Hienostunut sienikeitto ja juustoleivät

perjantai 4. lokakuuta 2019



Etkö tiedä, mitä tekisit kaikilla keräämilläsi sienillä? Suosittelen lämpimästi tätä huikean maistuvaa sienikeittoa, jota voit tehdä sekasienistä tai pelkästään suppilovahveroista. Käytin itse sekasieniä tällä kertaa: herkkutatteja, voitatteja, mustia torvisieniä ja kantarellejä. Jos käytät punikkitatteja, niin muista niiden pidempi paistoaika (noin 20 minuuttia) välttääksesi vatsanväänteitä. Lisukkeeksi tein uunissa maukkaita juustoleipiä, mutta voit yhtä hyvin tarjoilla mitä tahansa tuoretta leipää sopan kanssa.
Reseptin alkuperä on Allt om Mat -lehdestä (2009).


Ainekset neljään isoon annokseen:

1 litra tuoreita, putsattuja sieniä
4 rkl voita
1 litra vihanneslientä kuutioista
0,5 dl kuivaa sherryä/Marsalaa
0,5 dl keltasipulia, hienonnettuna
0,5 dl porkkanaa, pienenpieninä kuutioina
0,5 tl timjamia
1 rkl tomaattipyrettä
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl crème fraîchea/kaurakermaa
0,5 tl suolaa
cayennepippuria oman maun mukaan





1. Paloittele tuoreet sienet pieniksi paloiksi. Laita sienet ja ruokalusikallisen voita kattilaan ja keitä kannen alla kunnes neste on irronnut sienistä. Poista kansi ja keitä kokoon, kunnes neste on imeytynyt takaisin sieniin. Näin mausta tulee voimakkaampi.

2. Kaada vihannesliemi ja viini sienien päälle ja keitä miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun valmistat vihannekset. Kuori ja pilko sipuli ja leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi.

3. Freesaa sipuli, porkkana ja timjami kolmessa ruokalusikallisessa voita toisessa kattilassa, ilman että ne saavat väriä. Lisää tomaattipyree, joka saa paistua mukana hetken ja lisää sitten vehnäjauhot sekoittaen. Paista vielä muutama minuutti kunnes kaikki on hyvin sekoitettu.

4. Lisää sieni- ja viinilientä vähitellen samalla sekoittaen. Lisää kerma ja anna keiton kiehua hiljaa 10-15 minuuttia. Mausta suolalla ja cayennepippurilla.




Juustoleipäset:

patonkia
valkosipulivoita
raastettua juustoa 
paprikapulveria

Uunilämpö 250 astetta.
 Leikkaa patonki sentin paksuiksi viipaleiksi ja levitä voita ja raastettua valkosipulia niiden päälle. Laita leivät pellille ja peitä ne juustolla. Sirottele päälle hieman paprikapulveria ja gratinoi leipäset uunin keskitasolla. Varo polttamasta niitä!

Hyvää ruokahalua!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti