Pissaladièrepiiras

keskiviikko 19. heinäkuuta 2017


Tämän piirakan alkuperä tulee Ranskan Nizzasta. Siellä se tehtiin pizzan muodossa karamellisoidulla sipulilla, sardelleilla ja mustilla oliiveilla. Tein pissaladièrin piirakkamuotoon koska halusin lisätä kaprista, sinihomejuustoa ja munamaitoa saadakseni siitä ruokaisamman. Sana pissaladière tulee latinan "pisces" sanasta (kala) ja "pissalat" (suolattu kala).

Taikinan ainekset:
1/2 kg valmista piirakkataikinaa
TAI
200 g voita
3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3/4 dl kylmää vettä

Täyte:
400-500 g sipulia (voit sekoittaa purjoa ja keltaista sipulia)
1 tl kuivattua timjamia/enemmän tuoretta timjamia
öljyä
suolaa
mustapippuria

Munamaito:
1 kananmuna
2 dl kermaa

Päälle:
3-4 anjovisfilettä/sardellia
1 rkl kaprista
100 - 150 g sinihomejuustoa (Castello blue cheese)
10-15 mustaa, kivetöntä oliivia

1. Sulata pakastettu piirakkataikina tai valmista taikina nyppimällä rasva jauhoihin. Lisää murumaiseen seokseen kylmä vesi ja sekoita. Voit käyttää monitoimikonetta tähän. Anna seistä puolisen tuntia ennen leipomista.
2. Leikkaa kuoritut sipulit suikaleiksi ja hauduta ne läpikuultaviksi öljyssä. Lisää hiukan sokeria, jos haluat. Lisää timjami ja anna kiehua muutama minuutti. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä vähän.
3. Silppua anjovisfileet. Vatkaa muna ja lisää kerma sekä anjovikset.
4. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Painele taikina irtopohjaisen tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja paista kymmenisen minuuttia.
5. Kaada sipuliseos puoliksipaistetun piirakan täytteeksi ja valuta päälle munamaito. Lisää pinnalle kaprikset, oliivit ja sinihomejuusto.
6. Paista vielä noin 20-30 minuuttia uunin alaosassa kunnes piirakka on kypsä.




Käytin foliovuokia (ja valmista ruispiirakkataikinaa), koska halusin pakastaa valmiit piirakat tulevia juhlia varten. Pissaladièrepiirakat tarjoilin yöruokana ja menekki oli odottamattoman hyvä ... tee siis monta ellet halua että ne loppuvat kesken! Voit jättää pois sinihomejuuston ... mutta kun se sulaa niin kukaan ei osaa oikein sanoa, mikä juusto on kyseessä. Piirakka on yhtä hyvä kylmänä ja haaleana. Bon appétit!

2 kommenttia:

  1. Ooh tämä on ihan mun piirakka raaka-aineineen 😍 Pitääpä pyöräyttää viikonlopuksi. Kiitos ohjeesta ja mukavaa päivän jatkoa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Mun lempparit ovat erityisesti anjovis ja kaprikset...mutta piirakan täytekombo on superhyvä. Ihmiset eivät oikein pysty sanomaan mitä se sisältää ja siitä minä tykkään! Ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista