Lohilaatikko - klassikko

tiistai 22. tammikuuta 2019




Olin hamstrannut ison kylmäsavulohifileen tarjouksesta ja kun sitä riitti ja riitti palautui muistiin tämä maukas laatikkoresepti. Tein tätä aika usein parisenkymmentä vuotta sitten. Resepti on vanha ruotsalainen klassikko. Käytin nyt purjosipulia tavallisen keltasipulin sijaan, koska sitäkin oli tullut hamstrattua. Paistoaika on noin tunti (jos käytät raakaa perunaa), joten mars ulos liikkumaan sillä aikaa, kun laatikko valmistuu uunissa. Jos käytät keitettyä perunaa, paistoaika lyhenee noin viidellätoista minuutilla.

Ainekset:
400-500 g graavi- tai kylmäsavulohta
1 kg raakaa perunaa
1 iso keltasipuli/purjosipuli
1 iso nippu tilliä
5 dl kahvikermaa/ruokakermaa
3 kananmunaa
mustapippuria
(suolaa)
voita

Laita uunin lämmöksi 200-225 astetta. Leikkaa lohesta aika ohuita siivuja. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi.
Leikkaa sipuli kuutioiksi, hienonna tilli.
Voitele uuninkestävä vuoka. Laita kerroksittain perunaa, sipulia, lohta ja tilliä. Pippuroi kukin kerros. Kala on aika suolainen, joten voi olla ettei laatikko tarvitse juuri lainkaan suolaa. Itse suolasin perunoita hieman. Viimeinen kerros koostuu perunasta.
Vatkaa sekaisin kerma ja kananmunat (ja suolaa ja pippuria) ja kaada paistoksen päälle. Laita muutama voinokare päälle ja paista uunissa noin tunti.
Kokeile perunoiden kypsyyttä veitsen kärjellä/tikulla. Tarjoile voisulalla jos haluat.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti