SIENIEN ROLLS-ROYCE - UKONSIENI

sunnuntai 25. syyskuuta 2016



Näyttelijäkokki Per Morberg kutsuu tätä luksussieneksi ja olen ihan samaa mieltä. Tein kokeilumielessä sienikastiketta pelkistä ukonsienistä ja kastike vei kielen mukanaan. Kolme tähteä sienikirjoissa. Jalan ympärillä oleva ohut ja sitkeä rengas syödään raakana vaikka poimintavaiheessa...maistuu makealle ja pähkinälle. Sieni kasvaa muhevalla maaperällä puutarhoissa, piennar- ja hakamailla, metsänlaiteilla ja lehdoissa. Nuorten sienten lakit ovat munanmuotoisia kuten kuvassani. Mielestäni nämä ovat paremman makuisia kuin vanhemmat leveät hatut. Moni tosin tykkää paistaa "pihvejä" näistä leveistä hatuista. Jalat voi kuivata ja murustella keittoihin tai kastikkeisiin.

Kastikkeeseen tarvitset:
noin 10-12 pientä ukonsientä paloina
2 hakattua salottisipulia
runsaasti voita
noin 1 dl kuivaa valkoviiniä
noin 2-3 dl kermaa
hiukan yrttiöljyä

Sulata voi paistinpannussa ja lisää sienet. Paista keskilämmöllä kunnes "kuivahtavat", aika paljon voita tarvitaan. Lisää loppuvaiheessa sipuli ja 1 dl kuivaa valkoviiniä(minulla oli Gewürtztramineria, jota myös nautittiin annoksen kera) ja noin 2 dl kermaa(15%) ja anna hautua muutama minuutti. Lisäsin myös hiukan vettä.

Yrttiöljyyn tarvitaan:
kourallinen rakuunaa
kourallinen timjamia(tai muita sopivia mieliyrttejä)
1 valkosipulinkynsi
Maldonsuolaa
noin 2 dl hyvää oliiviöljyä

Hienonna yrtit huhmareessa valkosipulin, suolan ja oliiviöljyn kanssa. Lisää öljyä vähitellen kunnes yrttiöljy on kauniin vihreä ja sopivan paksu.

Kun sienikastike on valmis lisäät siihen noin 1 rkl tätä yrttiöljyä. Maista ja tarkista suola.
Keitä pastaa lisukkeeksi. Valitse oma suosikkisi. Itse käytän usein tätä mustapapu-luomuspaghettia. Todella hyvää ja terveellistä. Keitetään 5 minuuttia.
Syödessä lusikoidaan loput yrttiöljystä annoksen päälle ja sitten syödään heti...tämä ei maistu hyvälle kylmänä! Ja parmesaanilastuja päälle, jos haluaa...sopivat hyvin...unohdin ne kuvatessa. Ja muutama kierros mustapippurimyllystä.


Olemme nauttineet viimeisestä aurinkoisesta syyskuun sunnuntaista koko perheen voimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti