Thaimaalainen kurkkusalaatti & kiinalainen munakoiso

torstai 30. tammikuuta 2020



Olipa erikoishyvä kurkkusalaatti! Se on kyllä esiintynyt aasialaisessa buffapöydässäni aikaisemminkin ja aina saanut hyvän vastaanoton. Valmistus on nopeaa, mutta salaatti kannattaa koota aivan viime tipassa, koska sillä on taipumus vetistyä. Munakoisosalaatin voi taas tehdä parikin päivää ennen tarjoilua.



Kurkkusalaatti maapähkinöillä ja chilillä ( Stora asiatiska kokboken)

3 pientä kurkkua
40 ml valkoviinietikkaa
2 tl hienoa sokeria
20-40 ml chilikastiketta (käytin sweet chili -kastiketta)
1/2 punasipuli, hienonnettu
1 1/4 dl (15 g) tuoreita korianterin lehtiä
2 1/2 dl (160 g) suolattomia paahdettuja maapähkinöitä, hienonnettuina (käytän yleensä suolattuja)
40 ml friteerattua valkosipulia (jätin  pois, koska onnistuin polttamaan valkosipulin … löytyy valmiina aasialaisista kaupoista)
1/2 tl hienonnettua chiliä
40 ml kalakastiketta

1. Kuori kurkut ja halkaise ne pituussuunnassa. Poista siemenet teelusikalla ja leikkaa kurkut ohuiksi siivuiksi.

2. Yhdistä viinietikka ja sokeri pienessä kulhossa ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada isompaan kulhoon ja lisää kurkku, chilikastike, sipuli ja korianteri. Anna marinoitua 45 minuuttia.

3. Lisää pähkinät, valkosipuli, chili ja kalakastike. Sekoita varovasti ja vie heti tarjolle.





Makea munakoiso valkosipulilla ( Stora asiatiska kokboken)

Paistettu munakoiso yhdistettynä valkosipuliin on uskomattoman herkullinen kombo. Helppo ja nopea lisuke, jonka voi valmistaa kaksikin päivää etukäteen ja säilyttää jääkaapissa. Munakoisosalaatti tarjoillaan huoneenlämpöisenä. Se sopii mainiosti tulisempien ruokien kylkeen.



3 keskikokoista munakoisoa (otin kaksi isoa)
vajaa 1 1/2 dl öljyä
1 1/2 tl hienonnettua valkosipulia (käytin 2 tl ja mielestäni olisi voinut laittaa vielä enemmän)
2 rkl hienoa sokeria
2 rkl soijaa
2 rkl siideriviinietikkaa
4 tl kuivaa sherryä (käytin kuivaa Marsalaa)

1. Halkaise munakoisot pituussuunnassa ja leikkaa niistä 3 sentin pituisia leveitä lohkoja. Leikkaa lohkot 3 sentin pituisiksi paloiksi. Itse tein tosin hieman pienempiä paloja.

2. Kuumenna neljä ruokalusikallista öljyä wokissa tai paksupohjaisessa paistinpannussa ja kääntele pannua niin että öljy tarttuu myös sivuihin. Lisää puolet munakoisoista ja paista sekoittaen kovalla lämmöllä viisi minuuttia, tai kunnes palat ovat ruskistetut ja ovat imeneet kaiken öljyn. Siirrä palat lautaselle. Toista neljällä ruokalusikalla öljyä ja lopuilla munakoisopaloilla.

3. Kuumenna loput öljyt wokissa ja paista valkosipuli kullanruskeaksi miedolla lämmöllä. Ole valppaana, koska jos valkosipuli palaa, se maistuu kitkerälle ja silloin sitä ei voi käyttää. Lisää sokeri, soija, viinietikka ja sherry. Kiehauta sekoittaen. Lisää paistetut munakoisot ja alenna lämpöä. Anna kastikkeen imeytyä kolmisen minuuttia.



Chilifaneille kannattaa laittaa tarjolle ekstraa chiliä vaikka kastikkeen muodossa.



1 kommentti: