Karamellisoitu kesäkurpitsapaistos & uunipaahdettu tomaattisalaatti

sunnuntai 2. elokuuta 2020



Ei kyllä uskoisi että kesäkurpitsa on pääraaka-aineena tässä suussa sulavassa piirakassa. Se johtuu varmaan pitkästä 20 minuutin karamellisoinnista sipulin, valkosipulin ja sitruunan kanssa. Kesäkurpitsasta syntyy jotain todella maukasta. Sen jälkeen tämä massa kaadetaan taikinapohjan päälle ja paistetaan uunissa. Piirakka upposi nälkäisiin suihin ennätysajassa viimekertaisella brunssilla. Resepti löytyi Marie Claire: Cuisine et Vins -sivustolta.

Ainekset yhteen piirakkaan:
1 pkt/rulla voitaikinaa
3-4 keskikokoista kesäkurpitsaa
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
1 säilötty suolattu sitruuna (löytyy kaupastakin)
75 g raastettua parmesaania
1 rkl timjamia (käytin aika paljon tuoretta)
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl kermaa
suolaa
mustapippuria

1. Pese ja kuivaa kesäkurpitsat. Leikkaa ne kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Hienonna sitruuna niin pieneksi kuin mahdollista. Älä käytä kuorta.

2. Kuumenna öljy paistinpannussa/kasarissa. Anna sipulin ja valkosipulin sulaa siinä ja lisää sitten kesäkurpitsakuutiot, sitruuna, suola ja pippuri. Sekoita 5 minuutin ajan keskilämmöllä, vähennä sitten lämpöä ja anna karamellisoitua noin 20 minuuttia, välillä sekoittaen.

3. Lisää kerma ja parmesaani. Sekoita ja anna kiehua vielä 10 minuuttia kunnes kaikki neste on haihtunut.

4. Lämmitä uuni 210 asteeseen. Vuoraa piirakkavuoka kylmällä taikinalla.

5. Kaada vuokaan kesäkurpitsamassa, lisää timjamia päälle ja paista noin 25 minuuttia. Tarjoile paistosta  kylmänä ... näin se maistuu paremmalta.







Piirakan kanssa samalla vadilla oli tarjolla tomaatti-mozzarellasalaatti. Olin paahtanut ensin tomaatit uunissa ja sitten sekoittanut mukaan mozzarellapalloja ja yrttejä. Ellet jo ole tehnyt uunipaahdettuja tomaatteja niin hopihopi niitä tekemään. Tomaattien makeus saa aivan uuden ulottuvuuden tällä keinolla.

Uunipaahdettu tomaattisalaatti:
750 g cocktailtomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
1-2 tl sormisuolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
250 g minimozzarellapalloja (Lidlin ovat hyviä)
tuoretta basilikaa

1. Lämmitä uuni 125 asteeseen.

2.. Laita tomaatit uunipellille. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta sormisuolalla, pippurilla ja timjamilla.

3. Paahda tomaatteja uunin keskitasolla runsas tunti.

4. Ota ne uunista ja anna jäähtyä. Siirrä varovasti tomaatit isolle vadille ja laita mukaan mozzarellaa, basilikaa ja timjamia.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti