KUHA JUHLATUULELLA

maanantai 14. marraskuuta 2016



Tällä hiukan erilaisella leikkaustyylillä kuha näyttää todella hienostuneelta. Täytteeseen tulee tomaattia, sipulia, anjovista ja timjamia. Tämä sekoitus antaa kuhalle voimakkaan maun ja lihasta tulee mehukasta. Valmistele kala ja täyte erikseen ja kokoa juuri ennen uuniin menemistä. Alkuperäinen resepti on otettu Allt om Mat-lehdestä vuosimallia 1982. Omat muutokset suluissa.



Ainekset neljälle:

1 kuha, noin 1 1/2 kg (otin 2 pienempää, noin 700g/kpl)
1/2 tlk suolaa
1/2 maustemitta valkopippuria

Täytteeseen:

2 dl tomaattimurskaa, noin 200 g

1/2 dl hienoksi silputtua keltasipulia

1 pieni rasia anjovisfileitä à 50 g (65 g)
1 tlk timjamia
1 1/2 dl voimakasta juustoraastetta
2 rkl parmesaaniraastetta
1/2 kalaliemikuutio + 2 dl vettä
4 rkl voita
noin 1/2 dl silputtua persiljaa

Varoitus: Peratessasi kuhaa varo terävää selkäevää. Onnistuin saamaan mieheni perkaamaan kalan! Itse asiassa on viisasta leikata selkäevä pois kokonaan ennen perkaamista.
Avaa kuha normaalisti vatsapuolelta ja poista sisälmykset ja kidukset. Varo leikkaamasta päätä ja pyrstöä kokonaan irti. Suomusta ja huuhtele kala ja kuivaa se talouspaperilla. Sitten alkaa jännittävämpi osa: Avaa kala selkäpuolelta ja liu'uta veistä varovasti kylkiruotoja pitkin. Jos käytät liikaa voimaa saat piikikkään kalan. Katkaise lopuksi keittiösakseilla tai pihdeillä selkäranka pään ja pyrstön läheltä. Menettely vaatii kärsivällisyyttä, mutta saat ruodottoman kalan. Voitele uunikestävä vati ja aseta kala vadille niin että vatsapuoli muodostaa pussin ja kala on selkäpuolelta auki. Suolaa kala ja mausta valkopippurilla.





Sekoita tomaattimurska, sipuli, anjovisfileet (hakattuja) ja timjami kulhossa. Levitä tomaattisekoitus kalalle. Sekoita juustot ja sirottele sekoituksen päälle.



Kiehauta kalaliemi ja kaada varovasti kalan ympärille. Laita vati 250-asteiseen uuniin. Paista alatasolla 15-20 minuuttia. Kaada sitten varovasti liemi kattilaan ja vatkaa joukkoon 3-4 rkl voita ja silputtu persilja. Käytin enemmän lientä koska minulla oli kaksi kalaa eri vadeilla...ja hiukan enemmän voita. Kuumenna kastike ja kaada takaisin kalan ympärille. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.



Tämä kuva on otettu vuosi sitten kun valmistin tämän ruoan isommasta kuhasta.












2 kommenttia:

  1. Vau! On kyllä näyttävä pöytään nostettava!

    VastaaPoista
  2. Herättää aina ihastusta kun tuo pöytään...mitä isompi sen parempi tietysti! Kiva että käväisit sivuillani ja jätit kommentin! Tykkään blogisi tyylistä...

    VastaaPoista