Kauriin filee & juuresnuudelit teriyakiliemessä

sunnuntai 6. tammikuuta 2019




Upea japanilaisinspiroitu riistaruoka sai kunnian päättää tämänvuotisen jouluateriamme … siis ennen jälkiruokaa. Käytin kauriin filettä, mutta peura ja hirvi sopivat tietysti ihan yhtä hyvin. Suosittelen keittämään oman riistaliemen, jos olette niin onnekkaita että saatte haltuunne luita. Tutuilta metsästäjiltä kannattaa kysyä. Itse keitin ison satsin (noin 30 tuntia) ja pakastin sitten liemen puolen litran muovipusseissa. Resepti tulee Lena Holmsäterin kirjasta "Riista".

Neljälle hengelle:
400-600 g hirven, peuran tai metsäkauriin fileetä tai välikyljystä
öljyä ja voita
6 dl riistalientä (tai 2 rkl riistafondia, 1 rkl kasvisfondia ja 6 dl vettä)
2 rkl japanilaista soijakastiketta (Kikkoman-tyyppistä)

noin 500 g valkoisia juureksia: mustajuurta, maa-artisokkaa, juuripersiljaa, palsternakkaa
vastaraastettua inkivääriä
noin 8 sokerihernettä

1. Leikkaa liha noin 3 X 4 cm:n paloiksi. Ruskista palat öljyssä ja voissa, kunnes ne saavat vähän väriä. Kiehauta lihaliemi yhdessä soijakastikkeen kanssa. Keitä lihapaloja liemessä muutama minuutti, nosta ne reikäkauhalla kattilasta ja kääri voipaperiin.
2. Kuori juurekset (käytin maa-artisokkaa, juuripersiljaa, palsternakkaa ja porkkanaa) ja suikaloi ne pitkittäin juustohöylällä tai mandoliinilla. Laita juurekset lihaliemeen ja anna kiehua pari minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Nosta juurekset reikäkauhalla liemestä ja jaa lämmitetyille lautasille.
3. Laita muutama lihapala joka lautaselle, kaada hieman lientä päälle ja raasta pinnalle inkivääriä. Älä missään tapauksessa jätä inkivääriä pois, juuri se tuo annokseen japanilaista taivaallista makua. Leikkaa sokeriherneet pitkiksi suikaleiksi ja asettele päällimmäiseksi. Kata ruokailijoille veitsi, haarukka ja lusikka.






Kuten riista yleensä, tämäkin ruoka vaatii täyteläistä punaviiniä seurakseen. Kuvassa näkyvä ranskalainen luomuviini esimerkiksi sopii hyvin. Voit lukea lisää viinistä täältä

Jos olet kiinnostunut riistaruoista, löydät muut riistareseptini "riista" etiketin alta.


2 kommenttia:

  1. Todella herkullisen oloinen resepti. Luut kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan jos vain saa. Harrastan itse metsästystä, joten se ei ole ollut ongelma. Muutenkin kannatan koko eläimen hyödyntämistä. Viime kesänä täytätin yhden komean kauriin pään. Siitä tuli oikein rouhea sisustuselementti hirsimökin seinälle.

    http://www.hohkuri.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Mieheni veli on kova metsästäjä ja hänelläkin on muutamia (lue monta) peuran ja kauriin päitä seinillä. Olen suorittanut metsästystutkinnon mutten koskaan ampunut eläintä. Paloitellut kylläkin. Ja luista kannattaa aina keittää lientä.

      Poista