Thaimaalainen kurkkusalaatti & kiinalainen munakoiso

torstai 30. tammikuuta 2020



Olipa erikoishyvä kurkkusalaatti! Se on kyllä esiintynyt aasialaisessa buffapöydässäni aikaisemminkin ja aina saanut hyvän vastaanoton. Valmistus on nopeaa, mutta salaatti kannattaa koota aivan viime tipassa, koska sillä on taipumus vetistyä. Munakoisosalaatin voi taas tehdä parikin päivää ennen tarjoilua.



Kurkkusalaatti maapähkinöillä ja chilillä ( Stora asiatiska kokboken)

3 pientä kurkkua
40 ml valkoviinietikkaa
2 tl hienoa sokeria
20-40 ml chilikastiketta (käytin sweet chili -kastiketta)
1/2 punasipuli, hienonnettu
1 1/4 dl (15 g) tuoreita korianterin lehtiä
2 1/2 dl (160 g) suolattomia paahdettuja maapähkinöitä, hienonnettuina (käytän yleensä suolattuja)
40 ml friteerattua valkosipulia (jätin  pois, koska onnistuin polttamaan valkosipulin … löytyy valmiina aasialaisista kaupoista)
1/2 tl hienonnettua chiliä
40 ml kalakastiketta

1. Kuori kurkut ja halkaise ne pituussuunnassa. Poista siemenet teelusikalla ja leikkaa kurkut ohuiksi siivuiksi.

2. Yhdistä viinietikka ja sokeri pienessä kulhossa ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada isompaan kulhoon ja lisää kurkku, chilikastike, sipuli ja korianteri. Anna marinoitua 45 minuuttia.

3. Lisää pähkinät, valkosipuli, chili ja kalakastike. Sekoita varovasti ja vie heti tarjolle.





Makea munakoiso valkosipulilla ( Stora asiatiska kokboken)

Paistettu munakoiso yhdistettynä valkosipuliin on uskomattoman herkullinen kombo. Helppo ja nopea lisuke, jonka voi valmistaa kaksikin päivää etukäteen ja säilyttää jääkaapissa. Munakoisosalaatti tarjoillaan huoneenlämpöisenä. Se sopii mainiosti tulisempien ruokien kylkeen.



3 keskikokoista munakoisoa (otin kaksi isoa)
vajaa 1 1/2 dl öljyä
1 1/2 tl hienonnettua valkosipulia (käytin 2 tl ja mielestäni olisi voinut laittaa vielä enemmän)
2 rkl hienoa sokeria
2 rkl soijaa
2 rkl siideriviinietikkaa
4 tl kuivaa sherryä (käytin kuivaa Marsalaa)

1. Halkaise munakoisot pituussuunnassa ja leikkaa niistä 3 sentin pituisia leveitä lohkoja. Leikkaa lohkot 3 sentin pituisiksi paloiksi. Itse tein tosin hieman pienempiä paloja.

2. Kuumenna neljä ruokalusikallista öljyä wokissa tai paksupohjaisessa paistinpannussa ja kääntele pannua niin että öljy tarttuu myös sivuihin. Lisää puolet munakoisoista ja paista sekoittaen kovalla lämmöllä viisi minuuttia, tai kunnes palat ovat ruskistetut ja ovat imeneet kaiken öljyn. Siirrä palat lautaselle. Toista neljällä ruokalusikalla öljyä ja lopuilla munakoisopaloilla.

3. Kuumenna loput öljyt wokissa ja paista valkosipuli kullanruskeaksi miedolla lämmöllä. Ole valppaana, koska jos valkosipuli palaa, se maistuu kitkerälle ja silloin sitä ei voi käyttää. Lisää sokeri, soija, viinietikka ja sherry. Kiehauta sekoittaen. Lisää paistetut munakoisot ja alenna lämpöä. Anna kastikkeen imeytyä kolmisen minuuttia.



Chilifaneille kannattaa laittaa tarjolle ekstraa chiliä vaikka kastikkeen muodossa.



Kiinalainen lohi & kiinalaiset vihannekset

sunnuntai 26. tammikuuta 2020



Vietimme kiinalaista uutta vuotta viikon etuajassa, nimittäin viime lauantaina. Aasialaisessa noutopöydässäni olivat tarjolla mm. nämä kaksi kiinalaista ruokaa. Herkullinen hapanimeläkastike ja wokatut kasvikset kruunasivat lohiannoksen. Kiinalaiset vihreät kasvikset eivät ehkä houkuttele ulkonäöllään, mutta maku valloitti siinä määrin, että tämä kasvisannos loppui kesken. Kiva lisuke. Muilta osin menu koostui thaimaalaisesta kurkkusalaatista maapähkinöillä ja chilillä sekä makeasta valkosipulisesta munakoisosta.  Nämä viimeksi mainitut reseptit ovat tulossa blogiin. Noutopöydästä löytyivät tietysti myös omat ikisuosikkini:

https://forrecuisine.blogspot.com/2019/11/ojingeo-bokkeum-tulinen-korealainen.html





Kiinalaiset vihannekset:

500 g kiinalaisia vihanneksia ( choy sum, pak choy ja kiinalainen parsakaali esimerkiksi)
2 tl (maapähkinä)öljyä
1 tl raastettua/hienonnettua valkosipulia
2-4 rkl osterikastiketta (tai enemmän maun mukaan)
1/2 tl hienoa sokeria
40 ml vettä
1 tl seesamiöljyä

1. Kiehauta iso kattilallinen vettä.
2. Huuhtele vihannekset. Poista huonot lehdet. Leikkaa vihannekset kolmeen osaan.
3. Laita vihannekset kiehuvaan veteen ja keitä 1-2 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Valuta vihannekset kunnolla ja siirrä ne lämpimälle tarjoiluvadille.
4. Kuumenna maapähkinäöljy pienessä kattilassa keskilämmöllä ja paista valkosipuli. Lisää osterikastike, sokeri, vesi ja seesamiöljy ja kiehauta. Kaada seos vihannesten päälle ja sekoita. Tarjoile heti.

Pak choy tai bok choy on herkullinen ja kivan näköinen kiinalainen kaalilaatu, joka tykkää wokkaamisesta. Jos haluat testata sitä, niin annan  pari lenkkiä hyviksi todettuihin resepteihin:






Lohi kiinalaisella hapanimeläkastikkeella ja kasviksilla:

noin 1 kilon painoinen lohifilee
2-3 rkl kalakastiketta
raastettua inkivääriä maun mukaan
(sitruunaruohoa)
puolikaan limen mehu
rypsiöljyä

Hiero inkivääriä, hienonnettua sitruunaruohoa (valkoinen osa), kalakastiketta ja limemehua kalafileen pintaan. Laita kala 175 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi, kunnes kalan sisälämpötila on 45-47. Voit poista sitruunaruohon kalan pinnalta kun otat sen uunista.

Kasvikset:
2-3 punaista paprikaa
2-3 porkkanaa
2-3 kevätsipulia
rypsiöljyä

Pilko kasvikset ja wokkaa ne kuumassa öljyssä kunnes ne ovat al dente.

Hapanimelä kastike:
1 dl punaviinietikkaa
1 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
2 rkl kalakastiketta
1/2 dl ketsuppia
1 pilkottu punainen chili (tai enemmänkin maun mukaan)
2 tl maissitärkkelystä

Kiehauta kastikkeen ainekset. Suurusta kastike kylmään vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Lusikoi kasvikset kalan ympärille ja valuta ruoan päälle kastiketta.



Ruokajuomapuolella oli tarjolla elsassilaista Pinot noir punaviiniä, Crudo valkoviiniä Sisiliasta, Adobe roseeviiniä, aasialaista olutta ja ranskalaista Veuve du Vernay kuohuviiniä. Oma valintani oli Crudo, joka pienellä makeudellaan komppaa todella hyvin kaikkia aasialaisia ruokia. Punaviinin ystävät joutuivat toteamaan, että punaviini ja aasialainen ruoka eivät aina ole parhaita kavereita.



Japanilainen alkuruoka: tonnikalaceviche & pikkelöity kurkku

keskiviikko 22. tammikuuta 2020



Japanilainen ravintola Karu Turussa antoi inspiraation tähän alkuruokaan. Olin ajatellut tehdä pieniä amuse bouche-annoksia, mutta niistä tulikin oikein kunnon alkuruokia. Karu on valittu Suomen parhaaksi japanilaiseksi ravintolaksi, enkä yhtään ihmettele. Heidän maistelumenunsa ovat jumalaisia … suosittelen käyntiä siellä, kun käyt Turussa. Ravintola on auki ainoastaan iltaisin.
Tarjoilin tätä alkuruokaa ennen kuin kävimme aasialaisen noutopöydän kimppuun.

Tonnikalaceviche kuudelle:

noin 300 - 400 g tuoretta, niin sanottua sushitonnikalaa (pakastettu tonnikala ei oikein sovellu tähän)
yuzuponzua tai soijaa + sitruunamehua
puristettua limeä tai sitruunaa
suolaa
mustapippuria
riisiviinietikkaa

Leikkasin tonnikalan pieniksi kuutioiksi ja maustoin ne suolalla ja mustapippurilla. Lisäsin yuzuponzua, hieman puristettua limeä ja riisiviinietikkaa. En pysty antamaan tarkkoja mittoja … maistamalla saa parhaan tuloksen.
Sitten laitoin tonnikalan jääkaappiin. Se valmistuu puolessa tunnissa mutta itse jätin sen sinne kahdeksi tunniksi. Tarkistin maun tunnin jälkeen ja lisäsin hieman suolaa ja pippuria.



Pikkelöity kurkku, eli mummon kurkut aasialaisittain:

2-3 pientä kurkkua
1 punainen chili (tai enemmän riippuen voimakkuudesta)
noin 6-7 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl hienoa sokeria
1,5 tl seesamiöljyä
suolaa

Kuori ja leikkaa kurkut pieniksi kuutioiksi. Poista siemenet chilistä ja hienonna se. Sekoita chili, viinietikka, sokeri, seesamiöljy ja suola ja kaada tämä seos kurkkujen päälle. Anna maustua pari tuntia.

Annostelin suurin piirtein yhtä paljon kurkkua ja tonnikalaa kulhoihin. Lisäsin nokareen wasabimajoneesia ja hieman leikattua noria. Vielä mustapippuria myllystä ja herkullinen alkuruoka oli valmis nautittavaksi. 



Kalkkunatäytteiset paprikat

torstai 16. tammikuuta 2020



Täytetyt paprikat ovat paitsi herkullisia myös muuntautumiskykyisiä. Täytteeseen voi laittaa pelkästään kasvisjämät jääkaapista tai yhdistää kasvikset lihaan, lintuun tai kalaan. Tämä otos on viime kesältä kun löysin kauniita kaksivärisiä paprikoita kaupasta. 

Täältä löytyy hieman toisenlainen resepti, missä paprikat täytetään vegetaarisella kvinoatäytteellä.




Ainekset:

6 paprikaa
400 g jauhettua kalkkunaa/kanaa
2 keltasipulia, hienonnettuina
3 valkosipulinkynttä, raastettuina
pala kukkakaalia, pilkottu
pala kesäkurpitsaa, pilkottu
noin 2 rkl kaprista
(1 chili, hienonnettu)
öljyä
soijaa
1 tlk tomaattimurskaa
mustapippuria
suolaa
(ranskalaista) yrttisekoitusta
raastettua juustoa

1. Esipaahda paprikapuolikkaita 225 asteisessa uunissa 5 minuuttia.

2. Paista jauhelihaa öljyssä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää sipuli, kukkakaali, ksäkurpitsa, chili ja valkosipuli ja paista vielä 5 minuuttia. Lisää yrttisekoitus, mustapippuri, tomaattimurske, suola ja hieman soijaa. Muista että kaprikset, jotka lisätään myöhemmin, sisältävät aika paljon suolaa. Anna muhia miedolla lämmöllä vielä viitisen minuuttia.

3. Lisää kaprikset, tarkista maku ja mausta lisää tarpeen vaatiessa. Täytä paprikapuolikkaat kalkkunaseoksella ja raasta päälle juustoa. Gratinoi 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Tarjoile vaikka vihreällä salaattipedillä.






Ottolenghi's whole-roasted celeriac with coriander seed oil

maanantai 13. tammikuuta 2020



I fell head over heels for this simple celeriac dish by Ottolenghi. Don't judge by its brownish neutral looks because this is an intriguing natural beauty with tons of flavour stored inside. Ottolenghi is known for his long lists of ingredients as well as for his tempting, mouthwatering veggie recipes. But surprise surprise: this recipe from his "Simple" cookbook  only lists 5 ingredients, which is a big plus. You should be prepared to let the oven do its job for a few hours for the best result … while you are free to do whatever you like.

4 servings:

1 large celeriac (about 1 kg), hairy roots discarded (no need to trim or peel), scrubbed clean
50 ml olive oil, plus a little extra to drizzle
1 1/2 tsp coriander seeds, lightly crushed (I used more because coriander seeds happens to be a favourite of mine)
1 lemon, cut into wedges, to serve
flaked sea salt (I used Maldon)

1. Preheat the oven to 170 C fan.

2. Pierce the celeriac with a small sharp knife all over, about 20 times. Place the celeriac in a baking dish and rub generously with the oil, coriander seeds and 2 teaspoons of flaked salt. Roast for 2 1/2 - 3 hours, basting every 30 minutes until the celeriac is soft all the way through and golden-brown on the outside.

3. Cut into wedges and serve with a wedge of lemon, a sprinkle of salt and a drizzle of oil.

Nota bene: You can eat it as a starter with crème fraîche or serve it as a side to other dishes.