Riistapullat lehtikaalikermalla ja viinimarjoilla (Myllymäki)

torstai 21. tammikuuta 2021

 

Riistaliha ei ole kovin rasvaista, joten kannattaa sekoittaa pienen määrän possua riistan joukkoon, jotta saat mehukkaat lihapullat. Käytin peuranlihaa tällä kertaa ja lisäsin myös timjamia, sinappia ja katajanmarjoja taikinaan. Lehtikaalikerma toimi herkullisena kastikkeena. Puolukoiden sijaan Myllymäki lisäsi survottuja mustia viinimarjoja; se vasta oli piste i:n päälle. Ohje löytyy Myllymäen erinomaisesta viimeisestä keittokirjasta "Myllymäkis menyer". 

Ainekset neljälle:
Riistapullat:
400 g jauhettua riistaa (käytin peuraa)
100 g porsaan jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 1/2 dl kermamaitoa (3/4 dl punaista maitoa + 3/4 dl kuohukermaa)
1 hienonnettu keltasipuli
1 kananmuna
1 tl kuivattua timjamia
1 tl sinappia
1 tl murskattuja katajanmarjoja
1-2 tl suolaa
voita paistamiseen


Mustaviinimarjasurvos:
1 dl mustia viinimarjoja (otin hieman enemmän)
1 rkl hienoa sokeria

Lehtikaalikerma:
8 dl revittyä lehtikaalia
4 rkl siirappia
4 dl kuohukermaa
voita paistamiseen
suolaa




1. Sekoita viinimarjat ja sokeri, jätä mehustumaan. Sekoita pari kertaa, niin että sokeri sulaa.

2. Riistapullat: Laita korppujauho turpoamaan kermamaitoon. Freesaa sipuli voissa ja anna jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset kunnolla ja muotoile lihapullia taikinasta. Paista heti voissa paistinpannulla tai laita uunipellille ja paista uunissa: 150 astetta kiertoilmalla noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

3. Lehtikaalikerma: Sulata hieman voita leveäreunaisessa kasarissa, lisää lehtikaali ja ruskista nopeasti kovalla lämmöllä. Lisää siirappi ja paista vielä minuutti. Lisää kerma ja keitä nopeasti kokoon. Mausta suolalla.

4. Laita riistapullat kaalikermaan niin että ne peittyvät kokonaan kastikkeella. Annostele lautasille ja koristele viinimarjoilla. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunapyreen kanssa.







Joku voi ajatella, että niinkin hienosta raaka-aineesta kuin riistasta pitäisi valmistaa jotain monimutkaisempaa. Tällainen klassikko on kuitenkin aina superherkullinen ja lehtikaalikerma nostaa ja täydentää makuja. Survotut mustat viinimarjat tuovat modernin tuulahduksen cumberland-kastikkeesta ja tekevät klassikosta uudenlaisen ja jännittävällä tavalla hienostuneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti