jälkkärin smetanalla (crème fraîche sopii yhtä hyvin) ja muutamalla tipalla vaahterasiirappia mutta viime mainitun voi hyvin jättää pois. Mieheni mielestä jälkkäri oli parempi ilman siirappia.






Taitaa olla uinti mielessä!

Lohi suolaheinäpedillä

perjantai 16. kesäkuuta 2017



Suolaheinä kasvaa villinä isoilla niityillä ja puutarhoissa Ranskassa. Olen kerran ostanut siemeniä Ranskasta ja yrittänyt viljellä suolaheinää täällä Suomessa, mutta huonolla menestyksellä. Meidän talomme ympärillä kasvaa hiukan suolaheinää, mutta kasvien lehdet ovat tosi pieniä.  Kyseessä on varmaan ahosuolaheinä. Onnistuin löytämään kasvin, joka ilmeisesti oli saanut lehmänlantaa niskaansa ja siksi oli kasvanut komeaksi. Luulisin, että tätä lajiketta kutsutaan niittysuolaheinäksi. Se sisältää oksaalihappoa kuten raparperikin ja siksi maitotuote on tarpeen valmistuksessa. Seuraava resepti on muunnelma La Maison Troisgrosin kuuluisasta "Saumon à l'oseille"-reseptistä. Rasvainen lohi on suolaheinän paras kaveri.



Katkaisin kaikki varret, pesin ne, irrotin lehdet ja säästin varret kukkineen koristeluun.

Ainekset 3-4 hengelle:
Kastike:
50 g suolaheinää (lehdet), laita enemmän jos sinulla on
40 g voita
2 hienonnettua salottisipulia
 1/2-1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl crème fraîchea
suolaa
valkopippuria
hieman hunajaa

1. Hienonna suolaheinälehdet karkeaksi veitsellä.
2. Sulata voi kattilassa (ei alumiinisessa). Paista salottisipuli voissa 2-3 minuuttia.
3. Lisää suolaheinä ja anna sulaa kannen alla noin 4 minuuttia. Kaunis vihreä väri muuttuu ruskeahkoksi, mutta sille ei voi mitään.
4. Kaada viini joukkoon ja redusoi 3 minuuttia. Lisää sitten crème fraîche.
5. Suolaa ja pippuroi ja anna seistä pienellä lämmöllä sillä aikaa kun valmistat lohen.

4 lohen palaa
2 rkl öljyä

1. Suolaa ja pippuroi lohen palat.
2. Paista ne lämpimässä öljyssä noin 5 minuuttia per puoli paksuudesta riippuen.
3. Tarjoile suolaheinäkastikepedillä. Keitetyt uudet perunat sopivat mainiosti kala-annoksen kanssa.



Kommentti: Johtuen oksaalihaposta suolaheinää ei pitäisi syödä liian usein. Voi ilmaantua vatsaongelmia. Jos on munuaissairautta  kannattaa myös vältellä tätä herkkua. Pienille lapsille ei liioin tulisi antaa suolaheinää.



Kuorrutettua purjoa ja vuohenjuustokastiketta

keskiviikko 14. kesäkuuta 2017



Pidätkö purjosta? Kuulun itse tähän kategoriaan ja olen jo pidemmän aikaa suunnitellut valmistavani tämän Markus Maulavirran herkun. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: vege pääruokana tai paistettujen sienien, käristetyn palvikinkun tai grillatun kala- tai lihaburgerin seuraksi. Ellet pidä vuohenjuustosta voit tietysti vaihtaa sen muuhun juustoon, joka sopii gratinoimiseen.

Tarvitset 4-6 purjosipulia. Halkaise purjot pitkittäin puoleenväliin asti ja huuhtele ne lämpimällä vedellä, niin että saat pois mahdolliset mullat ja hiekat. Leikkaa purjot noin kymmensenttisiksi paloiksi, kolme palaa kustakin. Keitä paloja runsaasti suolatussa vedessä 3-4 minuuttia. Nosta ne sitten kylmään veteen tai huuhtele varovasti kylmän juoksevan veden alla. Näin kypsyminen pysähtyy ja purjo säilyttää kauniin värinsä. Valuta purjot kuiviksi liinan tai talouspaperin päällä.

Gratiinikastikkeeseen:
45 g voita
45 g vehnäjauhoja
1 1/2 dl kermaa
3 1/2 dl kulutusmaitoa
muskottia
suolaa ja mustapippuria myllystä
150-200 g raastettua vuohen gruyèrejuustoa (Juustoportti)

Sulata voi liedellä kasarissa ja lisää jauhot. Anna jauhojen turvota hetki, lisää kylmä kermamaito ja sekoita huolella, niin että nesteen kuumentuessa kastike alkaa suurustua. Jatka sekoittamista voimakkaasti, ettei kastikkeeseen jää paakkuja. Keitä hiljalleen 7-10 minuuttia, mausta kastike ja lisää 2/3 juustoraasteesta.

Levitä pari ruokalusikallista kastiketta voidellun uunivuoan pohjalle ja asettele purjot riviin kastikkeen päälle. Annostele päällimmäiseksi loput kastikkeesta ja juustoraasteesta. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes kastike alkaa ruskistua. 





Kommentti: Nämä kuorrutetut purjot olivat todella hyviä. Hiukan vaikeita leikata nätisti suuhun meneviksi paloiksi, vaikka käytimme lihaveitsiä. Ensi kerralla leikkaan purjot suupaloiksi ennen kuin gratinoin, niin syöminen sujuu paremmin. Gratiinin kaverina oli grillattuja lihaburgereita ja pikkelöityä punasipulia. Hyvä yhdistelmä. Punaviini oli ok mutta ei sen kummempi sydämestä huolimatta. Ei löytynyt paikkaa meidän sydämistä.

Grillattuja marinoituja paprikoita italialaisittain

maanantai 12. kesäkuuta 2017


Vastustamaton kylmä kesäruoka, jota Italiassa syödään alkuruokana/antipastona. Se on myös valtavan kaunis seisovalla pöydällä, kun eriväriset paprikat loistavat mustien oliivien, sardellien, parmesaanin ja yrttien seassa. 

Kuudelle henkilölle tarvitset:
6 eriväristä paprikaa
12 sardellia
4 valkosipulin kynttä
50 g parmesaania
2 rkl mustia rypistyneitä kivellisiä oliivia
1 ruukku basilikaa
rosmariinia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Laita kokonaiset paprikat kuumaan grilliin/grillielementin alle uuniin ja käännä ne usein, niin että mustuvat joka puolelta. Anna jäähtyä muovipussissa noin 20 minuuttia ja poista sitten musta pinta. Poista myös sisukset. Leikkaa paprikat pituussuunnassa rimpsuihin ja kuivaa ne talouspaperilla. Siirrä ne tarjoiluvadille. 



Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna/raasta ne. Silppua basilikan lehdet ja levitä paprikoille. Sekoita varovasti, lorauta päälle oliiviöljyä ja anna marinoitua peitettyinä muutaman tunnin tai yön yli. Kun on aika syödä, sirottele päälle parmesaania, oliiveja, sardelleja, suolaa ja pippuria. Koristele basilikalla ja rosmariinilla.



Buon appetito!