KASTANJAPATA

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Suussa sulava kana-kastanjapata on Hiramin käsialaa. En ole tehnyt tätä moneen vuoteen, mutta se on usein ollut mielessä syksyllä. No nythän ei ole syksy, mutta koska kaupassa oli vielä tuoreita kastanjoita, päätin tehdä tätä pataa kuitenkin. Tuoreiden kastanjoiden käyttö on aikaa vievää; ja kuorimisvaiheessa täytyy vielä muistaa tarkistaa, etteivät kastanjat ole menneet huonoiksi sisältä. Viillä risti kastanjoihin ja hiero niitä kovaa ennen keittämistä niin kuori irtoaa paremmin. Yhtä hyvin voit käyttää puoli purkillista kastanjapyrettä tai säilöttyjä kastanjoita.


Ainekset:
20-25 kastanjaa
20-25 pikkusipulia
vettä
suolaa

1 iso tai 2 pienempää kanaa
2-3 rkl voita
suolaa
valkopippuria
1-2 rkl vehnäjauhoja
4 dl kanalientä
2 rkl tomaattipyrettä
2 murskattua valkosipulin kynttä
1/2 - 1 tl timjamia
2-3 dl kuohukermaa
(1 rkl sherryä)

1. Keitä kastanjoita suolavedessä 20-30 minuuttia ja kuori ne. Kuoren alla oleva kalvo on hiukan hankala poistaa. Keitä myös pikkusipulit suolavedessä kunnes pehmenevät. Anna jäähtyä ja kuori ne.
2. Ruskista paloiteltu kana voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä palat pataan. Samassa voissa ruskistetaan vehnäjauhot ja lisätään lientä vähän kerrallaan. Lisää tomaattipyrettä, murskattu valkosipuli ja timjami.
3. Kaada liemisekoitus kanapalojen päälle ja anna hautua kannen alla noin 40 minuuttia. Puolessa vaiheessa lisätään kastanjat ja sipulit. Lisää kerma vähitellen.
4. Tarkista kanapalojen kypsyys, mausta suolalla ja pippurilla ja ehkä ruokalusikallisella sherryä.
5. Tarjoile esimerkiksi vihreiden papujen ja hyvän leivän kera. Valmistin tällä kertaa perunalunta ja nopeasti wokattuja kesäkurpitsaspiraaleja. Juomana meillä oli kuiva kuohuviini, mutta valkoviini tai roséviini sopii mainiosti. Punaviinin kanssa saa olla tarkkana: se ei saa olla liian täyteläistä, koska pata on aika miedon makuinen. Ehkä Pinot noir voisi olla hyvä valinta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti