Kesän
viileydestä huolimatta Maalaisbistron keittiöpuutarhassa rehottaa
pinaatti. Se on oivallista paistettuna, mutta mieheni "puutarhuri" päätti yllättää minut ja valmistaa tuoreesta pinaatista
espanjalaisen pinaattitortillan.
Pinaattia
kannattaa ottaa reippaasti ainakin noin 200 grammaa tai enemmänkin,
jos on ihastunut sen makuun. Loraus öljyä pannuun ja
sinne ensin silputut sipulit ja yksi silputtu valkosipulin kynsi
(yksi iso tai kaksi pientä) sekä sitten perään pinaatti pienissä
erissä. Noin parin minuutin kääntely hoitaa asian ja suuri
pinaattikasa on sulanut aika pieneksi. Pinaatti saa sitten jäähtyä
hetken. Sillä aikaa rikotaan 2-4 kananmunaa, sekoitetaan munamassa
haarukalla ja maustetaan pippurilla, suolalla ja mausteilla.
Maustaminen on makukysymys; mieheni käytti pippuria, inkivääriä
ja chilijauhetta/pimentónia. Pinaatit sekoitetaan munamassaan ja paistetaan
aika miedolla lämmöllä (ensin kuumemmalla ja sitten lämpöä
lasketaan). Kääntäminen ei ole vaikeaa: lautanen apuna valutetaan
tortilla lautaselle ja käännetään sitten kypsentämätön puoli lautasen
avulla takaisin pannulle. Helpompaa kuin miltä kuulostaa.
Tortillasta tulee paljon ruokaisampi, jos siihen laittaa pinaatin lisäksi perunaa tai juustoa, mutta pinaattitortilla on hienostuneempi ja varsinainen sesonkiruoka. Kippari-Kalle sai lihaksensa pinaatin raudasta: se nyt ei taida ihan pitää paikkaansa. Jos nyt ei superlihaksia niin melkoisia terveyshyötyjä pinaatista kuitenkin saa: näkökyky paranee ja pinaatin sisältämät A-ryhmän vitamiinit vahvistavat verisuonia ja ehkäisevät silmänpohjan rappeutumista. Joten ei Kippari-Kalle ollut aivan väärässä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti