"Chestnuts roasting on an open fire" + viinivinkki

maanantai 3. joulukuuta 2018… Olet varmaan kuullut tämän klassisen joululaulun, jonka Nat King Cole teki tunnetuksi? Tai nykyaikaisemmassa versiossa; Michael Bublén, Ariana Granden tai Whitney Houstonin laulamana? Kaikki versiot löytyvät You tubesta.

Minulle kastanjat ovat eräänlaista nostalgiaruokaa. Kaikki alkoi opiskeluaikana; kastanjat olivat halpoja ja helppoja paahtaa uunissa sekä kivaa naposteltavaa viinin kanssa. Asuessani New Yorkissa tapana oli napata pussillinen kadunkulmasta kotimatkalla, pientä purtavaa ennen illallista. Nykyään ostan niitä kerran syksyssä, kun hyvän näköisiä tulee vastaan kaupassa. Tuoreesta kastanjasta puuttuu ilma kuoren ja lihan välistä; kannattaa hieman painella niitä ostohetkellä. Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja ovat juuri nyt sesonkitavaraa.

Olen aikaisemmin paahtanut kastanjoita merisuolapedillä uunissa, mutta nyt paahdoin puolet takan hiilloksella ja puolet keitin suolatussa vedessä laakerinlehtien kanssa. Molemmat olivat hyviä, mutta paahdetuissa oli hienoinen rosmariinin maku, mistä tykkäsin kovasti.Takassa paahdetut kastanjat:
1 pussi kastanjoita
tuoretta rosmariinia
foliota

Sitruunavoi:
pehmeää voita
sitruunamehua
(sitruunan raastettua kuorta)
suolaa
(murskattuja korianterin siemeniä)

Leikkaa risti jokaisen kastanjan kärkeen sahateräisellä veitsellä. Ole varovainen, koska kastanjat ovat liukkaita. Ota iso pala foliota ja taita se. Laita kastanjat folion päälle ja revi rosmariinia päälle. Tee kastanjoista käärö ja siirrä se hiilloksen päälle. Noin 20 minuutin päästä  kastanjat ovat auenneet hieman viilloista ja ovat valmiita nautittavaksi.

Käytä huoneenlämpöistä voita. Sekoita siihen sitruunamehua, sitruunan kuorta, suolaa ja murskattuja korianterin siemeniä tai jotain muuta suosikkimaustettasi.

Pidä kastanjat lämpiminä kunnes kuorit/syöt ne. Kuori irtoaa parhaiten näin. Nauti kastanjat nokareella sitruunavoita. Osa kastanjoista voi olla tummia ja kovia sisältä; heitä ne menemään.

Haluatko käyttää kastanjoita ruoanlaitossa? Tässä linkki kanakastanjapataan, joka on erittäin herkullinen.


Kalifornialainen Love Noir oli napakymppivalinta kastanjoille. Se on aika täyteläinen pinot noir-viini, joka sopii mainiosti liha- ja kasvisruokiin. Sekä tuoksu että maku ovat makeahkoja, mutta viini on  pehmeä ja tasapainoinen. Mausta löytyy marjoja, mausteita ja suklaata. Hyvin miellyttävä samettinen jälkimaku. Hinta: noin 11 euroa. Hintansa väärti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti