RAVINTOLA KARU IZAKAYA, TURKU

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017


Japanilainen, pieni, intiimi ja trendikäs ravintola, joka avasi ovensa 2013. Tunnet itsesi tervetulleeksi heti, kun astut sisään ravintolaan. Izakaya on japania ja tarkoittaa maanläheistä ja rentoa paikkaa, jossa voi nauttia viiniä sekä syödä hyvää ruokaa. Karun erikoisuudet ovat sushi kaikissa muodoissa ja izakaya-annokset. Sattumalta olen syönyt Karussa kahtena iltana kuukauden sisällä ja olen enemmän kuin tyytyväinen sekä ruokaan että palveluun!

Ensimmäisellä kerralla kokeilimme lyhyempää maistelumenuta (Menu Mijikai) ennen teatteriesitystä. 



Karun viinit tulevat pientuottajilta. Suurin osa ovat luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti valmistettuja. Valitsimme Valldolina Brut Nature Cavan juomaksi. Se tulee Kataloniasta ja tuoksu on kevyt; maku on kuiva ja hienostunut. Sopii hyvin maustettuihin ruokiin. Löytyy Alkon valikoimasta.
Maistelumenun ensimmäinen osio koostui kolmesta lämpimästä ruoasta: 1) Softshell sliders, täytteenä pehmeäkuorista taskurapua, cantaloupe melonia ja yrttisalsaa. Suli suuhun ja oli ylivoimaisesti paras näistä kolmesta. Raikasta ja kaunista. 2) Friteerattuja tiikeriravunpyrstöjä ja savunmakuista majoneesia. Tässä annoksessa majo oli voittaja, aivan ihanan makuinen. 3) Teriyakiglaseeratut ribsit olivat hyviä, mutta jäimme kaipaamaan hiukan enemmän tulisuutta.




Sitten seurasi kylmä osio eli sushi-lajitelma: nigiri susheja ja maki paloja. Todella kauniisti tarjoiltu.

Nigireistä löytyi lohta, tonnikalaa, kampasimpukkaa ja naudan filettä. Tuoretta, hyvin tehtyä, ilo silmälle ja (liian) paljon syötävää.

Jälkiruokana oli Karu-vohveli: vohvelia, banaani-aprikoosi chutney, aprikoosigeeliä, maapähkinävoimoussea ja riisisuklaata. Suolaista ja makeaa, mistä  yhdistelmästä minä pidän jälkiruoissa. Onnistunut päätös illalliselle.


Toisella käynnillä valitsimme à la carte-listalta. Valintani osui mietinnän jälkeen Ramen-keittoon. Nuudeleita ja päivän vihanneksia Misoliemessä ja lisäksi ylikypsää porsaankylkeä. Liemen valmistaminen vie kuulemma aikaa: keitetään ainakin 3 päivää ja tavallisesti otetaan osa valmiista liemestä mukaan, kun tehdään uusi satsi lientä. Siis samalla tavalla kuin tehdään hapantaikinaa. Keittoa oli runsaasti ja maku oli täydellinen. Possu oli tietysti aika rasvaista, mutta se nyt ei tullut yllätyksenä!


Mieheni valitsi Yin & Yang sashimin, joka koostui tonnikalasta xo-kastikkeella ja valkosipulilla sekä hamachista sitrus-, inkiväärikastikkeella ja retikalla. Ulkonäkö oli elegantti ja makukombot olivat kuulemma täydellisiä.


Hänen toinen annoksensa oli tuplafriteerattua kanaa korealaisella chiliglaseerauksella. Sain maistaa ja täytyy myöntää että, vaikka en ole friteerattujen ruokien ystävä, chiliglaseeraus teki tehtävänsä: se oli sopivasti tuju ja liitto kanan kanssa oli onnistunut.

Saimme samantyypistä jälkiruokaa kuin ensimmäisellä visiitillä.  Lautasesta huomasi, että kevät oli saapunut kukkien muodossa. Niin kaunista ja herkullista!

www.ravintolakaru.fi
Aurakatu 3, Turku


P.S. Karu järjestää myös sushi-kursseja: yksi vasta-aloittelijoille ja toinen, joka painottuu leikkuutekniikoihin, estetiikkaan ja uusiin raaka-aineisiin.

MUNAKASRULLA JOSTA LÖYTYY PAPRIKAA, CHILIÄ, SIPULIA, SIENIÄ JA JUUSTOA

maanantai 27. maaliskuuta 2017



Tässä kananmunarullassa piileskelee tuttuja makuja. Ellei sinulla ole kotona just näitä aineksia niin voit käyttää mitä haluat/kaapeista löytyy. Helppo tehdä ja sopii esimerkiksi hyvin brunssi-ruoaksi. Superhyvä! Alkuperäinen resepti mihin olen tehnyt hiukan muutoksia löytyy Kryddburken blogista.



Tarvitset nämä ainekset:

8 kananmunaa
4 dl kermaa
2 pkt pekonia
300 g tuoreita herkkusieniä/muita sieniä
2 (punaista) paprikaa
1 nippu kevätsipulia
suolaa ja pippuria


Täyte:
200 g chili-paprika tuorejuustoa (tai joku muu maku mistä tykkäät)
3 dl raastettua (voimakasta) juustoa
2 kpl hienonnettuja aika tulisia punaisia chiliä/säilöttyä jalapeñoa



Tee näin:

Paloittele sienet ja paista suolan kanssa kunnes kuivuvat. Lisää hiukan voita ja siirrä sivuun. Täytä sillä aikaa uunipelti viipaloidulla pekonilla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia kunnes se on rapea. Siirrä pekoni sitten talouspaperille kuivumaan. Viipaloi/leikkaa pieniksi paloiksi. Vatkaa kananmunat ja kerma yhteen ja kaada leivinpaperiseen uunivuokaan, joka on noin 20 x 30 cmn kokoinen. Lisää pekoni, sienet, (hienoksi) paloiteltu paprika ja sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.



Ota pois uunista ja anna hieman jäähtyä. Sekoita keskenään tuorejuusto, raastettu juusto ja hienonnettu chili/jalapeño. Levitä omeletin päälle. Kierrä rullalle ja raasta päälle hiukan juustoa. Gratinoi 225:ssä asteessa noin 10 minuuttia niin, että juusto sulaa. 


Leikkaa (torttu)paloiksi ja tarjoile. Koristele tuoreilla yrteillä jos sinulla on.



UUNIPAAHDETTU KUKKAKAALI RAS EL HANOUTILLA

lauantai 25. maaliskuuta 2017

Tämän näköinen on vihannesmyyjän pää! Ras el hanout tarkoittaa nimittäin just sitä. Tämä maustesekoitus sisältää tavallisesti muskottipähkinää, fenkolin siemeniä, neilikkaa, kanelia, kurkumaa, chiliä, inkivääriä, mustapippuria, laakerinlehtiä, ruusun terälehtiä ja laventelin kukkia. Jokaisella maustekauppiaalla Marokossa on oma sekoituksensa. Ja perheillä omansa! Ras el hanoutia käytetään laajalti Maghrebissa (Marokko, Algeria ja Tunisia). Tuoksu on jouluinen, mutta mauste sopii käytettäväksi kaikkina vuodenaikoina lammas- ja kanaruokiin, couscousiin ja marinadeihin mm. Ihana tuoksu leijailee keittiössä uunivaiheen aikana!

Ainekset neljälle:
1 kukkakaali, jossa ovat jäljellä vihreät lehdet, huuhdeltu
1 tl suolaa + enemmän maustamiseen
noin 2 litraa vettä tai maitoa
noin 0,8 dl (1/3 cup) gheeta=kirkastettu voi (löytyy valmiina purkissa)
4 tl ras el hanoutia
suolaa (runsaasti)

1. Laita kukkakaali isoon kattilaan ja lisää suolaa ja maitoa/vettä niin paljon että kukkakaali peittyy. Käytin noin fifty fifty. Kiehauta ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmeä. Kun kattila on jäähtynyt siirrä se sisältöineen jääkaappiin/ruokakellariin yöksi.
2. Seuraavana päivänä: laita uunilämpö 225 asteelle. Pyyhi kukkakaali kuivaksi talouspaperilla. Voit käyttää keitettyä nestettä muuhun ruoanlaittoon, jos haluat. Siirrä kukkakaali vuokaan leivin-/voipaperin päälle ja voitele pää hyvin voilla. Levitä ras el hanout-maustetta tasaisesti ja lopuksi runsaasti suolaa.
3. Paketoi alaosa (vihreät lehdet) paperiin mutta jätä pää paljaaksi. Paahda uunissa noin 30 minuuttia kunnes pinta on tumman keltainen. Tarjoile lämpimänä tai haaleana. Suosittelen viime mainittua.

Tämä resepti on peräisin Buenos Airesista. Ravintoloitsija Tomás Kalika on vuorossaan törmännyt siihen Eyal Shanin opissa Israelissa.



GOÛT DE FRANCE 21/3/2017, RAVINTOLA 4 VUODENAIKAA, TAMPERE

keskiviikko 22. maaliskuuta 2017


Goût de France/Good France järjestettiin kolmatta kertaa peräkkäin tänä vuonna. Suomesta oli mukana 15 ravintolaa kahdeksasta eri kaupungista. Ideana on luoda yhdeksi illaksi menu, jossa ranskalaiset vaikutteet yhdistyvät paikalliseen ruokaan. 2000 kokkia 5 mantereella osallistui tänä vuonna. Tampereella chef de cuisine Juho Rajamäki ja ravintoloitsija Yoni Ichtertz ravintolasta 4 vuodenaikaa, olivat laatineet loistokkaan ranskalaisen menun paikallisista raaka-aineista. Tämän vuoden teemaan kuului runsas kasvisten käyttö, kestävän kehityksen esilletuominen sekä vähäisempi määrä suolaa, sokeria ja rasvaa. Minulla oli tilaisuus osallistua ranskalaiseen gastronomia-iltaan ja tässä illan menu ja kuvia annoksista kommenteineen.



Raikas kurkkukeitto makeahkolla jugurttisorbetilla höystettynä sai kunnian aloittaa illan kevyen Pouilly-viinin kera. 

Peuratartaria ja lakkaa eri muodoissa nautittiin hyvän Saint-Émilion Grand Cru-punaviinin kanssa.

Näsijärven ahventa, omenaa ja porkkanaa. Tämä oli suosikkini. Fantastinen omena-porkkana pyree, joka suli suuhun.Tämän annoksen kyytipoika oli mielenkiintoinen ja monivivahteinen valkoviini "Clisson".

Ranskalaisia juustoja ja kvitteniä. Kvittenmarmelaadi (oranssi tanko) oli piste juustojen päälle: ei liian makea vaan just sopiva. "Pineau des Charentes 10 yrs" on väkevä viini, joka kuuluu vins de liqueur -ryhmään. Rypälemehun käyminen estetään lisäämällä siihen konjakkia. Fantastinen jälkiruokaviini.

Tyrniä ja salaatti makeista yrteistä. Ilman muuta illan kaunein annos, jossa makeankirpeä tyrnisorbetti muodosti täydellisen makukombon raikkaan yrttisalaatin höystämänä.

Mustaherukkasoufflé oli hieno päätös: ei liian makea, mikä oli hyvä, koska cassisliköörihän sisältää aika paljon sokeria.

Nautimme kaikilla aisteilla illallisesta viinipaketteineen. Saimme myös tutustua uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin. Ravintolalla 4 vuodenaikaa Tampereella oli ainoastaan 30 paikkaa tarjota, joten kannattaa varata heti ensi vuonna, kun päivämäärä selviää. 4 vuodenaikaa löytyy Kauppahallista ja toimii kaupungin ehdottomasti parhaana lounasravintolana. Normaalisti suljettu iltaisin. Voin suositella ravintolan catering-palvelua: olemme käyttäneet sitä pari kertaa ja tyytyväisyys oli 110 prosenttista!

www.4vuodenaikaa.fi

HÄRKISBOWL ASANILLA

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017


Kuvassa ensimmäinen tekemäni bowl-ruoka. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Muut ruokablogit ovat jo puolisen vuotta pursuneet näitä erilaisia bowl-ruokia(miksei voisi käyttää suomalaista kulho-sanaa?) Sain käsiini Stockmannin 20 minuutin reseptin ja lisäsin siihen Asani-maustetta. Se sisältää korianteria, chiliä, kanelia, jeeraa, inkivääriä, kardemummaa, rosmariinia ja oreganoa. Eksoottinen ja ekologinen sekoitus lämpimiä mausteita ja yrttejä, Pohjois-Afrikan inspiroimana.


Nämä kauniit purkit sisältävät tanskalaisen Mill & Mortarin hyviä ja ekologisia mausteita. Suosittelen. Ainakin Stockmann ja isommat marketit myyvät näitä.

Ainekset neljälle:
1 pkt Risella Täysjyväpikariisi-linssi-punajuuriseos
1 kasvisliemikuutio
2 avokadoa
1 pkt Verso Härkis Original
2-3 valkosipulin kynttä
2-3 porkkanaa
1 iso punasipuli
2-3 tl Asani maustesekoitusta/muu suosikkimauste
1 rasia kirsikkatomaatteja
öljyä paistamiseen
suolaa, pippuria
lime
korianteria


1. Keitä riisiseos ohjeiden mukaan. Lisää keitinveteen kasvisliemikuutio.

2. Suikaloi porkkanat ja punasipuli, hienonna valkosipulin kynnet. Lämmitä öljyä pannussa ja paista vihannekset. Mausta Asanilla, suolalla ja pippurilla.

3. Paista Härkis erikseen tilkassa öljyä.

4. Kauho kulhon pohjalle keitettyä riisiseosta. Purista riisin päälle runsaasti limemehua. Kokoa Bowl lisukkeilla ja koristele korianterilla.


Tästä löydätte vanhemman Härkis-reseptin, jos tekee mieli kokeilla! Se on kaalihulluille todella herkkua!
http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/11/harkiskaalilaatikko-yllatyshitti.html

KURPITSA CHILIJUGURTIN JA KORIANTERISALSAN KERA

torstai 16. maaliskuuta 2017


Kevät- ja pääsiäissävytteinen vihannesresepti sopii mainiosti tähän vuodenaikaan. Kauniit värit ja mielenkiintoiset maut täydentävät toisiaan tässä suosikkiruoassani. Makea Srirachakastike sopii täydellisesti salaatti- ja dippikastikkeisiin. Se on peräisin Itä-Thaimaasta ja on valmistettu auringon kypsyttämistä chileistä ja valkosipuleista, joista on jauhettu sileä tahna. Korianterisalsa on raikas ja värikäs. Yotam Ottolenghi on tämän herkullisen reseptin isä.


Ainekset 4 annokseen:
1 iso myskikurpitsa (1 1/2 kg)
1 tl jauhettua kanelia
1 dl oliiviöljyä
50 g korianteria, lehdet ja varret (plus lehtiä koristeluun)
1 pieni valkosipulin kynsi, puristettu
20 g kurpitsan siemeniä
2 dl kreikkalaista jugurttia
1 1/2 tl srirachaa (tai muu vahva chilikastike, käytin 2 1/2 tl srirachaa)
suolaa ja mustapippuria

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Puolita kurpitsa, poista siemenet mutta jätä kuori ja leikkaa kurpitsa 2 cmn paksuihin lohkoihin, jotka ovat noin 7 cm pitkiä. Laita palat kulhoon, lisää kanelia, 2 rkl oliiviöljystä, 3/4 tl suolaa ja reilusti mustapippuria myllystä. Sekoita hyvin niin että palat peittyvät kokonaan. Siirrä palat kahdelle uunipellille kuoripuoli alaspäin ja paahda 35-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja ovat saaneet hiukan väriä. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Tee yrttisalsa laittamalla korianteria, valkosipulia, loput 4 rkl öljyä (käytin hiukan enemmän) ja noin tl suolaa pieneen blenderiin. Hurauta sileäksi salsaksi ja siirrä sivuun.

Alenna uunilämpö 180 asteeseen. Levitä kurpitsan siemenet uunipellille ja paahda uunissa 6-8 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Sekoita jugurttia ja srirachakastiketta juuri ennen tarjoiluhetkeä. Aseta kurpitsapalat tarjoiluvadille, kaada päälle jugurttikastike ja sitten yrttisalsa (voit myös sekoittaa ne ensin jos haluat). Ripottele päälle kurpitsan siemenet ja korianterin lehdet ja vie tarjolle.





KASTANJAPATA

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Suussa sulava kana-kastanjapata on Hiramin käsialaa. En ole tehnyt tätä moneen vuoteen, mutta se on usein ollut mielessä syksyllä. No nythän ei ole syksy, mutta koska kaupassa oli vielä tuoreita kastanjoita, päätin tehdä tätä pataa kuitenkin. Tuoreiden kastanjoiden käyttö on aikaa vievää; ja kuorimisvaiheessa täytyy vielä muistaa tarkistaa, etteivät kastanjat ole menneet huonoiksi sisältä. Viillä risti kastanjoihin ja hiero niitä kovaa ennen keittämistä niin kuori irtoaa paremmin. Yhtä hyvin voit käyttää puoli purkillista kastanjapyrettä tai säilöttyjä kastanjoita.


Ainekset:
20-25 kastanjaa
20-25 pikkusipulia
vettä
suolaa

1 iso tai 2 pienempää kanaa
2-3 rkl voita
suolaa
valkopippuria
1-2 rkl vehnäjauhoja
4 dl kanalientä
2 rkl tomaattipyrettä
2 murskattua valkosipulin kynttä
1/2 - 1 tl timjamia
2-3 dl kuohukermaa
(1 rkl sherryä)

1. Keitä kastanjoita suolavedessä 20-30 minuuttia ja kuori ne. Kuoren alla oleva kalvo on hiukan hankala poistaa. Keitä myös pikkusipulit suolavedessä kunnes pehmenevät. Anna jäähtyä ja kuori ne.
2. Ruskista paloiteltu kana voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä palat pataan. Samassa voissa ruskistetaan vehnäjauhot ja lisätään lientä vähän kerrallaan. Lisää tomaattipyrettä, murskattu valkosipuli ja timjami.
3. Kaada liemisekoitus kanapalojen päälle ja anna hautua kannen alla noin 40 minuuttia. Puolessa vaiheessa lisätään kastanjat ja sipulit. Lisää kerma vähitellen.
4. Tarkista kanapalojen kypsyys, mausta suolalla ja pippurilla ja ehkä ruokalusikallisella sherryä.
5. Tarjoile esimerkiksi vihreiden papujen ja hyvän leivän kera. Valmistin tällä kertaa perunalunta ja nopeasti wokattuja kesäkurpitsaspiraaleja. Juomana meillä oli kuiva kuohuviini, mutta valkoviini tai roséviini sopii mainiosti. Punaviinin kanssa saa olla tarkkana: se ei saa olla liian täyteläistä, koska pata on aika miedon makuinen. Ehkä Pinot noir voisi olla hyvä valinta.