Lohi suolaheinäpedillä

perjantai 16. kesäkuuta 2017Suolaheinä kasvaa villinä isoilla niityillä ja puutarhoissa Ranskassa. Olen kerran ostanut siemeniä Ranskasta ja yrittänyt viljellä suolaheinää täällä Suomessa, mutta huonolla menestyksellä. Meidän talomme ympärillä kasvaa hiukan suolaheinää, mutta kasvien lehdet ovat tosi pieniä.  Kyseessä on varmaan ahosuolaheinä. Onnistuin löytämään kasvin, joka ilmeisesti oli saanut lehmänlantaa niskaansa ja siksi oli kasvanut komeaksi. Luulisin, että tätä lajiketta kutsutaan niittysuolaheinäksi. Se sisältää oksaalihappoa kuten raparperikin ja siksi maitotuote on tarpeen valmistuksessa. Seuraava resepti on muunnelma La Maison Troisgrosin kuuluisasta "Saumon à l'oseille"-reseptistä. Rasvainen lohi on suolaheinän paras kaveri.Katkaisin kaikki varret, pesin ne, irrotin lehdet ja säästin varret kukkineen koristeluun.

Ainekset 3-4 hengelle:
Kastike:
50 g suolaheinää (lehdet), laita enemmän jos sinulla on
40 g voita
2 hienonnettua salottisipulia
 1/2-1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl crème fraîchea
suolaa
valkopippuria
hieman hunajaa

1. Hienonna suolaheinälehdet karkeaksi veitsellä.
2. Sulata voi kattilassa (ei alumiinisessa). Paista salottisipuli voissa 2-3 minuuttia.
3. Lisää suolaheinä ja anna sulaa kannen alla noin 4 minuuttia. Kaunis vihreä väri muuttuu ruskeahkoksi, mutta sille ei voi mitään.
4. Kaada viini joukkoon ja redusoi 3 minuuttia. Lisää sitten crème fraîche.
5. Suolaa ja pippuroi ja anna seistä pienellä lämmöllä sillä aikaa kun valmistat lohen.

4 lohen palaa
2 rkl öljyä

1. Suolaa ja pippuroi lohen palat.
2. Paista ne lämpimässä öljyssä noin 5 minuuttia per puoli paksuudesta riippuen.
3. Tarjoile suolaheinäkastikepedillä. Keitetyt uudet perunat sopivat mainiosti kala-annoksen kanssa.Kommentti: Johtuen oksaalihaposta suolaheinää ei pitäisi syödä liian usein. Voi ilmaantua vatsaongelmia. Jos on munuaissairautta  kannattaa myös vältellä tätä herkkua. Pienille lapsille ei liioin tulisi antaa suolaheinää.2 kommenttia:

  1. Voi nam ja maiskis mitkä kuvat ja herkut. Eipä ole suolaheinää tullut käytettyä keittiössä, lapsena kyllä usein imeskeltiin chipsien puuttuessa :D. Kiitos reseptistä tämä menee testiin. Mukavaa ja aurinkoista kesän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Et varmaan pety ... toimivat loistavasti yhdessä. Onko sinulla joku suolaheinäapaja tiedossa? Chipsejä ei ollut tarjolla minunkaan lapsuudessa ... parempi niin! Oikein herkkutäyteistä kesää sinullekin!

      Poista