Kampela suolaheinäkastikkeessa + viinivinkki

torstai 31. elokuuta 2017



Olen yksinkertaistanut tätä alkuperäistä ravintolareseptiä hieman, eli jättänyt pois eräitä momentteja, joita pidän turhina kotikeittiössä. Tarvitset kampelafileitä ja jos vain mahdollista suolaheinää kastikkeeseen. Ellet onnistu löytämään suolaheinää, voit käyttää mangoldia tai pinaattia ja lisätä hieman valkoista balsamicoa/viinietikkaa/enemmän sitruunaa.
Täältä voit lukea enemmän suolaheinästä:

http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/06/lohi-suolaheinapedilla.html

Ainekset 5-6 hengelle:
runsas kilo kampelafilettä
300 g crème fraîchea/kaurakermaa
200-250 g suolaheinää
50 g voita
suolaa
Cayennepippuria
1 sitruuna
8 dl-1 litra kalalientä: mieluiten keitettyä sipulista, valkosipulista, valkoviinistä, purjosipulista, selleristä ja kalan perkeistä, jos ostat kokonaisia kampeloita
(Käytin kiiskilientä, joka löytyi pakastimesta)


1. Suolaa kalafileet. Voitele uunivuoka ja siirrä fileet siihen. Kiehauta liemi ja anna hieman kiehua kokoon ja lisää sitten kerma ja anna kiehua kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja varovasti Cayennepippurilla ja sitruunamehulla. Tarkista maut.

2. Huuhtele suolaheinä, poista varret, leikkaa lehdet saksilla ja anna niiden sulaa kattilassa voinokareen kera.

3. Sekoita suolaheinät kastikkeeseen ja kaada kerma- suolaheinäseos fileiden päälle ja laita 180-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.





Suositus tähän ruokaan on ranskalainen Sancerre-viini. Kuvan viiniä Sil'ex esitellään näin: vaaleankeltainen väri, intensiivinen maku valkoisista kukista ja sitruksesta, hieman mineraalisuutta, täynnä raikkautta ja tyypillinen Loiren laaksossa kasvanut viini. Sopii täydentämään merenelävien, kalojen ja juustojen makuja. Viini tulee täältä:



Gluteeniton Nutellakakku kahdella aineksella

keskiviikko 30. elokuuta 2017


Tämä oli ensimmäinen tutustumiseni suosittuun Nutellaan ... jo oli aikaakin. Ellet jo ole tehnyt tätä supernopeaa kakkua, niin teepä se seuraavan kerran, kun makeanhammasta kolottaa. Kunhan muistat pitää Nutellapurkin ja kananmunia kaapissa. Itse tein kakun jälkkäriksi rapujuhliin ja koristelin sen viimeisillä punaisilla viinimarjoilla, jotka löysin pensaasta. Hiukan happamat viinimarjat toimivat älyttömän hyvin makean kakun kanssa. Matt Preston, Australian Masterchef-kilpailun tuomari, keksi ilmeisesti tämän reseptin ensimmäisenä jo vuosia sitten!

Ainekset:
4 isoa kananmunaa
240 g Nutellaa


1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele 17-senttinen irtopohjavuoka tai pingota leivinpaperi siihen.

2. Vaahdota kananmunat sähkövatkaimella noin 6 minuuttia, kunnes volyymi on kolminkertaistunut.

3. Laita Nutella isoon lasikulhoon ja lämmitä mikrossa 20 sekuntia, niin, että se pehmenee.

4. Lisää 1/3 munavaahdosta ja sekoita hyvin. Lisää sitten taas 1/3 ja sekoita. Lopuksi viimeinen 1/3 ja sekoita tasaiseksi.

5. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 20-25 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen kuin otat sen vuoasta. Tarjoile mieluummin vasta seuraavana päivänä.

Kommentti: Käytin isompaa vuokaa sillä seurauksella että kakusta tuli aika matala. Sillä ei nyt ollut väliä, koska maku oli mitä herkullisin. Seuraavalla kerralla taidan vaihtaa osan Nutellaa sulatettuun tummaan suklaan. Voisi ehkä toimia hyvinkin!








Kukkakaalikakku

sunnuntai 27. elokuuta 2017


Ottolenghin erinomainen kukkakaalikakku on todella monikäyttöinen. Seisovaan pöytään, piknikille, lisukkeeksi lihalle, linnulle tai kalalle, vegeruokana tomaattisalaatin kera (todella maukasta), kahvi- tai teehetkeen jne. Maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Ongelmana voi vain olla se, ettei seuraavaan päivään jää mitään !

Ainekset:
1 pieni kukkakaali, jaettuna 3 cm:n kokoisiin nuppuihin (450 g)
1 keskikokoinen punasipuli (170 g) Käytin itse noin 200 g
3/4 dl oliiviöljyä
1/2-1 tl hienonnettua rosmariinia
7 kananmunaa
15 g hienonnettua basilikaa
120 g vehnäjauhoa, sihdattuina
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/3 tl jauhettua kurkumaa
150 g karkeasti raastettua parmesaanijuustoa tai muuta hyvin kypsytettyä juustoa
sulatettua voita, voiteluun
1 rkl valkoisia seesamin siemeniä
1 tl nigella siemeniä
suolaa ja mustapippuria

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Laita kukkakaalinuput kattilaan ja lisää 1 tl suolaa. Peitä vedellä ja anna kiehua hiljaa 15 minuuttia, kunnes nuput ovat pehmenneet. Siirrä ne siivilään valumaan ja kuivumaan.

3. Leikkaa neljä viipaletta, noin 1/2 cm:n paksuisia, sipulin toisesta päästä ja laita ne sivuun. Pilko karkeasti loput sipulista ja laita öljyn ja rosmariinin kanssa pieneen paistinpannuun. Paista 10 minuuttia keskilämmöllä, kunnes sipuli on pehmennyt. Sekoita silloin tällöin. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Siirrä sipuli isoon kulhoon, lisää munat ja basilika, vatkaa ja lisää sitten jauhot, leivinjauhe, kurkuma, parmesaanijuusto, 1 tl suolaa ja runsaasti mustapippuria. Sekoita sileäksi massaksi, lisää kukkakaali ja sekoita varovasti.

4. Vuoraa iso irtopohjainen rengasvuoka (24 cm) leivinpaperilla. Voitele reunat voisulalla, sekoita seesami- ja nigellasiemenet ja ravistele niitä vuoassa, niin että ne tarttuvat reunoihin. Kaada kukkakaalisekoitus vuokaan ja asettele sipulirenkaat päälle. Paista uunin keskiosassa 45 minuuttia, kunnes kakku on kullanruskea ja hyytynyt. Kokeile veitsellä tai tikulla. Ota pois uunista ja anna levätä ainakin 20 minuuttia. Tarjoile haaleana.

Kommentti: Mielestäni kakku on parempi kylmänä. Silloin kaikki maut tulevat hienosti esille. Tomaattisalaatti (esim. Ottolenghin tomaatti- ja granaattiomenasalaatti) sopii lisukkeeksi. Parman kinkku tai kylmäsavulohi ovat myös hyviä lisukkeita. Ja tietysti lasillinen hyvää punaviiniä jos haluaa.







Pari muuta kukkakaalireseptiä blogista:



Tomi Björckin grillattu misolohi

perjantai 25. elokuuta 2017


Tämä Tomin lohi yllätti todellakin sekä maultaan että helppoudellaan. Pelkäsin, että kaikki marinadi tarttuisi grilliritilään. Aika hyvin kuitenkin meni, vaikka en totellut ohjetta, vaan laitoin kokonaisen fileen grilliin. Kääntämisvaiheessa oli kuitenkin pakko leikata se paloiksi. Siksi se on hieman kärsineen näköinen. Ehkä olisi kannattanut laittaa halsteriin. 

Ainekset:
600 g lohifileetä

Marinadi:
3 rkl misotahnaa
2 rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl valkoviiniä
1 rkl mirinkastiketta
2 tl hunajaa

1. Leikkaa lohifilee neljään osaan.

2. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Laita lohipalat vuokaan ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua puoli tuntia.

3. Laita lohipalat grilliin tai pannuun nahkapuoli alaspäin ja grillaa noin 3 minuuttia. Käännä ja grillaa myös toiselta puolelta noin 3 minuuttia. 




Tämä Torresin Viña Esmeralda kuuluu valkoviinisuosikkeihini. Se on puolikuiva mutta enemmän kuivaan suuntaan. Sopivasti hedelmäinen. Mielestäni se sopii mainiosti kaikkien aasialaisvivahteisien ruokien seuraksi. Lohen lisukkeeksi meillä oli kesäkurpitsagratiini edellisestä postauksesta. Mainio yhdistelmä!

Nopea gratiini kesäkurpitsasta, sipulista ja juustosta

keskiviikko 23. elokuuta 2017


Maailman halvin, helpoin, nopein ja maukkain gratiini kesäkurpitsasta...en kai liioitellut hirveästi. Mutta tämä gratiini on todellinen ässä ja sen lisäksi se sopii melkein ruuan kuin ruuan lisukkeeksi. Eli jos olet hukkumaisillasi kesäkurpitsavuoreen, niin testaa tätä reseptiä ja kerro sitten minulle mitä mieltä olit. Paistettuja sieniäkin voit laittaa mukaan täytteeseen, jos sinulla on hyvät sieniapajat. Minulta ei tipu sienireseptejä tänä vuonna... ikävä kyllä saaristossa ei ole satanut tarpeeksi. Mutta löytyyhän niitä kuivattuja komerosta onnekseni!

Ainekset neljälle annokselle.
3-4 kesäkurpitsaa, raastettuina kuorineen
3 sipulia, pilkottuina
100 g raastettua juustoa (väkevä, mieluiten gruyère)
2 kananmunaa
2 rkl crème fraîchea
1 rkl voita
suolaa
mustapippuria

1. Kuullota sipuli voissa. Purista raastetuista kesäkurpitsoista nestettä pois niin paljon kuin mahdollista ennen kuin sekoitat ne kuullotetun sipulin joukkoon.
2. Sekoita raastettu juusto, munat, crème fraîche, suola ja pippuri. Mausta kunnolla.
3. Kaada sipuli-kesäkurpitsasekoitus voideltuun uunivuokaan ja levitä kastike päälle. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.







Terveellisempiä pizzojako?

maanantai 21. elokuuta 2017


Maalaisbistrossa syömme pizzaa aika harvoin. Silloin teen kikhernejauhoista pohjan ja se toimii hyvin. Proteiinin ja kuidun lisäksi kikhernejauho sisältää runsaasti kaliumia ja magnesiumia sekä on hyvä kalsiumin lähde. Ja antaa miellyttävän ja pitkäaikaisen kylläisyydentunteen. Resepti löytyy tästä 
http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/01/pizza-kikhernejauhoilla.html
Tällä kertaa tein kaksi pellillistä, siispä tuplasin reseptin määrät. Kikhernejauhoni pääsivät loppumaan, mutta korvasin puuttuvan osan 1,5 dl kvinoajauhoilla. Näytti toimivan hyvin . Käytin vihanneksia ja kasviksia omasta puutarhasta ja lisäsin vielä muita suosikkiaineksia. Grillasin kasvikset ensin.



Täyte 1:
pinaattia
avokadoa
herneitä
grillijuustoa
mustapippuria
chilisuolaa
Kiehautin nopeasti pinaatin ja grillasin juustosiivut.



Täyte 2:
pestoa porkkanan naateista http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/06/pesto-porkkanan-naateista-grillattuja.html
grillattuja porkkanoita
grillattuja bataattisiivuja
grillattua keltaista paprikaa
grillijuustoa
mustapippuria
yrttisuolaa

Täyte 3:
keitettyjä munia, hienonnettuina
anjovista
voi-öljysekoituksessa freesattua purjoa
mustapippuria
tilliä



Täyte 4:
lihajämiä
paistettuja sieniä
grillattua kesäkurpitsaa
herneitä
grillijuustoa
chilimajoa
mustapippuria
yrttisuolaa

Paista ensin pohjia 225 asteessa 10 minuuttia. Laita sen jälkeen täytteet. Vielä noin kymmeneksi minuutiksi uuniin. Leikkaa sopiviksi paloiksi ja nauti (terveellisistä?) pizzoista!











Itsekasvatettuja pimientos de padrón - täytettyinä

lauantai 19. elokuuta 2017

Siis nämä omat pimientos de padrón- paprikat ovat tuhat kertaa parempia kuin kaupasta ostetut. Yhdestätoista kolme kappaletta oli niin sanotusti picante, eli väkevän makuisia. Olen ostanut ties kuinka monta pussillista, mutten koskaan ole onnistunut saamaan näin monta väkevää. Sanotaan että joka kymmenes padrón on tosi väkevä (chilimäinen), tiedät vasta ensimmäisen puraisun jälkeen onko se mieto, väkevä vai polttava. Leikkasin ne kahtia niin pitkälle että sain täytteen mahtumaan, suljin ne ja laitoin uuniin hetkeksi. Olivat järkyttävän hyviä snackseina ennen päivällistä.

Täytteeseen sekoitin pehmeää vuohenjuustoa, hienonnettua punasipulia, asanimaustetta (muukin käy) ja suolaa. Täytin padrónit ja laitoin 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Otin pois uunista kun olivat tummuneet ja pinta oli vähän ryppyyntynyt. Sitten popsittiin! 


Paprikat viihtyvät todella mainiosti kasvihuoneessa tänä vuonna. Tämä on ensimmäinen kerta kun kasvattaminen on onnistunut.




Tartari - parmankinkku, meloni, tomaatti

perjantai 18. elokuuta 2017


Nopeatekoinen suolainen kaveri viime postauksen gaspacholle. Ne täydentävät toisiaan sataprosenttisesti.


Ainekset 4-6 hengelle:
200 g parmankinkkua tai vastaavaa
3 isoa tomaattia
1 pieni sipuli
ruohosipulia
suolaa
mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa/balsamicoa
1/4 keltaista/oranssinväristä melonia

Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi ja tomaatit pieniin kuutioihin. Valuta tomaattikuutioita. Hienonna sipuli. Sekoita kinkku, tomaattikuutiot, sipuli ja silputtu ruohosipuli. Suolaa ja pippuroi. Lisää oliiviöljy ja viinietikka ja sekoita. Säilytä jääkaapissa kunnes on aika viedä tartarit tarjolle. Annostele suoraan lautasille käyttäen pientä rengasta. Leikkaa hyvin ohuita melonisiivuja koristeluun.

Kommentti: Tämä resepti tulee ranskalaisesta blogista. Laitan seuraavalla kerralla hiukan melonikuutioitakin tartariin. Luulen, että siitä tulisi vielä parempi niin. Mutta silloin tartaria ei saa jättää jääkaappiin kovin kauan, koska siitä voi tulla vetistä. 




Gaspacho - meloni, kookos, lime

keskiviikko 16. elokuuta 2017


Haluaisitko yllättää vieraasi hiukan erilaisella gaspacholla? Löysin tämän reseptin ranskalaisesta ruokablogista ja tunsin heti että tätä täytyy tehdä! Ja kaiken lisäksi minulla oli kellari täynnä kaikenlaisia meloneja, joita olin hamstrannut kokeilemistarkoituksessa. Tämä gaspacho on nopea ja helppo, koska blenderi tekee kaiken työn. Säästin osan gaspachosta jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta tekstuuri ja maku eivät ikävä kyllä tykänneet siitä. Tarjoile siis gaspacho heti freessinä blenderistä  niin maut ovat parhaimmillaan!

Kuuteen alkuruokalasilliseen tarvitset:
1 pieni meloni, vesimeloni ei käy tähän
1 pieni sipuli
1/2 valkosipulin kynsi
250 g kookosmaitoa
2 limeä, mehu ja raastettu kuori
suolaa, pippuria, mietoa chilipulveria

Raasta limen kuori ja purista mehu. Leikkaa meloni ja sipuli paloiksi. Raasta valkosipuli. Laita kaikki ainekset blenderiin ja surauta noin minuutin verran kiihtyvällä nopeudella, kunnes tekstuurista tulee sileä ja moussemainen. Tarjoile heti ja koristele limen raastetulla kuoreella. 

Kommentti: Melonin liha saa mielellään olla kylmää. Käytin kahta eri  vaaleata melonilajiketta. Jos  haluat keltaisemman gaspachon, niin valitset oranssinvärisen melonin. Kookosmaitokin saa olla kylmää, niin saat viileän ja freesin gaspachon. Maut todella istuivat tässä aivan ihanassa pienessä gaspachoaperitiivissä.


Mustekala korealaisessa kastikkeessa

sunnuntai 13. elokuuta 2017


Korealaista baariruokaa: grillattuja mustekalaputkiloita, jotka kiiltävän, mehukkaan ja voimakkaan kastikkeen kera laitetaan keskelle pöytää. Sieltä koko baariseurue voi popsia herkullisia renkaita suuhunsa. En ole käynyt Koreassa, mutta idea tähän reseptiin tulee Maangchi-blogista.

https://www.maangchi.com/recipe/ojingeo-tonggui

Hän kyllä käytti kokonaisia mustekaloja ja silloin joutuu tietysti perkaamaan ja putsaamaan ne ensiksi. (Selkeitä kuvia prosessista hänen postauksessaan.) Se on hieman aikaavievää, mutta ei laisinkaan vaikeata. Nyt käytin valmiita pakastettuja mustekalaputkiloita (vatsapusseja itse asiassa), koska olin mukavuudenhaluinen. Makuelämys oli fantastinen - kastike oli täysi kymppi!

Ainekset:
noin 700-800 g isoja pakastettuja mustekalaputkiloita (löytyy aasialaisista kaupoista edulliseen hintaan)
2 hienonnettua valkosipulin kynttä
1/2-1 tl raastettua inkivääriä
3 rkl gochujangtahnaa (löytyy aasialaisista kaupoista ja muistakin)
3 rkl hunajaa
1tl soijaa
1-2 tl seesamiöljyä
1-2 tl seesaminsiemeniä
2 kevätsipulia renkaina
öljyä

1. Sulata mustekalarenkaat. Kuivaa tuubit kunnolla. Laita syömäpuikko mustekalojen molempien sivujen alle kun leikkaat 1 cmn viiltoja tuubin päällimmäiseen osaan. Sillä tavalla alapuoli säilyy ehjänä.

2. Tee kastike: Sekoita valkosipuli, inkivääri, gochujang, hunaja ja soija kulhossa. Sekoita hyvin, kunnes se on kermainen ja pehmeä.

3. Grillaa mustekalat grillipannulla keskilämmöllä pienessä öljytilkassa. Ensin viillelty puoli ylöspäin minuutin verran, kunnes alapuoli vaikuttaa jämäkältä ja läpikuultavalta. Käännä mustekalat ja sivele niitä kastikkeella ja grillaa noin 2 minuuttia. Jos putkilot käpristyvät, niin suorista ne pihtien avulla. Käännä taas ja sivele kastikkeella. Grillaa minuutin verran, kunnes kastike haihtuu hieman ja mustekalat ovat punaisia (kastikkeesta) ja kiiltäviä. Älä grillaa liikaa, sillä silloin mustekaloista tulee sitkeitä.

4. Nosta mustekalat pois pannusta ja siirrä isolle vadille, jonka olet peittänyt rucolalla tai salaatilla (suosittelen rucolaa). Koristele vihreillä sipulirenkailla ja lorauta päälle seesamiöljyä. Viimeistele seesaminsiemenillä.

5. Leikkaa tuubit renkaiksi sakseilla ja tarjoile viipymättä. Heti syömään!