Kanaa ja couscousia marokkolaisittain

keskiviikko 6. marraskuuta 2019



Oletko tottunut käyttämään couscousia/kuskusia ruoanlaitossa? Itse olen vasta viime aikana oppinut käyttämään näitä pieniä durumvehnäjauhoista tehtyjä ryynejä, vaikka niitä on pitkään ollut kuivakaappini perukoilla. Vasta Marrakeshin-vierailun jälkeen päätin korjata tämän epäkohdan, koska kauniit ryynit sopivat moneen ruokaan. Niillä voi korvata perunan, pastan ja riisin tai niitä voi käyttää pohjana ruokaisassa salaatissa.
Idea tähän kanacouscousiin tulee www.rosaviinijaruoka.fi -sivustosta. Muutin reseptiä hieman, laitoin mm. kanan rintapalat uuniin liemen kanssa. Ihana mausteseos ras el hanout on tämän reseptin pääosassa. Kylmänä värikäs kanacouscous sopii vaikka kesän noutopöytään. Täältä löydät alkuperäisohjeen viinivinkkeineen.




Ainekset neljälle:

4 kpl kanankoipea/3 isoa kananrintaa
1 rkl oliiviöljyä
5 g = noin ruokalusikallinen ras el hanout-mausteseosta
5 dl kasvislientä, johon on lisätty 2 tähtianista/3 mausteneilikkaa, 2 laakerinlehteä, 1 g sahramia

500 g couscousia
tuoretta persiljaa
vihreitä oliiveja
(granaattiomenan siemeniä) 

1. Kiehauta kasvisliemi tähtianisten/mausteneilikoiden, laakerinlehtien ja sahramin kanssa. Anna kiehua noin 5 minuuttia.

2. Pyyhi kananpalaset talouspaperilla ja hieraise pintaan ras el hanout-mausteseos. Ole huolellinen, koska se sisältää kurkumaa, joka voi jättää rumia tahroja. Aseta palat öljyttyyn uunivuokaan.

3. Kaada kasvisliemi mausteineen palojen päälle niin että ne peittyvät. Laita uunivuoka 180 asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi, kunnes kana on kypsä.





4. Sillä aikaa, kun kananpalat kypsyvät, valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä kasvislientä veden sijaan, jotta maku tiivistyy. Sekoita valmis couscous haarukalla kuohkeaksi.

5. Revi kypsien kanankoipien lihat irti luista haarukan avulla ja sekoita valmiin couscousin joukkoon. Jos käytät kananrintoja kuten minä tein, niin paloittele ne sopiviksi paloiksi. Lisäsin mukaan hieman lientä, jossa kana oli kypsynyt.





6. Sekoitin myös couscousiin kaksi lohkoa säilöttyä sitruunaa, leikattuina pieniksi paloiksi (tekivät todella terää) ja hieman granaattiomenan siemeniä. Lisää viimeiseksi hienonnettua persiljaa ja oliiveja ja tarjoile sitruunalohkojen kera.








Jos satut tykkäämään ras el hanout-mausteesta kannaattaa testata näitä kahta suosikkiani:



2 kommenttia:

  1. Mä opin couscousin joku kesä grilliruuan lisukkeeksi ja sittenmin olen ottanut myös "talvikäyttöön".

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä nopsa lisuke, ei voi muuta sanoa. Ja kivannäköinen ja -tuntuinen suussa.

    VastaaPoista