Sienilihacannellonit, viinivinkki ja pari rapua

sunnuntai 23. syyskuuta 2018



Joka vuotiset perheen rapukestit olivat vaaravyöhykkeessä tänä vuonna kiireiden takia. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Haluamme, että ulkona vallitsee miellyttävä pimeys ja sisällä pehmeä kynttilänvalo kun hyökätään kauniinpunaisten rapujen kimppuun. Silloin ne maistuvat parhailta. Koska en halunnut että perhe kuolee nälkään pitkän odotuksen seurauksena, olin valmistanut sienilihacannelloneja ja uunijuureksia päivälliseksi. Olen tehnyt tätä ruokaa ilman lihaa aikaisemmin ja resepti löytyy täältä. Itse asiassa se oli ensimmäisiä reseptejäni kaksi vuotta sitten, kun aloitin blogini. Tämä gratiini oli superhyvä, ainoa ongelma oli olla syömättä liikaa tätä täyttävää ihanuutta … pitihän vatsalaukusta löytyä tilaa myöhemmin muutamalle ravulle.

Ainekset:
noin 300-400 g cannellonituubeja

300 g tuoreita sieniä tai 1-2 dl kuivattuja (minulla oli pelkästään herkkutatteja)
noin 400 g jauhelihaa
1 iso pilkottu keltasipuli
1 iso valkosipulin kynsi
50 g voita
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
(50 g raastettua parmesaania)
4-6 dl ruokakermaa/maito-kerma sekoitus
noin 1 dl vettä
noin 4 dl kuohukermaa
sienifondia/sienilientä
raastettua juustoa kuoruttamiseen

1. Liota kuivattuja sieniä lämpimässä vedessä noin 10 minuuttia. Säästä vesi. Hienonna liotetut sienet.

2. Ruskista jauheliha voissa.

3. Paista pilkottu sipuli voissa keskilämmöllä, kunnes se pehmenee. Lisää sienet, raastettu valkosipuli, timjami, suola ja pippuri ja jatka paistamista 5-10 minuuttia. Sekoita joukkoon ruskistettu jauheliha ja parmesaani. Lisää hieman sienifondia/sienilientä + hieman kermaa, jotta seoksesta tulee sopivan löysää. Täytä cannellonit  seoksella ja laita ne vieri viereen yhteen kerrokseen uuninkestävään vuokaan.

4. Sekoita kermaa, vettä ja sienifondia ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Tarvitset runsaasti nestettä, koska kuivat cannellonituubit imevät sitä aika lailla. Nesteen on pakko peittää tuubit, muuten pinta kuivuu. Kaada kermasekoitus cannellonien päälle. Ripota päälle juustoa ja laita vuoka 200 asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Lisää nestettä tarvittaessa.



Nostin keittiöpuutarhastamme lisukkeeksi "epämuodostuneita" porkkanoita ja viimeiset punajuuret. Pesin ne kunnolla harjalla mutten kuorinut niitä. Pilkoin ne paloiksi ja maustoin suolalla, pippurilla ja za'atarilla. Lisäsin hieman ekologista gotlantilaista rypsiöljyä ja sekoitin käsin à la Jamie Oliver. Laitoin juurekset 225-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.


Mennään sitten viinivinkkiin:

19 Crimes Red Blend tulee Australiasta. Se on kansainvälisesti palkittu viini, jota suositellaan grilliruokien, tuhdimpien pastojen ja erilaisten liharuokien kanssa. Olemme testannet tätä viiniä sekä grillatun lihan että nyt tämän pastaruoan kanssa. Mielestämme hinta-laatu suhde on kohdillaan ja viini on varsin monikäyttöinen. Keskitäyteläinen ja marjaisa viini sisältää 11 g jäännössokeria ja jälkimaku on täynnä vaniljaa, suklaata ja seetriä. Meidän suussamme viini maistui aika täyteläisestä. Pullon ulkonäkö on houkutteleva mielenkiintoisella etiketillä. Voit lukea enemmän etiketin henkilöstä täältä https://viinimaa.fi/19-crimes tai englanniksi 

Ja  mitä parasta: viini ei ole pilattu hinnalla! Se maksaa 12 euroa. Viini kuuluu tilausvalikoimaan, mutta se löytyy ainakin Stockmannin Alkon hyllystä.


Tänä vuonna ostin valmiiksi keitettyjä rapuja kolmesta eri paikasta. 1) Kalaliike S. Wallin, Turun kauppahalli, 2) Kupittaan Citymarket, Turku ja 3) Stockmann, Turku. Numero 1) voitti kisan täpärästi mitä makuun tulee, vaikka ravut olivat pienimmästä päästä. 2) olivat melkein yhtä maistuvia ja hivenen isompia. 3) Stockmannin ravut olivat isoja (12+), mutta mauttomia. Rapujen keittäjä oli valitettavasti pihistellyt mausteissa.
Tapanamme on nauttia samppanjaa rapujen kyytipoikana.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti