KARHUNVATUKOITA - TUMMIA KAUNOTTARIA

sunnuntai 11. syyskuuta 2016


Mieheni hankki pari karhunvatukkapensasta vuosia sitten koska hän rakastaa näitä tummia kaunottaria(hm...) Hän istutti ne ladon taakse nokkosten sekaan ja siellä ne viihtyvät, säteilevät ja lisääntyvät hurjaa vauhtia! Tänä vuonna sato on ollut huima, olen kerännyt ainakin 15 litraa ja tällä lämpimällä syyssäällä satokausi sen kun jatkuu. Ongelmana on että pakastimet alkavat olemaan täynnä kaikista pavuista ja marjoista, joten täytyy keksiä muita keinoja säilöä niitä. Tietysti syömme niitä tuoreina (koirakin tykkää)  niin paljon kuin vatsaan mahtuu: jugurtin ja puuron päällä ne ovat mainio ravintolisä ja niin makeita ja hyviä. Mielestäni pakastetut menettävät osan makeudestaan.



Mainiosta pikku kirjasta "Mat som håller dig ung" (Sarah Merson) olen lainannut seuraavat tiedot:
1) yksi suurimmista rasvattomista E-vitamiini lähteistä
2) tämä edesauttaa neutralisoimaan vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat sydänsairauksia ja ihon ennenaikaista vanhenemista
3) luonnollinen salisylaatti-lähde; aspirinin tehoaine joka auttaa torjumaan infektioita
4) eräät tutkimukset ovat näyttäneet toteen  että salisylaatilla myös on anti-karsinogeenejä vaikutuksia
5) ravintolisät: C- ja E-vitamini, foolihappoa, mangania, salisylaattia, flavonoideja


PIKAROMTOPF KARHUNVATUKOISTA
4 dl sokeria (laitoin 3 dl)
1/2 dl vettä
1/2 sitruuna, lohkoina
1 1/2 dl rommia(halvempi käy hyvin)
2 kanelitankoa
1 vaniljatanko, puolitettu
1 tlk kardemumman siemeniä, murskattuina
1 litra karhunvatukoita

Tarjoiluun:
kermavaahtoa
parapähkinöitä, paistettuja sokerissa

Keitä sokeri, vesi, sitruunalohkot, rommi ja mausteet 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Lisää karhunvatukat kylmään liemeen. Anna seistä vuorokauden tai pari. Tarjoile liemineen, mielellä kevyesti vispatun kerman tai hyvän vaniljajäätelön kanssa. Paista parapähkinät sokerin kera kuivalla pannulla.
Resepti on Fredrik Erikssonin käsialaa(Långbro värdshusin ravintoloitsija)
Kommentini: Todella loistava jälkiruoka jossa mausteet ja rommi  saavat aikaan ihanan makusensaation parapähkinöitten kera! Ja kaiken lisäksi valtavan kaunis!



KARHUNVATUKKAMARMELADI
(vähäsokerinen) n.7 dl valmista marmeladia
500 g tuoreita tai pakastettuja karhunvatukoita
250 g hillosokeria
1 sitruuna
1 vaniljatanko(tai vaniljpulveria)

Puhdista marjat. Huuhtele sitruuna ja raasta uloin kuorikerros. Purista muutama lusikallinen sitruunamehua(yksi riittää). Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä 10 minuuttia(poista vaahto pinnasta). Murskaa marjoja hiukan. Laita marmeladi puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä viileässä.
Kommenttini: Maut tasaantuvat muutaman päivän kuluttua joten kannatta odottaa! Jos pidät makeasta niin lisää sokerimäärä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti