Amaranttipuuro & karhunvatukkakastike

sunnuntai 25. helmikuuta 2018



Amaranttia on viljelty monta tuhatta vuotta ja  se on osaa intiaanien selviytymisruokaa. Siis superfoodia. Amarantin siemenet ovat gluteenittomia ja  kevyesti sulavia. Kvinoa on kasvin lähisukulainen. Amaranttia käytetään puuroissa, salaateissa, suurusteena tai jauheena. Siemenet sisältävät paljon proteiinia, kalsiumia, rautaa ja magnesiumia. Niissä on mieto pähkinäinen maku. Ainoa haittapuoli on pitkä (25 minuuttia) keittoaika. Voit hyvin keittää  niistä puuroa, kun aika ei ole kortilla ja sitten lämmittää sen myöhemmin. Pakkasesta löytyi vielä muutama purkki viime kesän karhunvatukoita ja niistä tulikin ihana tummanpuhuva kastike puurolle. Hyvä tapa aloittaa tai päättää päivä ... ja vatsa kiittää.

Hyvä englanninkielinen linkki amarantin hyödyistä ja käytöstä:
https://www.thespruce.com/amaranth-in-your-gluten-free-recipes-1451323

Puuroon tarvitset:
2,5 dl liotettuja siemeniä
6 huhmareessa rikottuja kardemumman kapseleita/jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1-2 tl jauhettua kanelia
noin 5-7 dl vettä tai mantelimaitoa

Keitä puuro pakkauksen ohjeen mukaan. Se vie noin 25 minuuttia. Mausta puuro mieleiselläsi tavalla.


 Karhunvatukkakastike:
2 dl pakastettuja karhunvatukoita
1 rkl kookossokeria
1/2 tl vaniljapulveria
1/2 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja anna kiehua hiljaa pari minuuttia.









Maalaisbistron talvipuutarhassa kasvaa Red Army -nimistä amaranttia. Sen mikroversot ovat tämän näköisiä. Versot ovat pirteän värisiä ja sopivat varsinkin kylmien ruokien koristeluun.

2 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoinen ohje. Tuo amarantti on itselleni täysin vieras tuote. Pidän kovasti erilaisista puuroista, joten pitääkin katsastaa tuota kaupoista. Karhunvatukat on ihania, ja harvinaista herkkua, nam! Ostin muuten sitä riisiseosta, vielä en tosin ehtinyt kokeilla :D :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruohonjuuri ainakin myy amaranttia. Sitä löytyy ilmeisesti myös hiutaleina, mutten ole törmännyt niihin. Meillä karhunvatukka-alue on valloittanut ison alueen ladon takana. Näyttävät viihtyvän hyvin. Assistenttikin tykkää napostella niitä kesällä.

      Poista