Basilikakohokas - helppo hitti

tiistai 18. syyskuuta 2018



Oletko tehnyt kohokasta aikaisemmin? Ellet ole niin aloita tällä helpolla reseptillä. Kohokkaat kohoavat sairaasti uunissa, jos maltat pitää näppisi irti uuninluukusta. Basilikan voit varmasti vaihtaa johonkin muuhun yrttiin … en kyllä ole kokeillut. Voit tehdä kohokkaat valmiiksi ja laittaa ne jääkaappiin odottamaan paistamista. Silloin täytyy lisätä 5 minuuttia paistoaikaan. Jos sekoitat hieman maissitärkkelystä tai perunajauhoja taikinaan, niin kohokkaat eivät lässähdä niin nopeasti otettuasi ne uunista. Tarjoile alkuruokana voinokareella höystettynä tai antipastin lisukkeena. Kasvihuoneessani pienilehtinen basilika sen kun rehottaa,  joten käytin sitä tavallisen basilikan sijaan. Resepti löytyy vanhasta Allt om Mat-kirjasta: Köp hem 5.

Kuuteen pieneen annosvuokaan tarvitset:
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
3 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 rkl voita
2 dl raastettua voimakasta juustoa (noin 70 g)
 suolaa
mustapippuria
mahdollisesti 2 tl maizena maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 ruukku tuoretta basilikaa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kaada maito kattilaan ja vatkaa jauhot joukkoon. Jatka vatkaamista kunnes seos kiehuu. Anna kiehua muutama minuutti.

2. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita ensin munien keltuaiset taikinaan ja sitten voita, juustoa, suolaa, pippuria ja mahdollisesti maissitärkkelystä. Anna jäähtyä.

3. Säästä muutama kaunis basilikan lehti koristeluun ja hienonna loput lehdet. Sekoita hakkelus taikinaan.

4. Voitele 6 annosvuokaa, tilavuus noin 2 dl, runsaalla voimäärällä ylös asti.

5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele ensin 1/4 valkuaisvaahtoa varovasti taikinaan ja sitten loput hieman huolimattomasti. Lopuksi pinjansiemenet.

6. Kaada taikina vuokiin ja paista uunin keskiosassa 15-17 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua paiston aikana. Tarjoile heti.


















2 kommenttia:

  1. Kohokas on hyvää! Mun mielestä sen ainoa haaste on saada tehtyä tarpeeksi pieni määrä kahdelle. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa! Täytyy myöntää että sen verran hyvää oli että ahmittiin kahdestaan koko satsillinen parmakinkun kera … aika kevyttä kamaa loppujen lopuksi!

      Poista