Superhelpot kesäkurpitsapihvit, peuraconfit, sienikastike & viinivinkki

maanantai 26. elokuuta 2019



Viikonloppu oli nurkan takana ja piti suunnitella illallista kahdelle. Vilkaistuani pakastimeen päätin tehdä konfattua peuranjalkaa. Minulla ei ollut vielä suunnitelmia lisukkeiksi, mutta oli aikaa miettiä niitä, koska confit'n tekemiseen menisi 2-3 päivää. Odottamisen arvoista, koska harvoin saa niin pehmeää ja hyvänmakuista lihaa kuin tällä menetelmällä. Sienikastike valikoitui aika nopeasti peuran kaveriksi. Ja koska kesäkurpitsaa löytyy yllin kyllin tein myös herkullisia kesäkurpitsapihvejä riisijauhoilla lisukkeeksi. Arvatenkin siitä ex tempore juhla-illallisesta tuli muistamisen arvoinen.



Kesäkurpitsapihvit (6 kpl):
1 iso tai 2 pientä kesäkurpitsaa
1 rkl psylliumia
1/2 dl riisijauhoja
1 dl tilliä
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria

1. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi, ja purista käsien avulla ylimääräinen neste pois . Laita raaste kippoon ja sekoita siihen psylliumia, riisijauhoja, tilliä, suolaa, pippuria ja raastettua valkosipulia. Sekoita kunnolla kunnes saat kosteahkon taikinan.
2. Muotoile kuusi pihviä, 1/2-1 cm paksuja. Anna niiden levätä muutama minuutti lautasella. Paista niitä keskilämmöllä voissa/voi-öljyseoksessa noin kolme minuuttia/puoli, kunnes ne ovat kauniin värisiä.









Herkullinen sienikastike:
2 dl kuivattuja sieniä: herkkutatti ja mustatorvisieni
1 iso keltainen (kesä)sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
25 g voita
suolaa ja pippuria

2-3 dl punaviinilientä, kotitekoista tai ostettua/demi-glacea
1-2 dl sienilientä
2 tl chilisuolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
2 tl soijaa
noin 3 rkl Maizena suurustetta (ruskea)
noin 1,5 dl (kaura)kermaa

1. Laita kuivatut sienet likoamaan lämpimään veteen noin 10 minuutiksi. Pilko sipuli ja valkosipuli.
2. Paista liotetut sienet voissa ja lisää sipulit loppua kohden. Säästä sienien liotusvesi.
3. Kiehauta punaviini- ja sieniliemet ja lisää paistetut sienet. Mausta chilisuolalla, soijalla ja rosmariinilla. Anna kiehua hiljaa muutama minuutti ja suurusta sitten Maizenalla ja lisää kerma. Anna kiehua pari minuuttia. Tarkista maku.








Espanjalainen punaviini Briego kuuluu suosikkeihimme. Rypäle on Tempranillo ja maku on pehmeä ja täyteläinen. Jälkimaku on pitkä ja pehmeä. Samettimainen. Sopii erittäin hyvin riistaruokien kumppaniksi. Laadukas ja edullinen: hinta Alkossa noin 14 euroa.




Seuraavana päivänä nautimme edelleen peuraconfit'sta ja sienikastikkeesta, mutta koska olimme popsineet kesäkurpitsapihvit lounaalla, piti keksiä toinen lisuke. Puolitin varhaisperunoita ja maustoin ne tuoreilla yrteillä, suolalla ja pippurilla ja lorautin päälle hyvää ekologista timjamilla maustettua rypsiöljyä,(Ölannista). Puolitin myös ison kokonaisen valkosipulin monine lohkoineen ja lisäsin ne uunipellille. Ne saivat hieman öljyä niskaansa. Sitten puristimme valkosipulien pehmeän sisuksen perunoiden ja lihan päälle syömishetkellä. Umamia koko rahan edestä.







Koska Briego oli loppunut edellisiltana päätimme avata Confidencial Reserva 2014 punaviinin. Olin lukenut jostain että tämä täyteläinen ja hedelmäinen viini olisi hyvä valinta sekä riistalle että sienille. Ja olihan se. Viinissä on pippurinen jälkimaku, joka viipyy suussa hetken. Miellyttävä uusi portugalilainen tuttavuus, joka löytyy Alkon hyllystä hintaan 13 euroa.



2 kommenttia:

  1. Herkullinen kokonaisuus. ONko peuran valmistukseen tulossa resepti blogiin, toivottavasti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä! Resepti löytyy itse asiassa jo blogista nimellä konfitoitu kauriin jalka. Kun painat sanat "konfattua peuranjalkaa" toisella rivillä tässä postauksessa niin pääset suoraan reseptiin. Se on niin maan mainio resepti!

      Poista