Amerikkalaisia ruusuleipiä

maanantai 17. heinäkuuta 2017

Kateleivät, jotka vaativat hiukan näpertelemistä. Mainio valinta juustotarjottimelle tai brunssille. Väkersin näitä ruusuleipiä ensimmäistä kertaa toisille treffeille nykyisen mieheni kanssa. Suunnitelmassa oli piknik hänen asuntonsa lattialla ... kokolattiamatto oli silloin muotia onneksi. Asunto oli juuri hankittu eikä vielä kalustettu. Onnistuin ilmeisesti hurmaamaan hänet näillä söpöillä leivillä ja hän minut viini- ja juustovalinnoillaan. 

Noin 10 pientä ruusuleipiä (minä tein isoja):
2 1/2 dl kulutusmaitoa
30 g hiivaa
1 tl suolaa
50 g voita
7-8 dl vehnäjauhoja (käytin tällä kertaa puolet durumvehnää)
 voita voitelemiseen
kananmuna

1. Sulata voi pienessä kattilassa ja lisää maito. Lämmitä sormenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon ja kaada päälle lämmin voi-maitosekoitus. Sekoita. Lisää suola taikinaan ja vähitellen jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. 

2. Vaivaa taikinaa uudestaan ja kaaviloi se suorakaiteen muotoon, noin 5 cm x 20 cm. Leikkaa taikinalevy viiteen pitkään nauhaan. Voitele ne voilla ja laita ne päällekkäin. Leikkaa neliöiksi ja aseta leivät voideltuihin muffinsivuokiin tai paperivuokiin. Leikkuupintojen tulee olla alas-ja ylöspäin. Anna kohota hyvin.

3. Voitele leivät munalla ja paista 250-asteen uunissa kunnes ne ovat kauniin värisiä ja kevyitä.



Tein tuplasatsin taikinaa.


Syödessä voi irrottaa siivut ja voidella ne voilla tai syödä pelkästään hillolla tai juustolla. Kuvassa vasemmalta: chilihillo, appelsiinimarmeladi, karhunvatukkahillo ja raparperi-inkiväärimarmeladi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti