Kiinalainen lohi & kiinalaiset vihannekset

sunnuntai 26. tammikuuta 2020



Vietimme kiinalaista uutta vuotta viikon etuajassa, nimittäin viime lauantaina. Aasialaisessa noutopöydässäni olivat tarjolla mm. nämä kaksi kiinalaista ruokaa. Herkullinen hapanimeläkastike ja wokatut kasvikset kruunasivat lohiannoksen. Kiinalaiset vihreät kasvikset eivät ehkä houkuttele ulkonäöllään, mutta maku valloitti siinä määrin, että tämä kasvisannos loppui kesken. Kiva lisuke. Muilta osin menu koostui thaimaalaisesta kurkkusalaatista maapähkinöillä ja chilillä sekä makeasta valkosipulisesta munakoisosta.  Nämä viimeksi mainitut reseptit ovat tulossa blogiin. Noutopöydästä löytyivät tietysti myös omat ikisuosikkini:

https://forrecuisine.blogspot.com/2019/11/ojingeo-bokkeum-tulinen-korealainen.html





Kiinalaiset vihannekset:

500 g kiinalaisia vihanneksia ( choy sum, pak choy ja kiinalainen parsakaali esimerkiksi)
2 tl (maapähkinä)öljyä
1 tl raastettua/hienonnettua valkosipulia
2-4 rkl osterikastiketta (tai enemmän maun mukaan)
1/2 tl hienoa sokeria
40 ml vettä
1 tl seesamiöljyä

1. Kiehauta iso kattilallinen vettä.
2. Huuhtele vihannekset. Poista huonot lehdet. Leikkaa vihannekset kolmeen osaan.
3. Laita vihannekset kiehuvaan veteen ja keitä 1-2 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Valuta vihannekset kunnolla ja siirrä ne lämpimälle tarjoiluvadille.
4. Kuumenna maapähkinäöljy pienessä kattilassa keskilämmöllä ja paista valkosipuli. Lisää osterikastike, sokeri, vesi ja seesamiöljy ja kiehauta. Kaada seos vihannesten päälle ja sekoita. Tarjoile heti.

Pak choy tai bok choy on herkullinen ja kivan näköinen kiinalainen kaalilaatu, joka tykkää wokkaamisesta. Jos haluat testata sitä, niin annan  pari lenkkiä hyviksi todettuihin resepteihin:






Lohi kiinalaisella hapanimeläkastikkeella ja kasviksilla:

noin 1 kilon painoinen lohifilee
2-3 rkl kalakastiketta
raastettua inkivääriä maun mukaan
(sitruunaruohoa)
puolikaan limen mehu
rypsiöljyä

Hiero inkivääriä, hienonnettua sitruunaruohoa (valkoinen osa), kalakastiketta ja limemehua kalafileen pintaan. Laita kala 175 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi, kunnes kalan sisälämpötila on 45-47. Voit poista sitruunaruohon kalan pinnalta kun otat sen uunista.

Kasvikset:
2-3 punaista paprikaa
2-3 porkkanaa
2-3 kevätsipulia
rypsiöljyä

Pilko kasvikset ja wokkaa ne kuumassa öljyssä kunnes ne ovat al dente.

Hapanimelä kastike:
1 dl punaviinietikkaa
1 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
2 rkl kalakastiketta
1/2 dl ketsuppia
1 pilkottu punainen chili (tai enemmänkin maun mukaan)
2 tl maissitärkkelystä

Kiehauta kastikkeen ainekset. Suurusta kastike kylmään vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Lusikoi kasvikset kalan ympärille ja valuta ruoan päälle kastiketta.



Ruokajuomapuolella oli tarjolla elsassilaista Pinot noir punaviiniä, Crudo valkoviiniä Sisiliasta, Adobe roseeviiniä, aasialaista olutta ja ranskalaista Veuve du Vernay kuohuviiniä. Oma valintani oli Crudo, joka pienellä makeudellaan komppaa todella hyvin kaikkia aasialaisia ruokia. Punaviinin ystävät joutuivat toteamaan, että punaviini ja aasialainen ruoka eivät aina ole parhaita kavereita.



1 kommentti: