BATAATTIKEITTO, JOKA POTKAISEE

maanantai 20. helmikuuta 2017

Vihanneskeitto maukkailla lisukkeilla: dukkah, musta sormisuola, parmesaani- ja bataattisipsejä ja salaattiversoja. Sileän pehmeä keitto, josta löytyy potkua. Aivan minun makuuni. Kyssäkaalin voi jättää pois tai vaihtaa sen vaikka lehtiselleriin. Luulisin, että sekin toimii.
Dukkah on egyptiläinen mausteseos, joka sisältää yleensä : pähkinöitä/manteleita, fenkoli-, korianteri- ja seesaminsiemeniä sekä jeeraa/juustokuminaa ja merisuolaa. Kaikilla kokeilla on omat sekoituksensa. Dukkahia voi sirotella melkein kaikkeen: paahdetut vihannekset, pastat, fetajuustot, tuoreet hedelmät ja sekoitettuna oliiviöljyyn dippikastikkeena leivälle. Löytyy valmiina hyvin varustetuista ruokakaupoista.
Ainekset 4-6 hengelle:
2 keltasipulia
3 isoa valkosipulin kynttä
noin 350 g bataattia
noin 180 g palsternakkaa
noin 230 g kyssäkaalia
1 (keltainen) paprika
öljyä
1-2 rkl pilkottua tuoretta inkivääriä
1 tl sinapinsiemeniä
1/2 -1 rkl huhmarissa murskattuja korianterin siemeniä
1/2-1 tl chiliflakesejä
noin 7-8 dl vihanneslientä
(1/2 dl chiavoita/maapähkinävoita)
1 tölkki kookosmaitoa, 400 ml
1-1 1/2 limen mehu
dukkah
sormisuolaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja pilko palsternakka, bataatti ja kyssäkaali. Poista siemenet ja välikalvot paprikasta ja leikkaa paloiksi.
2. Kuumenna öljy isossa katilassa. Freesaa sipuli, valkosipuli, inkivääri, sinapinsiemenet, korianteri ja chiliflakes pari minuuttia pienellä lämmöllä. Varo, etteivät pala.
3. Lisää palsternakka, bataatti, kyssäkaali ja paprika. Lisää liemi ja anna kiehua. Keitä hiljalleen 30 minuuttia.
4. Lisää chiavoita/maapähkinävoita ja surauta sileäksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Löysin sattumalta Urtekramin chiavoita kaupasta. Miellyttävä kokemus. Voi tekee keitosta hiukan sakeamman, mutta se ei ole pakollinen. Lisää lientä jos keitto on liian paksu.
5. Lisää limemehu ja suolaa. Värikontrastin vuoksi käytin mustaa sormisuolaa, jota lisäsin vasta tarjoiluvaiheessa kuten myös dukkahia. Muista, että dukkah sisältää suolaa. Koristele salaatin versoilla tai tuoreella korianterilla.  


Parmesaanisipsit:
100 g karkeaksi raastettua parmesaania
2 rkl hakattuja tuoreita yrttejä
Uunilämpö 200 astetta. Sekoita yrtit ja juustoraaste ja laita pieniä kekoja uunipellille. Paista uunin keskitasolla 7-10 minuuttia kunnes juusto on kullanvärinen. Anna jäähtyä pellillä. Sipsit syödään sellaisinaan tai murustetaan keittoon (syödessä) antamaan tekstuuria.

Bataattisipsit:
Tee ohuita siivuja mandoliinilla. Sekoita öljy-suola-pippuriseokseen ja laita uunipellille 175-200 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Palavat helposti. Tarkkaile niitä ja ota pois uunista kun ovat kullankeltaisia ja rapeita. Ovat muuten tosi hyviä!


6 kommenttia:

  1. Ihanan värikäs kattaus! Mulla on tapana tehdä dukkah itse, mutta kiva kuulla, että sitä löytyy valmiinakin. Minun dukkahiini tulee pistaasia, mantelia, jeeraa, korianteria, chiliä ja seessaminsiemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, tämä ostamani luomu vihreä dukkah tulee Tanskasta (Mill & Mortar). Sekin sisältää kyllä pistaasia näköjään. Mausteseos mun makuuni: sopii joka paikkaan melkein.

      Poista
  2. Kannattaa kokeilla myös Mill&Mortarin pumaista dukkah-sekoitusta. Sekä vihreä ettäpunainen löytyvät aina ruokakomerostamme.

    VastaaPoista
  3. Siis punaista. Ei pumaista eikä puumaista.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista