COQ AU VIN - RANSKALAINEN KLASSIKKO

sunnuntai 23. lokakuuta 2016



Tämä kuuluu Maalaisbistron kestosuosikkeihin. Hyvä makukombo uppoaa kaikkiin. Käytän tavallisesti kokonaisia ekologisia kanoja (koska Suomessa harvemmin löytyy kukonpoikia kaupasta/hallista). Voit käyttää valmiita kanankoipia ja rintoja, mutta maussa ei silloin ole samaa syvyyttä. Punaviinin pitää tietysti olla ranskalaista; mieluiten Côtes du Rhône -viiniä, jota myös juodaan aterialla. Kuvat valmiista annoksesta ovat hiukan hämäriä, mikä johtuu höyrystä. Anteeksi.




Ainekset:
2 kokonaista ekologista kanaa, noin 3 kiloa
4 isoa keltaista sipulia tai 6 banaanisalottisipulia
noin 500 g herkkusieniä
1 paketti pekonia
2-3 rkl tomaattipyrettä
3 kpl solovalkosipulia
1-2 rkl soijaa
2 rkl vasikanfondia
3-4 dl punaviiniä
tuoretta timjamia, persiljaa (ja salviaa)
3 laakerinlehteä
(1 dl konjakkia liekitykseen)
voita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria



Paloittele kanat 6-8 osaan/kana. Suolaa ja pippuroi. Leikkaa sipulit lohkoiksi. Paloittele jokainen valkosipuli kuuteen osaan. Voit tietysti käyttää kuorittuja valkosipulin kynsiä yhtä hyvin. Pienennä valkosipulimäärä tarvittaessa. Paista pekoni ja leikkaa paloiksi. Paista herkkusienet pekonirasvassa ja voissa. Mausta (lipstikka-)suolalla. Jätä odottamaan.



Ruskista kananpalat voi-oliiviöljyseoksessa molemmin puolin. Liekitä konjakilla jos haluat/uskallat. Maut tiivistyvät. Siirrä palat (valurauta-)kasariin. Ruskista sipulit ja valkosipulit paistinpannuun jääneeseen rasvaan. Kaada ne kasariin ja lisää yrtit, tomaattipyree, fondi, laakerinlehdet ja punaviini. Laitan mukaan kokonaiset yrtinvarret ja poistan ne vasta tarjoiluvaiheessa. Nestettä saa olla niin paljon, että palaset melkein peittyvät. Anna kiehua hiljalleen vähintään tunti...kunnes lihaa irtoaa reisipaloista. Poista muodostunut rasva lusikalla kiehumisen aikana. Tarkista maku vähän ajan päästä ja lisää tarvittaessa suolaa/fondia/soijaa/viiniä...käytän itse paljon yrttejä ja soijaa suolan sijasta. Jos käytät valmiita kananpaloja niin ruoka kypsyy nopeammin. Lisää herkkusienet ja pekoni loppuvaiheessa. Käytä Maizena-suurustetta halutessasi paksumpaa kastiketta. 



Kumppaniksi tämä maukas pataruoka tarvitsee hyvää maalaistyylistä leipää. Keitetyt perunat, riisi, broccoli, pavut, porkkanat sopivat erinomaisesti myös. Ja muista valmistaa tämä pataruoka päivä ennen sen syömistä...maut syvenevät yön aikana ja maku senkun paranee !  




Bon appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti