Riimisuolatttu siika & juuripersiljapyree

sunnuntai 23. huhtikuuta 2017



Kun meillä on siikaonnea, tulee saalis yleensä graavattua. Viimeksi päätin kuitenkin riimisuolata siian ensin ja sitten paistaa sen voissa. Olipa todella hyvä päätös: riimisuolaaminen takaa läpisuolattuja  ja mehukkaita fileitä. Siika jää yleensä aika kuivaksi paistaessa, mutta tällä menetelmällä sain mehukkaita ja sopivasti suolaisia fileitä. Tein lisukkeeksi juuripersiljapyreen  ja ruskistetun voimajoneesin. Ja uunipellillisen parsaa misovoilla. Sataprosenttisesti onnistunut päivällinen, jos minulta kysyt! Tässä lenkki toiseen mehukkaaseen valmistustapaan:
http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/12/kala-suolakuoressa.html

Jos on pikkutarkka niin poistaa fileistä kaikki pikkuruodot pinseteillä. Minä en ole, mutta onneksi mieheni on.


Ainekset riimisuolaukseen:
2 isoa siikafilettä
1/2 dl suolaa
1 litra vettä
1 rosmariinin oksa
1 laakerinlehti
hiukan viipaloitua sipulia

Liota suola kylmään veteen ja lisää rosmariini, laakerinlehti, sipuli ja kalafileet. Anna olla liemessä noin 15 minuuttia. Pyyhi fileet kunnolla kuiviksi ja paista ruskistetussa voissa. Nahkapuoli ensin kunnes fileet muuttuvat pikku hiljaa valkoisiksi reunoista lähtien ja nahka on kivan värinen. Käännä fileet ja anna paistua vielä muutama minuutti. Muutama kierros valkopippurimyllystä lopuksi. Suolaa ei tarvitse enää lisätä suolaliemen ansiosta.

Ruskistettu voimajoneesi:
1 keltuainen
60 g voita
hiukan sitruunamehua
suolaa
valkopippuria

Ruskista voi varovasti kunnes se saa hyvän värin. Se vie muutaman minuutin. Vahdi vieressä koko ajan, koska voi palaa silmänräpäyksessä. Anna jäähtyä. Vispaa keltuainen ja lisää ruskistettu voi pisara kerrallaan. Käytä sähkövatkainta ja vatkaa koko ajan kunnes voi loppuu ja koostumus näyttää hyvältä. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla.

Juuripersiljapyreeresepti löytyi Arlan sivuilta:
500 g juuripersiljaa/persiljanjuuria
2 pientä jauhoista perunaa, noin 120 g
2 dl crème fraîchea
1/2 dl silputtua tuoretta persiljaa
1/2 tl suolaa
1 maustemitta valkopippuria

Kuori juuripersiljat ja perunat. Paloittele ja keitä kypsiksi, noin 10 minuuttia. Kaada keitinvesi pois tai säästä johonkin keittoon. Aja sauvasekoittimella sileäksi pyreeksi crème fraîchen kanssa. Lisää persilja ja mausta suolalla ja pippurilla.

Parsa tuli kypsäksi uunissa (175 astetta) kymmenessä minuutissa. Uunista tullessaan voitelin parsat misorucolaversovoilla.

Juomamme Champagne tulee pieneltä viinitilalta Ranskassa, joten sitä ei löydy Alkosta.

Kommentti: Tämä tapa valmistaa siikaa tulee olemaan vakio Maalaisbistron keittiössä tulevaisuudessa. Testiin menevät kaikenlaiset kalat seuraavaksi. Tiesin kokemuksesta että riistasta tulee tosi herkullista näin. Ruskistettu voimajoneesi on helppo tehdä ja sopi hyvin siian kanssa. Ja pyreessä oli sopiva yhdistelmä pehmeyttä ja hapokkuutta. Voit käyttää palsternakkaa juuripersiljan sijaan.



Paljon onnea kalastukseen!


2 kommenttia:

  1. Ihanat apajat sulla!
    Laitako mulle yhteystiedot nannarintala(@) yahoo.com. Oot voittanu Andalusian Auringossa kirjan aikapäiviä sitten, mutta en pääse sun sähköpostilinkistä etiäpäin tällä koneella ja et oo varmaan sitten huomannut FB kautta laittamaani viestiä. Mutta kirja olis tulossa, Onnea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna! Olenkin joka päivä odotttanut sitä ihanaa kirjaa. Laitan kohta sulle yhteystiedot.

      Poista