Vegaaninen gratiini

torstai 13. helmikuuta 2020



Olen ällikällä löyty, miten vegaaninen ruokavalio voi muuttaa ihmisen. Kun poikani kuukausi sitten kertoi, että hän osallistuu vegaanihaasteeseen, hymyilin itsekseni ja ajattelin että pari päivää, ja se on siinä. Mutta vielä kahden viikon jälkeenkin hän puhkui intoa ja  selitti, että energiaa riittää vaikka muille jakaa ja ettei hän koskaan ole voinut näin hyvin. Lähdin itsekin leikkiin mukaan ja nyt olen todella samaa mieltä: olotila on kevyt, energiasta ei ole puutetta ja pää toimii paremmin. Jos kiinnostuit, niin instagram-maailmasta löytyy (varsinkin amerikkalaisia) vegaanisia tilejä pilvin pimein. Etsi "vegan" tai "plant-based" tägillä.

Tähän gratiiniin laitoin sitä sun tätä, mitä kotoa löytyi sillä hetkellä ja lopputulos oli mitä onnistunein.

Ainekset noin 10-12 annokseen:

noin 1 kg valkokaalia
1/2 myskikurpitsa
3 isoa porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1/2 iso kyssäkaali
2 isoa keltasipulia
4 valkosipulinkynttä (enemmänkin voi laittaa)
4 varsisellerin vartta
rypsiöljyä
3 tlk papuja, mitkä tahansa käyvät (käytin voipapuja, kidneypapuja ja valkoisia papuja)
500 g tomaattimurskaa
5 dl-1 litra kasvislientä
2 rkl chimichurri-maustetta (tai muu yrttimauste/monien sekoitus)
1 paketti Murua (2 pakettia ei ole huono idea)
1 rasia ruskeita herkkusieniä
2 purkkia Planti kaurakermaa (mikä tahansa maku käy)
vegaanista juustoraastetta
suolaa
pippuria



Suikaloi kaali ja paista nopeasti rypsiöljyssä. Suolaa. Laita sivuun. Paloittele kasvikset ja paista ne rypsiöljyssä. Lisää kasvisliemi, tomaattimurska, huuhdellut pavut ja valitsemasi mausteet. Hauduta 5-10 minuuttia.
 Paista sillä aikaa paloitellut herkkusienet, suolaa ja pippuroi ne ja lisää kasvisseokseen. Paista Muru kaurajauhis pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita se valmiiseen kasvis-papuseokseen.
 Tarkista maku ja lisää mausteita mielesi mukaan. 




 Laita vuorotellen kaalia ja kasvisseosta vuokiin, kunnes ne ovat täynnä. Kaada kerma päälle. Maustoin vielä viimeiseksi ylimääräisellä chimichurrilla ja mustapippurilla.
Valitsin ison 6 hengen uunivuoan ja 4 pienempää kertakäyttövuokaa pakastamista varten.



Sirottle raastettua juustoa päälle (ei ole pakko) ja gratinoi 200 asteessa 25-30 minuuttia.






Halusin raikkaan ja värikkään lisukkeen gratiinin kumppaniksi ja tietysti valitsin Sweet Marmande tomaatit, joita olin hamstrannut, kun ne olivat tarjouksessa. Maailman parhaat tomaatit! Hieman mustaa sormisuolaa, mustapippuria, sitruunaa ja avokado-öljyä maustajina. Sekä babyfenkolitupsuja omasta viljelmästä.



Vegaaninen punaviini sen sijaan ei oikein pudonnut tällä kertaa, joten en suosittele sitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti