Kalaonnea: Hauki à la Homburg

perjantai 20. maaliskuuta 2020
Tykkään tästä lämpimästä talvesta monestakin syystä. Eräs tärkeä syy on jäätön meri Maalaisbistron kotilahdessa. Koira-assarini pääsee uimaan jokaikinen päivä ja verkot voi ongelmitta laittaa veteen. Bany-koira on hyvällä tuulella ja minä olen onnellinen kun kala tarttuu verkkoon. Kahden päivän aikana saimme 5 sopivan kokoista haukea, pari lahnaa, hieman silakkaa ja ison ahvenen. Hauki on mainio kala (pidän kyllä kaikista kaloista), josta voi tehdä todella maistuvia ruokia kunhan oppii fileoimaan se ruodottomaksi. Onneksi mieheni on oikea fileointitaituri. Pakastin muutaman fileen tehdäkseni kvenellejä ja timbaaleja sitten kun hyvällä omallatunnolla voi kutsua ystäviä syömään taas. Siis koronapidemian jälkeen...
Äitini teki usein Hampurin haukea, koska meillä oli melkein aina tuoretta haukea kotona, johtuen isäni kalastusharrastuksesta. Äiti käytti enemmän juustoa ja voita kuin minä. Haukihan on vähärasvainen kala, joten jos haluat, voit lisätä juuston ja voin määrää. Kannattaa laittaa fileet ensin suolaliemeen muutamaksi tunniksi, sillä tavalla ne suolaantuvat tasaisesti. Suosittelen tätä menetelmää kaikille kaloille. Tarvitset:
noin 1 - 1,5 kg haukifilettä
suolaliemeen: sekoita 0,35 dl hienoa suolaa 1/2 litraan kylmää vettä

1 munankeltuainen
3-4 rkl raastettua juustoa (käytin Präst, 17%)
2-3 rkl voita
2-3 rkl korppujauhoja
2 dl kermaa (käytin chili kaurakermaa)
1-2 rkl tomaattipyrettä

1. Kaada suolaliemi fileiden päälle ja laita kylmään muutamaksi tunniksi (omani olivat yön yli suolaliemessä, mutta niistä tuli hieman liian suolaisia).

2. Sekoita munankeltuainen, raastettu juusto ja voi. Levitä seos kuivattujen fileiden päälle. Sirottele päälle korppujauhoa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

3. Sekoita kerma ja tomaattipyree. Kaada suurin osa kalan päälle. Jatka paistamista uunissa vielä noin 10 minuuttia. Lisää loput kermaseoksesta loppua kohden.

4. Koristele tillillä ja syötävillä kukilla. Nautimme Hampurin hauesta voissa paistetuilla sokeriherneillä ja perunalumella. Älyttömän hyvää!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti