Törkeän herkulliset punaviinipäärynät & punssikerma

perjantai 13. syyskuuta 2019Päärynätehtaassa on vilkasta aamusta iltaan. Harvemmin sato on ollut näin runsas: molemmat päärynäpuut notkuvat upeita päärynöitä. Kovat myrskytuulet ovat tosin pudottaneet ehkä kolmanneksen sadosta. Mutta ei hätää: peurat ja kauriit saavat herkkuruokaa viikonloppuna. 
Blogiarkistosta löytyy aikaisemmilta vuosilta useita päärynäreseptjä "päärynä"-etiketin alla. Kokeile niitä, jos sinäkin seisot päärynäkasan keskellä sormi suussa. Mm. päärynämarmeladi ja erilaisia päärynäherkkuja.
Tänäkin vuonna tein timjami- ja inkivääripäärynöitä pakkaseen viimevuotisella reseptillä. 
Sitten päivän päärynäreseptiin: keitin päärynät punaviinissä appelsiinisiivujen ja mausteiden kanssa ja tulos oli paras mahdollinen. Tarjoilin päärynöitä punssikerman kanssa jälkiruoaksi viidelle talkkoomiehelle, jotka olivat painaneet töitä koko päivän. Totesivat saaneensa harvemmin näin hyvää jälkkäriä. Aika huippu arvosana, vai mitä?Eilen tein tuplasatsin lientä ja keitin kolme satsia päärynöitä samassa liemessä. Pakastin päärynät liemineen pienissä rasioissa tulevia jälkkäreitä silmällä pitäen.
Ainekset yhteen satsiin punaviinipäärynöitä:

noin 8-12 kiinteää, ei liian kypsää päärynää, kuorittuna ja ilman siemenkotaa
7,5 dl (keskitäyteläistä) punaviiniä
200 g pölysokeria
1 rkl hunajaa
1 ekologinen viipaloitu appelsiini
1 vaniljatanko tai 1/2 rkl vaniljauutetta
4 kokonaista mustapippuria
1 tähtianis

 1. Valmista liemi: kiehauta punaviini appelsiinisiivujen, mausteiden, hunajan ja sokerin kanssa.
2. Lado varovasti kuoritut päärynät liemeen. Peitä ja anna poreilla kunnes päärynät tuntuvat kypsiltä, kun kokeilet veitsen kärjellä. Päärynöiden koosta riippuen siihen menee 10-20 minuuttia.
3. Nosta päärynät liemestä. Keitä liemi kokoon ilman kantta kunnes se sakenee hieman. Kaada liemi päärynöiden päälle. Voit hyvin antaa päärynöiden olla liemessä imemässä makua itseensä seuraavaan päivään.
4. Tarjoile jälkiruoka kylmänä punssikerman kanssa (vispikermaa, johon on lisätty tarpeeksi punssia).


Kiireen keskellä otetut valokuvat valmiista annoksista eivät oikein tee niille oikeutta.

Nauttikaa viikonlopusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti