Musta juusto on nimeltään TuhkaHeidi, pehmeä hiilipintainen valkohomejuusto. Alhaalla vasemmalle oleva juusto on Edel Appenzell, pitkään kypsytetty juusto Sveitsistä. Kolmas juusto on Rote Hexe, myös pitkään kypsytetty voimakas juusto. Kuvan keskellä oma marmeladini päärynöistä ja saksanpähkinöistä; paras valinta juustojen seuraksi.
Kuvan italialainen punaviini oli täydellinen osuma juustoille. Myös sisilialainen valkoviini Crudo, joka on raikas puolikuiva valkoviini sopi hyvin kaikkien juustojen kanssa. Riesling on sekin juustojen hyvä kaveri.
Saanko esitellä: Peter Dörig, juustomestari toisessa polvessa. Hän on lähtöisin Sveitsistä ja päätyi monien seikkailujen kautta lopullisesti Suomeen. Häijään markkinoilla hän tapasi tulevan vaimonsa Jennin ja päätti perustaa juustolan Selkeen kartanolle. Nyt Herkkujuustola on perheyritys, jossa myös perheen neljä tytärtä ahertavat silloin tällöin. Peterin ja Herkkujuustolan mielenkiintoinen tarina löytyy täältä www.herkkujuustola.fi. Sieltä löytyy tietoa juustoista, juustojen valmistuksesta, ajankohtaisista tapahtumista, jälleenmyyjistä ja aukioloista. Ravintolassa voi nauttia lounasta ja päivällistä, menut löytyvät myös heidän nettisivuiltaan.
Suomen juustonvalmistuksen käynnistivät sveitsiläiset juustomestarit, jotka tulivat sankoin joukoin Suomen kartanomeijereihin 1800-luvun loppupuolella. He käynnistivät muun muassa vaikean emmentalerjuuston valmistuksen Suomessa. Peter Dörig on uuden aallon sveitsiläinen juustomestari, joka on muinaisten maanmiestensä jalanjäljillä: hän tekee maukkaita juustoja jälleen käsityönä paikallisista raaka-aineista. Tämä on aina huikea makuelämys meille, jotka olemme valitettavan tottuneita teollisesti valmistettuihin juustoihin.
Metsuri on Herkkujuustolan suosituin juusto. Se on punahomejuusto mäntyviilussa, joka sopii sellaisenaan juustotarjottimelle. Kun laitat Metsuria 200n asteiseen uuniin 20 minuutiksi, saat ihanan fonduen, johon voit dipata leipää, (uunipaahdettuja) kasviksia tai perunaa. Resepti löytyy täältä www.herkkujuustola.fi/reseptit. Löytyy myös ravintolan listalta.
Paikan päällä voi tilata erilaisia juustotarjottimia. Kuvassa makea versio marengilla, suklaalla, hedelmillä ja kirsikkahillolla.
Voi hemputti, me ajettiin tuosta ohi pari kertaa tänä vuonna, enkä tiennyt mikä ihanuus tuo onkaan! Nyt kyllä kirjoitan muistiin "muista käydä"-listalleni. Ihana muuten tuo postauksen avauskuva!
VastaaPoistaKiitos Sari! On kyllä mielenkiintoinen paikka: käsityönä tehtyjä maukkaita juustoja ja aivan ihastuttava omistaja/juustomestari Peter. Luithan hänen tarinansa netistä?
Poista