Yrttitee lehmuksenkukista

maanantai 31. heinäkuuta 2017


Etelä-Suomen puistolehmukset ovat jo osin lopettaneet kukintansa, mutta kotimaiset pienilehtiset metsälehmukset (tilia cordata) ovat juuri nyt täydessä kukassa. Maalaisbistron ympäristössä on huumaava lehmuksenkukkien tuoksu ja puissa käy aika surina, kun mehiläiset ja muut hyönteiset keräävät mettä. Nyt kiireesti keräämään kukkia, sillä sesonki on lyhyt. Kukkia näet ei enää tule kerätä kun terälehdet ovat pudonneet.


Kukat kerätään suojuslehtineen ja kuivataan pimeässä ja ilmavassa paikassa. Tällöin niin kukat kuin suojuslehdet säilyttävät värinsä paremmin. Kuivatusaika on noin kaksi viikkoa ja kuivumisen myötä kukkien tuoksu tulee intensiivisemmäksi ja hunajaisemmaksi. Kuivattuja kukkia kannattaa säilyttää esimerkiksi paperipussissa, jolloin ne pysyvät sopivan kuivina.


Ranskassa lehmuksenkukkateen nimi on tisane ja sen katsotaan rauhoittavan hermostuneisuutta ja helpottavan nukahtamista. Siksi monet ranskalaiset nauttivat kupin tisanea illalla ennen nukkumaan menoa. Tisanea valmistetaan kuten teetä; noin teelusikallinen  lehmuksenkukkateetä kahta desilitraa kiehuvaa vettä kohti. Juoma saa hautua kymmmenisen minuttia ja sen voi maustaa hyvälaatuisella hunajalla. Tisane on Ranskassa ja Saksassa myös flunssa- ja kuumelääke. Sitä ei kuitenkaan tule nauttia kohtuuttomasti, koska sillä on katsottu olevan lääketieteellisiä vaikutuksia. Sydäntaudeista kärsivien ja raskaana olevien naisten kannattaa  välttää tisanea. Kovin vaarallista se ei nyt kuitenkaan voi olla, koska ranskalaiset vanhat rouvat tapaavat juoda kupillisen lehmuksenkukkateetä lähes joka ilta.




 Tässä oltiin vähän liian aikaisin liikkeellä; lehmus ei vielä kukkinutkaan mutta kuvat ovat niin kivoja, että pääsivät nyt mukaan kuitenkin! Seuraavissa kahdessa kuvassa lehmus kukkii täysillä.



2 kommenttia:

  1. Keräsin Saarenmaalla ystäväni kanssa lehmuksen kukintoja ja hän neuvoi teen valmistuksen. Kotona luin lisää asiaa terveysvaikutuksista, selvitit hyvin asiaa tekstissä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Päivi! Luonto on kyllä merkillinen ja mielenkiintoinen apteekki. Pitäisi perehtyä sen antimiin paremmin.

      Poista