Rakastan kaikkia tuoreita yrttejä ja salvia on minulle erityisen rakas. Kesällä se kasvaa isoksi ulkosalla esimerkiksi isossa yrttilaatikossa. Talvisin se viihtyy hyvin sisällä kasvilampun alla. Salvia on monivuotinen ja on hyvin kestänyt talvehtimista puutarhassa, mutta kolmen vuoden kasvamisen jälkeen se on pikku hiljaa uupunut. Maku on intensiivinen ja raa'at lehdet eivät maistu herkullisilta, mutta pestossa, padoissa ja saltimbocassa salvian maku saa aivan uuden ihanan voimakkaan ulottuvuuden. Ellet aikaisemmin ole fritannut salviaa, niin kokeile ja nauti sitten salvian lehtiä pastan, risoton, paistetun kalan, lihan tai linnun kanssa. Taivaallista! Salvian syötävät kukat ovat kauniin sinililahtavia.
Salviapestolohen ohje tulee Ulrika Davidssonin kirjasta "Ulrikas bästa GI-mat".
Salviapestoon tarvitset:
1 ruukku tuoretta salviaa (tai enemmän)
1 dl kurpitsansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
1 1/2 dl raastettua tuoretta parmesanijuustoa
noin 1 dl oliiviöljyä
puolen sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
Laita kaikki kuivat ainekset blenderiin ja surauta nopeasti sileäksi. Lisää oliiviöljyä, sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla.
Loheen (4 annosta):
600 g lohifilettä
suolaa
mustapippuria
Lämmitä uuni 150 asteeseen. Leikkaa lohi neljään palaan ja siirrä palat uunivuokaan. Lisää suolaa ja pippuria.
Levitä pestoa lohipaloille ja laita vuoka uuniin noin 20 minuutiksi.
Tarjoile esimerkiksi tämän suussasulavan linssimuhennoksen tai keitetyn sitruunaisen kvinoan, avokadon ja salaatin kanssa.
Tähän alle olen linkittänyt muita kokeilemisen arvoisia salviareseptejä:
Maalaisbistro: Bataattignocchit ruskistetulla salviavoilla + viinivinkki (forrecuisine.blogspot.com)
NAUTINNOLLISTA VIIKONLOPPUA JA VALENTINUKSEN PÄIVÄÄ!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti