Maalaisbistron parhaat sieniruoat

perjantai 28. syyskuuta 2018



Yllätyin itse kun totesin miten ahkerasti olen laittanut sienireseptejä blogiini kuluneen kahden vuoden aikana. Koska sieniä löytyy roppakaupalla tänä vuonna, keräsin tänne linkkejä hyviksi koetuista sieniruoista. Ja nyt näyttää siltä että sienisato sen kun jatkuu. Toivottavasti sinullakin on tiedossa mielenkiintoisia sieniretkiä ihanassa luonnossa. Samalla tulee nautituksi liikunnasta ja raikkaasta ilmasta. Alkuun laitan kuitenkin todella nopean ja helpon sienipiiraan reseptin. Käytin, kuten niin usein, Lidlin valmista puff pastrya, joka kuuluu jääkaappini perustuotteisiin tällä hetkellä.

Piiras sienillä ja yrttiöljyllä:

1 rulla puff pastrya

10 pientä luumutomaattia, halkaistuina
3 salottisipulia renkaina
2 isoa valkosipulin kynttä, hienonnettuina
rypsiöljyä
tuoretta timjamia
hieman sokeria
suolaa
mustapippuria

Paista kaikki ainekset rypsiöljyssä pari minuuttia.

Viipaloi 3-4 isoa herkkutattia. Paista ne voi-öljysekoituksessa pari-kolme minuuttia kunnes ne saavat hieman väriä. Suolaa ja pippuroi. Käytin Maldonin savusormisuolaa.  

Rullaa voitaikina leivinpaperille ja peitä se sipuli-tomaattisekoituksella ja sitten sienillä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.


Tein yrttiöljyn tuoreesta rakuunasta, timjamista, persiljasta ja ekologisesta kylmäpuristetusta rypsiöljystä. Laitoin yrtit ja sormisuolaa huhmareeseen ja työstin niitä lisäämällä öljyä vähitellen kunnes sain paksuhkon yrttiöljyn. Sillä sivelin piirakkaa otettuani sen uunista. Superherkullista!



Seuraavista linkeistä löytyy  sienireseptejä sienipateesta kanipataan. Toivottavasti löytyy jotain mielenkiintoista omille makunystyrillesi. Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos resepteissä vaikka on jotain epäselvyyksiä. 


Kesäkurpitsasäilyke inkiväärillä

keskiviikko 26. syyskuuta 2018



 Otin talteen viimeiset kesäkurpitsat keittiöpuutarhastamme. Miettiessäni mitä loihtisin niistä tuli yhtäkkiä mieleeni ruotsalaisen Salt & Peppar -blogin vanha resepti, jota olen käyttänyt aikaisemminkin. Kokeile, jos tykkäät inkivääristä ja säilötyistä vihanneksista. Nämä hillotut kesäkurpitsaviipaleet sopivat grilli- ja liharuokien kanssa sekä voileivän päälle. Mausta ei pysty heti huomaamaan, että syö kesäkurpitsaa. Terveellisen ja pirtsakan inkiväärin määrää voi lisätä, kuten itse tein.

Ainekset kuvan kolmeen purkkiin:

2 kg kesäkurpitsaa (kuorittu ja käsitelty paino)

Liemi: 1,5 dl etikkaa (24%), minulla oli 12% ja käytin siitä runsas 2 dl
6 dl vettä (otin 5 dl)
1,5 kg sokeria (otin ainoastaan 1kg ja se riitti mainiosti)

1 sitruuna, ainoastaan raastettu kuori
5 cm tuoretta inkivääriä, raastettuna (käytin enemmän)
1 rkl jauhettua inkivääriä


1. Kuori ja halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa. Poista lusikalla pehmeä sisus ja leikkaa kurpitsan puolikkaat noin 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi.

2. Kiehauta vesi, etikka ja sokeri. Kuori vaahto ja keitä kesäkurpitsaviipaleita noin 10 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat pehmeiltä ja ovat melkein läpikuultavia. Nosta ne reikäkauhalla ja laita steriloituihin lasipurkkeihin.

3. Kuori tuore inkivääri ja raasta se pienimmällä terällä. Sekoita liemeen sekä jauhettu että tuore inkivääri ja sitruunan kuori. Anna liemen jäähtyä hieman ja kaada se sitten kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Sulje purkit.









Sienilihacannellonit, viinivinkki ja pari rapua

sunnuntai 23. syyskuuta 2018



Joka vuotiset perheen rapukestit olivat vaaravyöhykkeessä tänä vuonna kiireiden takia. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Haluamme, että ulkona vallitsee miellyttävä pimeys ja sisällä pehmeä kynttilänvalo kun hyökätään kauniinpunaisten rapujen kimppuun. Silloin ne maistuvat parhailta. Koska en halunnut että perhe kuolee nälkään pitkän odotuksen seurauksena, olin valmistanut sienilihacannelloneja ja uunijuureksia päivälliseksi. Olen tehnyt tätä ruokaa ilman lihaa aikaisemmin ja resepti löytyy täältä. Itse asiassa se oli ensimmäisiä reseptejäni kaksi vuotta sitten, kun aloitin blogini. Tämä gratiini oli superhyvä, ainoa ongelma oli olla syömättä liikaa tätä täyttävää ihanuutta … pitihän vatsalaukusta löytyä tilaa myöhemmin muutamalle ravulle.

Ainekset:
noin 300-400 g cannellonituubeja

300 g tuoreita sieniä tai 1-2 dl kuivattuja (minulla oli pelkästään herkkutatteja)
noin 400 g jauhelihaa
1 iso pilkottu keltasipuli
1 iso valkosipulin kynsi
50 g voita
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
(50 g raastettua parmesaania)
4-6 dl ruokakermaa/maito-kerma sekoitus
noin 1 dl vettä
noin 4 dl kuohukermaa
sienifondia/sienilientä
raastettua juustoa kuoruttamiseen

1. Liota kuivattuja sieniä lämpimässä vedessä noin 10 minuuttia. Säästä vesi. Hienonna liotetut sienet.

2. Ruskista jauheliha voissa.

3. Paista pilkottu sipuli voissa keskilämmöllä, kunnes se pehmenee. Lisää sienet, raastettu valkosipuli, timjami, suola ja pippuri ja jatka paistamista 5-10 minuuttia. Sekoita joukkoon ruskistettu jauheliha ja parmesaani. Lisää hieman sienifondia/sienilientä + hieman kermaa, jotta seoksesta tulee sopivan löysää. Täytä cannellonit  seoksella ja laita ne vieri viereen yhteen kerrokseen uuninkestävään vuokaan.

4. Sekoita kermaa, vettä ja sienifondia ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Tarvitset runsaasti nestettä, koska kuivat cannellonituubit imevät sitä aika lailla. Nesteen on pakko peittää tuubit, muuten pinta kuivuu. Kaada kermasekoitus cannellonien päälle. Ripota päälle juustoa ja laita vuoka 200 asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Lisää nestettä tarvittaessa.



Nostin keittiöpuutarhastamme lisukkeeksi "epämuodostuneita" porkkanoita ja viimeiset punajuuret. Pesin ne kunnolla harjalla mutten kuorinut niitä. Pilkoin ne paloiksi ja maustoin suolalla, pippurilla ja za'atarilla. Lisäsin hieman ekologista gotlantilaista rypsiöljyä ja sekoitin käsin à la Jamie Oliver. Laitoin juurekset 225-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.


Mennään sitten viinivinkkiin:

19 Crimes Red Blend tulee Australiasta. Se on kansainvälisesti palkittu viini, jota suositellaan grilliruokien, tuhdimpien pastojen ja erilaisten liharuokien kanssa. Olemme testannet tätä viiniä sekä grillatun lihan että nyt tämän pastaruoan kanssa. Mielestämme hinta-laatu suhde on kohdillaan ja viini on varsin monikäyttöinen. Keskitäyteläinen ja marjaisa viini sisältää 11 g jäännössokeria ja jälkimaku on täynnä vaniljaa, suklaata ja seetriä. Meidän suussamme viini maistui aika täyteläisestä. Pullon ulkonäkö on houkutteleva mielenkiintoisella etiketillä. Voit lukea enemmän etiketin henkilöstä täältä https://viinimaa.fi/19-crimes tai englanniksi 

Ja  mitä parasta: viini ei ole pilattu hinnalla! Se maksaa 12 euroa. Viini kuuluu tilausvalikoimaan, mutta se löytyy ainakin Stockmannin Alkon hyllystä.


Tänä vuonna ostin valmiiksi keitettyjä rapuja kolmesta eri paikasta. 1) Kalaliike S. Wallin, Turun kauppahalli, 2) Kupittaan Citymarket, Turku ja 3) Stockmann, Turku. Numero 1) voitti kisan täpärästi mitä makuun tulee, vaikka ravut olivat pienimmästä päästä. 2) olivat melkein yhtä maistuvia ja hivenen isompia. 3) Stockmannin ravut olivat isoja (12+), mutta mauttomia. Rapujen keittäjä oli valitettavasti pihistellyt mausteissa.
Tapanamme on nauttia samppanjaa rapujen kyytipoikana.








Kvinoasalaatti jättikatkaravuilla

perjantai 21. syyskuuta 2018




Terveellinen ja ruokaisa salaatti, jossa on punaista kvinoaa, vihanneksia, fetaa, mausteita, öljyä ja limemehua. Seurakseen se sai grillattuja jättikatkarapuja, jotka olivat marinadissa ennen nopeaa grillausta. Toimiva yhdistelmä. Ja viimeisenä freesinä silauksena toimi kauniin vihreä wakamesalaatti/leväsalaatti. Löydät wakamea aasialaisten kauppojen pakastealtaista ja tuoreena hyvin varustetuista kaupoista.
Taidan olla hieman rakastunut siihen wakameen.

Kvinoasalaatti:
3 dl (punaista) kvinoaa
6 dl vettä
pikkelöityä fenkolia (löytyi jääkaapistani mutta hienoksi pilkottu tuore fenkoli/selleri sopii myös hyvin)
1 1/2 limen mehu
lipstikkasuolaa tai muuta yrttisuolaa
mustapippuria
chiliöljyä
2 dl raastettua kesäkurpitsaa
fetajuustokuutioita
hieman soijaa + kalakastiketta
1 kevätsipuli koristeluun

Aloitin keittämällä kvinoaa pakkauksen ohjeen mukaisesti. Sillä aikaa raastoin kesäkurpitsaa, pilkoin fenkolia ja kevätsipulia. Kun kvinoa oli kypsä lisäsin siihen vihannekset ja annoin niiden pehmetä hiukan lämpimässä kvinoassa. Maustoin ja maistoin. Lopuksi sekoitin joukkoon fetakuutiot ja pilkotun kevätsipulin.




Grillatut jättikatkaravut:

1 iso pussillinen Wannamei-rapuja tai muita jättikatkarapuja/tiikerirapuja kuorineen

Marinadi:
1,5 dl rypsiöljyä
2 kuivattua murskattua chiliä/tuoretta chiliä
chilisuolaa
hienonnettua persiljaa
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl kalakastiketta

Sekoitin kaikki marinadin ainekset ja upotin ravut siihen. Annoin niiden maustua marinadissa tunnin verran. Sitten grillasin niitä kuumassa grillissä (grillipannu vaihtoehtona) noin 2 minuuttia/puoli kunnes kuoret muuttuivat vaaleanpunaisiksi. Grillauksen jälkeen sivelin vielä ravut marinadilla.







Tapani mukaan tein ruokaa neljälle vaikka olimme kahdestaan. Seuraavana päivänä, kun nautimme tätä salaattia lounaalla, maku oli mielestäni muuttunut vielä herkullisempaan suuntaan.
Huom! Kannattaa tarjota wakamea erillisestä kulhosta, koska siitä lähtee vihreää väriä.


Lisää terveellisiä kvinoareseptejä olen linkittänyt tänne alle:


Basilikakohokas - helppo hitti

tiistai 18. syyskuuta 2018



Oletko tehnyt kohokasta aikaisemmin? Ellet ole niin aloita tällä helpolla reseptillä. Kohokkaat kohoavat sairaasti uunissa, jos maltat pitää näppisi irti uuninluukusta. Basilikan voit varmasti vaihtaa johonkin muuhun yrttiin … en kyllä ole kokeillut. Voit tehdä kohokkaat valmiiksi ja laittaa ne jääkaappiin odottamaan paistamista. Silloin täytyy lisätä 5 minuuttia paistoaikaan. Jos sekoitat hieman maissitärkkelystä tai perunajauhoja taikinaan, niin kohokkaat eivät lässähdä niin nopeasti otettuasi ne uunista. Tarjoile alkuruokana voinokareella höystettynä tai antipastin lisukkeena. Kasvihuoneessani pienilehtinen basilika sen kun rehottaa,  joten käytin sitä tavallisen basilikan sijaan. Resepti löytyy vanhasta Allt om Mat-kirjasta: Köp hem 5.

Kuuteen pieneen annosvuokaan tarvitset:
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
3 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 rkl voita
2 dl raastettua voimakasta juustoa (noin 70 g)
 suolaa
mustapippuria
mahdollisesti 2 tl maizena maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 ruukku tuoretta basilikaa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kaada maito kattilaan ja vatkaa jauhot joukkoon. Jatka vatkaamista kunnes seos kiehuu. Anna kiehua muutama minuutti.

2. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita ensin munien keltuaiset taikinaan ja sitten voita, juustoa, suolaa, pippuria ja mahdollisesti maissitärkkelystä. Anna jäähtyä.

3. Säästä muutama kaunis basilikan lehti koristeluun ja hienonna loput lehdet. Sekoita hakkelus taikinaan.

4. Voitele 6 annosvuokaa, tilavuus noin 2 dl, runsaalla voimäärällä ylös asti.

5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele ensin 1/4 valkuaisvaahtoa varovasti taikinaan ja sitten loput hieman huolimattomasti. Lopuksi pinjansiemenet.

6. Kaada taikina vuokiin ja paista uunin keskiosassa 15-17 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua paiston aikana. Tarjoile heti.