TALVI-ILLALLISEN ETURUOKANA GRATINOITU RANSKALAINEN SIPULIKEITTO

keskiviikko 9. marraskuuta 2016



Kutsuimme naapurit syömään toissa iltana. Olin vastikään hankkinut söpöjä pieniä gratiinivuokia ja halusin heti päästä käyttämään niitä. Ajattelin että gratinoitu ranskalainen sipulikeitto sopisi mainiosti tähän vuodenaikaan. Opiskeluaikana sitä tuli tehtyä useinkin johtuen sen edullisuudesta. Minulla oli Pariisin ruokahallien resepti lähtökohtana, mutta loppujen lopuksi sävelsin ihan itse, eli tein aika paljon muutoksia!


Ainekset kuuteen alkuruoka-annokseen:

25 g voita
1-2 rkl oliiviöljyä
1 kg keltasipuleita, ohuina renkaina
4 valkosipulin kynttä, ohuina siivuina
1/2 rkl fariinisokeria/valkoista sokeria
1 1/2 dl valkoviiniä
7-8 dl voimakasta häränlientä
3 rkl konjakkia
muutama timjaminoksa
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria
juustoraastetta
leipäviipaleita



Sulata voi öljyssä paksupohjaisessa uuninkestävässä padassa. Laita joukkoon sipuli, valkosipuli, sokeri ja suola ja vähennä lämpöä. Paista noin 10 minuuttia ja sekoita silloin tällöin. Kaada joukkoon kuuma lihaliemi, timjaminoksat ja laakerinlehdet. Anna kiehua kunnolla ja siirrä 200-asteiseen uuniin noin kahdeksi tunniksi. Keitto voi myös kiehua hiljaa liedellä. Oikeastaan se kyllä valmistuu lyhyemmässä ajassa mutta mausta tulee voimakkaampi mitä kauemmin se on uunissa. Lisää nestettä tarpeen vaatiessa. Sekoita konjakki keiton joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna keiton levätä pari tuntia tai seuraavaan päivään.


Paahda ohuita leipäviipaleita uunissa korkealla lämmöllä noin kaksi minuuttia/puoli ja hiero niitä puolikkaalla valkosipulin kynnellä. Aseta leipäviipaleet uuninkestäviin kulhoihin. Kauho keittoa päälle ja päätä juustoraasteella (oman maun mukaan). Laita kulhot uuniin 15-20 minuutiksi, kunnes juusto on kullankeltainen ja kupliva. Anna keiton levätä muutama minuutti ennen tarjolle viemistä.





Kommentti: Älä tee keitosta liian sakeaa, koska leipä imee paljon nestettä. Itse en tullut ajatelleeksi sitä, joten jouduin lisäämään kuumaa nestettä kuoruttamisen jälkeen! Ja kaiken lisäksi olin asettanut toisen leipäviipaleen ylimmäiseksi juuston alle! Älä tee samaa mokaa! Keiton voi myös jättää kuoruttamatta ja tarjoilla juustoleipiä erikseen.
Keiton kanssa nautimme burgundilaista makeahkoa punaviiniä, joka oli mainio valinta. Pinot noir tai puolikuiva valkoviini voisi myös sopia.




Tämän näköinen on Maalaisbistron ruokasali...vieraat eivät halunneet mukaan kuvaan...valitettavasti!


2 kommenttia:

  1. Voi miten kaunis kattaus teillä on :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Kattaus on mielestäni aika tärkeä elementti makunautinnosta...tämän pimeän vuodenajan plussana on tietysti että voi käyttää paljon kynttilöitä ja tuikkuja!

    VastaaPoista