Juuresmureke, peuran filee & salviavoikastike

keskiviikko 9. lokakuuta 2019



Täydellinen syksyinen sieni- ja juuresmureke saa niskaansa hieman salviavoita. Siinä vasta oiva makupari. Jos löytyy riistaa jossain muodossa pakastimesta tai jääkaapista, kannattaa antaa sen täydentää tätä syksyistä juhlaruokaa. Samalla kertaa maukasta ja terveellistä … salviavoista voi toki vähän nipistää!
Juuresmurekeresepti löytyy Rosa Viini ja Ruoka -sivustolta. Vaihdoin niiden käyttämä savutomaattivoi salviavoikastikkeeseen. Muistattehan että www.rosaviinijaruoka.fi antaa myös jokaiselle reseptille viinisuosituksen.



Ainekset juuresmurekkeeseen:

200 g tatteja tai muita metsäsieniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kaurahiutaleita
1 purkki kypsiä kikherneitä
1 purkki valkopapuja
1 porkkana
1 punajuuri
1 sipuli
suolaa
mustapippuria

1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa leipävuoka leivinpaperilla valmiiksi.

2. Puhdista sienet ja leikkaa neljään osaan. Siirrä sienilohkot tehosekoittimeen siementen ja kaurahiutaleiden kanssa. Aja tasaiseksi massaksi. 

3. Valuta ja huuhdo kikherneet ja valkopavut siivilässä juoksevalla vedellä. Lisää molemmat tehosekoittimeen sieniseoksen joukkoon ja aja karkeaksi massaksi. Kaada murekemassa taikinkulhoon.

4. Kuori ja raasta juurekset. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita sipuli ja juuresraasteet mureketaikinan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada valmis taikina vuorattuun leipävuokaan. Paista mureketta uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Peitä vuoka foliolla ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia lisää.

5. Tarjoile paistettujen sienien, yrttien ja salviavoikastikkeen kanssa. Kannattaa myös testata alkuperäisen reseptin savutomaattivoita.



Salviavoi:

iso kourallinen salvian lehtiä, pilkottuina
hieman tuoretta timjamia
hieman raastettua sitruunankuorta
iso raastettu valkosipulinkynsi
noin 100 g voita
hieman oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

 Sulata voi kattilassa. Lisää salvia, timjami ja valkosipuli ja freesaa voissa miedolla lämmöllä pari minuuttia. Mausta sitruunankuoreella, öljyllä, suolalla ja pippurilla. Kaada voi kastikekannuun ja tarjoile juuresmurekkeen ja peuran kanssa.




Paistettu peuran ulkofilee:

Suolaa ja pippuroi huoneenlämpöinen filee hyvissä ajoin. Paista se voi-öljyseoksessa muutaman timjaminoksan kanssa, mieluiten valurautapannussa. Käännä usein ja valele voilla kunnes pinta on aika tumma väriltään. Laita uuniin (150 astetta) kunnes fileen sisälämpötila on 53-55 astetta. Ota pois uunista ja anna fileen levätä 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Makeankirpeä luumuchutney sopii erinomaisesti kaikkeen riistaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti