Lampaan kyljykset, kurpitsamuusi & viinivinkki

keskiviikko 5. helmikuuta 2020



Viime viikolla sain aikaan täydelliset lampaan kyljykset melkeinpä vahingossa. Tulin siihen tulokseen että marinadilla oli suurin osuus onnistumiseen, mutta minttuöljylläkin oli sormensa pelissä. Kivan värisen muusin tein selleristä, myskikurpitsasta ja valkosipulista  ja  lisukkeeksi vihreitä herneitä sekoitettuina pitkiin oransseihin sieniin (cordyceps). Toimivia väripareja ja loistavia makuelämyksiä. Mikrovihreät tulevat muuten omasta viljelmästä.

1 kg lampaan kyljyksiä/kyljysrivi

Marinadiin:
1 punainen hienonnettu chili
1 iso hienonnettu valkosupulinkynsi
noin 1 dl oliiviöljyä
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 rkl murskattuja korianterin siemeniä
1/2 rkl murskattuja fenkolin siemeniä
(1/2 rkl ras el hanout -maustetta)
mustapippuria/chilipippuria
1/2 suolaan säilötty sitruuna pieninä paloina + hieman lientä tai sitruunankuorta + sitruunan mehua
1/2 - 1 rkl suolaa

Sekoita marinadi. Laita puhdistetut lampaan kyljykset muovipussiin ja lisää marinadi. Tarkista että kaikki kyljykset ovat marinadin peitossa. Sulje pussi ja laita se jääkaappiin yön yli tai ainakin kahdeksi tunniksi. Jos muistat käy hieromassa pussia välillä.







Ota kyljykset pois marinadista. Älä kuivaa niitä, ruskista voi-öljyseoksessa paistinpannulla aika kovalla lämmöllä, noin 2-3 minuuttia/puoli. Siirrä kyljykset uunipellille, kaada marinadi niiden päälle ja paista 200 -asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.




Kurpitsamuusi:

yhtä paljon myskikurpitsaa ja juuriselleriä (niin paljon kuin mahtuu uunipellille)
1 kokonainen valkosipuli, "hattu" leikataan pois
chimichurrimaustetta/yrttimaustetta
himalayasuolaa
mustapippuria
kuivattua rosmariinia
öljyä

Kuori ja leikkaa selleri ja kurpitsa sopiviksi paloiksi. Ota kurpitsan siemenet talteen, putsaa ja paahda niitä kuumalla pannulla kunnes ne saavat väriä ja haluavat hypätä pois pannulta. Laita kasvikset ja valkosipuli uunipellille, mausta miten haluat ja paahda 250 -asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes palat ovat pehmenneet. Kaada palat monitoimikoneeseen/blenderiin, lisää niin monta valkosipulinkynttä kuin mielesi tekee, lisää hieman öljyä ja surauta (puoli)sileäksi. Tarkista maut. Koristele muusi kurpitsan siemenillä.















Viinivinkki:
Garzón Tannat Reserva 2017 tulee Uruguaysta ja viini on erittäin täyteläinen ja tanniininen. Tuoksu on yrttinen ja savuinen. Maku on roteva ja mausteinen ja siitä löytyy myös vaniljaa ja luumua. Jälkimaku on miellyttävän pitkä ja hivenen pippurinen. Tyylikäs viini tuhdille liharuoille ja suurriistalle. Viini on hurmannut meitä aikaisemminkin ja 15 euroa on jopa edullinen hinta näin laadukkaasta viinistä.



1 kommentti: